Ako odnaučiť sliepku sedieť na neoplodnených vajciach?

kvokanie sliepok

Sliepky, ktoré začnú bezdôvodne kvokať, teda sedieť na neoplodnených vajciach a čakať na potomstvo, už nejednému chovateľovi spôsobili vrásky. Tento prirodzený inštinkt môže spôsobiť pokles znášky, vyčerpanie sliepky a ďalšie problémy. Ak vaša sliepka odmieta opustiť hniezdo a tvrdohlavo sedí na neoplodnených vajciach, je čas konať. Ako ju účinne odnaučiť bezdôvodne kvokať?

Odporúčame: Ako využiť rakytník a prečo by mal mať miesto vo vašej záhrade?

Prečo sliepka sedí na vajciach?

Kvokanie je prirodzený inštinkt sliepky, ktorým reaguje na svoj biologický pud vysedieť vajcia, aby mala mláďatá. Tento inštinkt sa najčastejšie prejavuje počas teplých mesiacov, keď sú ideálne podmienky na liahnutie. Niektoré plemená sliepok sú na kvokanie náchylnejšie, napríklad plemená ako silkie či orpington, zatiaľ čo iné majú tendenciu menej kvokať.

Hoci sú vajcia neoplodnené (čo je viac než isté, ak v kŕdli nie je kohút), sliepka na nich môže sedieť celé týždne, a to je veľmi vyčerpávajúce. Začnite problém riešiť čím skôr, pretože sliepka počas tohto obdobia obmedzuje príjem potravy, vody a zanedbáva svoju hygienu. Mohla by ochorieť.

Ako zistiť, že sliepka kvoká?

Prvým znakom kvokania je, že sliepka sa zdržiava v hniezde dlhšie než zvyčajne a odmieta ho opustiť. Môže byť podráždená, keď sa jej pokúšate dotknúť alebo spod nej vziať vajcia jej kolegýň, celá sa našuchorí a začne vydávať zvláštne zvuky. Perie nenafúkne preto, že sa hnevá, ale aby svoje telo čo najviac rozšírila. Usiluje sa tak zakryť čo najviac vajec.

Môže prejavovať aj agresivitu voči ostatným sliepkam, keď sa priblížia k hniezdu. Aj vo výbehu s nimi trávi oveľa menej času. A to vám bude pripadať najzvláštnejšie, pretože vaše sliepky chodia vždy a všade pokope a veselo pri tom diskutujú.

Odporúčame: Zázraky obyčajnej kuchynskej soli: Využitia v domácnosti, o ktorých ste netušili!

kvokanie sliepok
Depositphotos

Tipy, ako odnaučiť sliepku sedieť na vajciach:

1. Odstráňte vajcia z hniezda

Prvým krokom je odstrániť z hniezda neoplodnené vajcia, aby sa sliepka nemala na čo zamerať. Je dôležité vajcia z hniezda vyberať čo najskôr, aby sliepka nemala pocit, že musí na nich sedieť. Niekedy to stačí robiť len niekoľko dní a sliepka prestane kvokať. 

2. Obmedzenie prístupu k hniezdu

Ak sliepka naďalej zotrváva v hniezde aj po odstránení vajec, môžete jej dočasne obmedziť prístup k hniezdu. Jednoducho zatvorte alebo zablokujte hniezdo, keď nie je čas na znášku vajec. Týmto spôsobom prinútite sliepku tráviť viac času vonku s ostatnými sliepkami a postupne stratí záujem o kvokanie. Bude to trvať pár dní, ale je to najúčinnejšia metóda.

3. Ochladenie tela sliepky

Sliepky, ktoré kvokajú, majú zvýšenú telesnú teplotu, čo ich motivuje sedieť na vajciach. Ochladením tela môžete prerušiť tento cyklus. Jemne sliepku umiestnite do nádoby s chladnejšou vodou, aby ste ochladili jej spodnú časť tela (neponárajte ju celú). Ak treba, ochladzujte ju aj viac dní po sebe. Táto metóda je šetrná a často pomáha.

4. Oddelenie od hniezda

Ďalšou efektívnou metódou je dočasné oddelenie nezbednej sliepky od hniezda. Umiestnite ju do samostatnej klietky alebo výbehu, kde nemá prístup k hniezdu. Uistite sa, že má prístup k potrave, vode a čerstvému vzduchu. Po niekoľkých dňoch mimo hniezda by sliepka mala stratiť inštinkt sedieť.

5. Zvýšte aktivitu sliepky

Ďalším spôsobom, ako prinútiť sliepku prestať kvokať, je zvýšiť jej aktivitu. Môžete jej pridať nové podnety do výbehu, ako napríklad hračky alebo prekážky, ktoré ju zamestnajú a odvedú pozornosť od hniezda. Čím viac času trávi sliepka vonku a v pohybe, tým menej bude mať chuť kvokať.

Odporúčame: Nechávať alebo nenechávať na noc kľúče vo dverách?

Aby sa to nabudúce nezopakovalo

Niektoré sliepky sú na kvokanie náchylnejšie, preto sa môžete pokúsiť o niekoľko preventívnych opatrení. Zbierajte vajcia aspoň dvakrát denne, aby ste minimalizovali čas, počas ktorého môže sliepka začať sedieť. Uistite sa, že hniezdo je pre sliepky pohodlné, no nesmie byť príliš mäkké a lákavé na dlhé sedenie. Niektoré plemená sliepok sú menej náchylné na kvokanie. Ak nechcete riešiť tento problém často, voľte plemená s nižším sklonom ku kvokaniu. I takýto veselý je život chovateľa.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE