Čo uvariť z tekvice? Tu je 10 jednoduchých a chutných receptov!

tekvica recepty

Tekvica je jesenným pokladom, ktorý v kuchyni otvára dvere nekonečným možnostiam. Jej sladkastá chuť a jemná textúra sa dajú ľahko prispôsobiť – raz sa stáva základom sýtej polievky, inokedy lahodného koláča či nadýchaných muffinov. 

Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, vďaka čomu podporuje trávenie a celkovú vitalitu organizmu. Niet divu, že si získava stále väčšiu obľubu nielen medzi milovníkmi zdravého životného štýlu, ale aj medzi domácimi kuchármi, ktorí radi experimentujú.

Reklama

V nasledujúcich receptoch objavíte, ako dokáže tekvica zažiariť v slaných jedlách – od krémovej polievky až po gnocchi – a rovnako aj v sladkých dezertoch, ktoré voňajú po škorici či čokoláde. Všetky recepty sú jednoduché, chutné a overené, takže s nimi zaručene zabodujete pri rodinnom obede, romantickej večeri aj víkendovom pečení.

recepty z tekvice
Freepik

1. Tekvicová krémová polievka

Ingrediencie

  • 600 g tekvice hokkaido

  • 1 väčšia cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 mrkva

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • 100 ml smotany na varenie

  • soľ, čierne korenie, olivový olej

Postup prípravy

Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte tekvicu a mrkvu nakrájané na kocky. Zalejte vývarom a varte, kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte ponorným mixérom, zjemnite smotanou a dochuťte soľou a korením. Podávajte s krutónmi.

tekvica na slano
Freepik

2. Tekvicové rizoto s parmezánom

Ingrediencie

  • 300 g ryže arborio

  • 400 g tekvice

  • 1 cibuľa

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 100 ml bieleho vína

  • 50 g masla

  • 50 g parmezánu

  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy

Na masle opražte cibuľu, pridajte ryžu a chvíľu restujte. Zalejte vínom, nechajte odpariť a postupne prilievajte vývar. Asi po 10 minútach pridajte tekvicu nakrájanú na malé kocky. Varte do krémovej konzistencie. Na záver primiešajte parmezán a maslo.

Reklama

3. Tekvicové placky so syrom

Ingrediencie

  • 400 g nastrúhanej tekvice

  • 1 cibuľa

  • 2 vajcia

  • 4 PL hladkej múky

  • 50 g strúhaného syra

  • soľ, čierne korenie, majorán

  • olej na vyprážanie

Postup prípravy

Všetky ingrediencie premiešajte v miske na hustejšie cesto. Lyžicou formujte placky a opečte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Podávajte s kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom.

jesenné recepty z tekvice
Freepik

4. Tekvicové gnocchi s maslovou omáčkou

Ingrediencie

  • 400 g uvarenej tekvice

  • 200 g hladkej múky

  • 1 vajce

  • 50 g masla

  • šalvia, parmezán, soľ

Postup prípravy

Tekvicu roztlačte vidličkou, pridajte vajce a múku. Vypracujte mäkké cesto, z ktorého vytvarujte valčeky a nakrájajte na kúsky. Gnocchi varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú. Na panvici roztopte maslo, pridajte lístky šalvie a podávajte posypané parmezánom.

tekvica recepty
Freepik

5. Tekvicový cheesecake

Ingrediencie

  • 200 g sušienok

  • 80 g masla

  • 500 g krémového syra

  • 250 g tekvicového pyré

  • 150 g cukru

  • 3 vajcia

  • 1 ČL mletej škorice

  • 1 ČL mletého zázvoru

Postup prípravy

Sušienky rozmixujte a zmiešajte s roztopeným maslom, natlačte do formy. Zmiešajte syr, pyré, cukor, vajcia a koreniny, nalejte na korpus. Pečte 50 minút pri 160 °C. Nechajte vychladnúť a podávajte s vyšľahanou smotanou.

6. Tekvicový koláč so škoricou

Ingrediencie

  • 250 g tekvicového pyré

  • 200 g hladkej múky

  • 150 g cukru

  • 2 vajcia

  • 100 ml oleja

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • 1 ČL škorice

Postup prípravy

Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte olej a pyré. Do zmesi vmiešajte múku s práškom do pečiva a škoricou. Cesto nalejte do formy a pečte 35–40 minút pri 180 °C. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom.

tekvica na sladko
Freepik

7. Tekvicové muffiny s čokoládou

Ingrediencie

  • 200 g tekvicového pyré

  • 200 g hladkej múky

  • 120 g cukru

  • 2 vajcia

  • 80 ml oleja

  • 50 g nasekanej horkej čokolády

  • 1 ČL prášku do pečiva

Postup prípravy

Zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a pridajte pyré. Spojte obidve zmesi, primiešajte čokoládu. Cesto rozdeľte do košíčkov a pečte 20 minút pri 180 °C.

8. Tekvicové smoothie s banánom a škoricou

Ingrediencie

  • 200 g tekvicového pyré

  • 1 zrelý banán

  • 250 ml mandľového mlieka

  • 1 ČL škorice

  • 1 ČL medu

  • hrsť ľadu

Postup prípravy

Do mixéra vložte banán, tekvicové pyré, mlieko, škoricu, med a ľad. Mixujte dohladka, až kým nápoj nebude krémový. Podávajte ihneď ako osviežujúce a výživné smoothie s jemne korenistou chuťou.

nezvyčajné recepty z tekvice
Freepik

9. Tekvicový hummus

Ingrediencie

  • 200 g tekvicového pyré

  • 200 g cíceru (uvareného alebo z konzervy)

  • 2 PL tahini

  • 2 PL olivového oleja

  • šťava z polovice citróna

  • 1 strúčik cesnaku

  • štipka rasce, soľ

Postup prípravy

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte na hladký krém. Podľa potreby pridajte trochu vody alebo olivového oleja. Tekvicový hummus podávajte s pita chlebom, zeleninovými tyčinkami alebo ako nátierku.

10. Tekvicový chlieb so semienkami

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky

  • 200 g tekvicového pyré

  • 100 ml vlažnej vody

  • 7 g sušeného droždia

  • 1 ČL soli

  • 1 PL medu

  • 2 PL olivového oleja

  • 50 g tekvicových semienok

Postup prípravy

Vo vode rozmiešajte droždie a med. Pridajte múku, pyré, olej a soľ, vypracujte cesto a nechajte kysnúť asi hodinu. Vymiešané cesto vložte do formy, posypte semienkami a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Pečte pri 190 °C približne 40 minút, kým kôrka nezhnedne.

Reklama

Tekvica je viac než len symbol jesene – je to univerzálna surovina, ktorá spája praktickosť s chuťou. V slaných variáciách dodáva pokrmom jemnú krémovosť a plnosť, zatiaľ čo v sladkých dezertoch prekvapí prirodzenou sladkosťou a vláčnosťou. Navyše, jej výživové benefity robia z každého receptu nielen lahodnú, ale aj zdravšiu alternatívu.

Ak ste sa doteraz pri varení s tekvicou obmedzovali iba na polievku, je najvyšší čas vyskúšať aj ďalšie podoby tejto skvelej plodiny. Od lahodného cheesecaku až po chrumkavé placky – každý recept vám ukáže nový rozmer jej využitia. Nechajte sa inšpirovať a premeňte tekvicu na hviezdu vášho jesenného stola.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE