Tekvica je jesenným pokladom, ktorý v kuchyni otvára dvere nekonečným možnostiam. Jej sladkastá chuť a jemná textúra sa dajú ľahko prispôsobiť – raz sa stáva základom sýtej polievky, inokedy lahodného koláča či nadýchaných muffinov.
Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, vďaka čomu podporuje trávenie a celkovú vitalitu organizmu. Niet divu, že si získava stále väčšiu obľubu nielen medzi milovníkmi zdravého životného štýlu, ale aj medzi domácimi kuchármi, ktorí radi experimentujú.
V nasledujúcich receptoch objavíte, ako dokáže tekvica zažiariť v slaných jedlách – od krémovej polievky až po gnocchi – a rovnako aj v sladkých dezertoch, ktoré voňajú po škorici či čokoláde. Všetky recepty sú jednoduché, chutné a overené, takže s nimi zaručene zabodujete pri rodinnom obede, romantickej večeri aj víkendovom pečení.
Freepik1. Tekvicová krémová polievka
Ingrediencie
600 g tekvice hokkaido
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
700 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany na varenie
soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup prípravy
Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte tekvicu a mrkvu nakrájané na kocky. Zalejte vývarom a varte, kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte ponorným mixérom, zjemnite smotanou a dochuťte soľou a korením. Podávajte s krutónmi.
Freepik2. Tekvicové rizoto s parmezánom
Ingrediencie
300 g ryže arborio
400 g tekvice
1 cibuľa
1 l zeleninového vývaru
100 ml bieleho vína
50 g masla
50 g parmezánu
soľ, čierne korenie
Postup prípravy
Na masle opražte cibuľu, pridajte ryžu a chvíľu restujte. Zalejte vínom, nechajte odpariť a postupne prilievajte vývar. Asi po 10 minútach pridajte tekvicu nakrájanú na malé kocky. Varte do krémovej konzistencie. Na záver primiešajte parmezán a maslo.
3. Tekvicové placky so syrom
Ingrediencie
400 g nastrúhanej tekvice
1 cibuľa
2 vajcia
4 PL hladkej múky
50 g strúhaného syra
soľ, čierne korenie, majorán
Postup prípravy
Všetky ingrediencie premiešajte v miske na hustejšie cesto. Lyžicou formujte placky a opečte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Podávajte s kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom.
Freepik4. Tekvicové gnocchi s maslovou omáčkou
Ingrediencie
400 g uvarenej tekvice
200 g hladkej múky
1 vajce
50 g masla
šalvia, parmezán, soľ
Postup prípravy
Tekvicu roztlačte vidličkou, pridajte vajce a múku. Vypracujte mäkké cesto, z ktorého vytvarujte valčeky a nakrájajte na kúsky. Gnocchi varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú. Na panvici roztopte maslo, pridajte lístky šalvie a podávajte posypané parmezánom.
Freepik5. Tekvicový cheesecake
Ingrediencie
200 g sušienok
80 g masla
500 g krémového syra
250 g tekvicového pyré
150 g cukru
3 vajcia
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletého zázvoru
Postup prípravy
Sušienky rozmixujte a zmiešajte s roztopeným maslom, natlačte do formy. Zmiešajte syr, pyré, cukor, vajcia a koreniny, nalejte na korpus. Pečte 50 minút pri 160 °C. Nechajte vychladnúť a podávajte s vyšľahanou smotanou.
6. Tekvicový koláč so škoricou
Ingrediencie
250 g tekvicového pyré
200 g hladkej múky
150 g cukru
2 vajcia
100 ml oleja
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL škorice
Postup prípravy
Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte olej a pyré. Do zmesi vmiešajte múku s práškom do pečiva a škoricou. Cesto nalejte do formy a pečte 35–40 minút pri 180 °C. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom.
Freepik7. Tekvicové muffiny s čokoládou
Ingrediencie
200 g tekvicového pyré
200 g hladkej múky
120 g cukru
2 vajcia
80 ml oleja
50 g nasekanej horkej čokolády
1 ČL prášku do pečiva
Postup prípravy
Zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a pridajte pyré. Spojte obidve zmesi, primiešajte čokoládu. Cesto rozdeľte do košíčkov a pečte 20 minút pri 180 °C.
8. Tekvicové smoothie s banánom a škoricou
Ingrediencie
200 g tekvicového pyré
1 zrelý banán
250 ml mandľového mlieka
1 ČL škorice
1 ČL medu
hrsť ľadu
Postup prípravy
Do mixéra vložte banán, tekvicové pyré, mlieko, škoricu, med a ľad. Mixujte dohladka, až kým nápoj nebude krémový. Podávajte ihneď ako osviežujúce a výživné smoothie s jemne korenistou chuťou.
Freepik9. Tekvicový hummus
Ingrediencie
200 g tekvicového pyré
200 g cíceru (uvareného alebo z konzervy)
2 PL tahini
2 PL olivového oleja
šťava z polovice citróna
1 strúčik cesnaku
štipka rasce, soľ
Postup prípravy
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte na hladký krém. Podľa potreby pridajte trochu vody alebo olivového oleja. Tekvicový hummus podávajte s pita chlebom, zeleninovými tyčinkami alebo ako nátierku.
10. Tekvicový chlieb so semienkami
Ingrediencie
300 g hladkej múky
200 g tekvicového pyré
100 ml vlažnej vody
7 g sušeného droždia
1 ČL soli
1 PL medu
2 PL olivového oleja
50 g tekvicových semienok
Postup prípravy
Vo vode rozmiešajte droždie a med. Pridajte múku, pyré, olej a soľ, vypracujte cesto a nechajte kysnúť asi hodinu. Vymiešané cesto vložte do formy, posypte semienkami a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Pečte pri 190 °C približne 40 minút, kým kôrka nezhnedne.
Tekvica je viac než len symbol jesene – je to univerzálna surovina, ktorá spája praktickosť s chuťou. V slaných variáciách dodáva pokrmom jemnú krémovosť a plnosť, zatiaľ čo v sladkých dezertoch prekvapí prirodzenou sladkosťou a vláčnosťou. Navyše, jej výživové benefity robia z každého receptu nielen lahodnú, ale aj zdravšiu alternatívu.
Ak ste sa doteraz pri varení s tekvicou obmedzovali iba na polievku, je najvyšší čas vyskúšať aj ďalšie podoby tejto skvelej plodiny. Od lahodného cheesecaku až po chrumkavé placky – každý recept vám ukáže nový rozmer jej využitia. Nechajte sa inšpirovať a premeňte tekvicu na hviezdu vášho jesenného stola.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik