Ako využiť rakytník a prečo by mal mať miesto vo vašej záhrade?

Ako využiť rakytník

Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je jednou z tých rastlín, ktoré sú nielen krásne na pohľad, ale zároveň veľmi užitočné. Jeho plody, malé oranžové bobule, sú často označované za superpotravinu, vďaka ich vysokému obsahu vitamínov, antioxidantov a iných prospešných látok. V tomto článku sa dozviete, prečo by ste mali mať rakytník v záhrade a ako môžete túto cennú rastlinu spracovať a využiť na maximum.

Prečo pestovať rakytník?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by mal byť rakytník súčasťou každej záhrady. Tu sú tie najdôležitejšie:

Vysoká odolnosť a nenáročnosť na pestovanie 

Rakytník je mimoriadne odolná rastlina, ktorá sa dokáže prispôsobiť aj menej priaznivým podmienkam. Darí sa mu v rôznych typoch pôd a znáša sucho aj chlad, vďaka čomu je ideálny aj pre záhrady v oblastiach s nepriaznivým podnebím. Rakytník je navyše veľmi nenáročný na údržbu a nevyžaduje si špeciálnu starostlivosť.

Zdravotné benefity plodov 

Rakytníkové bobule sú doslova nabité vitamínmi a živinami. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C – dokonca až 12-krát viac ako pomaranče! Okrem toho sú bohaté na vitamíny A, E a K, rovnako ako na omega mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitu, podporujú zdravie pokožky a zlepšujú trávenie.

Ekologický prínos pre záhradu 

Rakytník je skvelý pre ekológiu vašej záhrady. Korene rakytníka fixujú dusík v pôde, čím zlepšujú jej úrodnosť. To znamená, že zlepšuje kvalitu pôdy a môže pomôcť pri pestovaní iných rastlín v jeho okolí. Rakytník je tiež obľúbený medzi opeľovačmi, ako sú včely, a poskytuje im dôležitý zdroj nektáru a potravy.

Dekoratívny vzhľad 

Rakytník má atraktívny vzhľad, ktorý dodá záhrade jedinečnosť. Jeho striebristé listy v kombinácii s jasne oranžovými bobuľami sú krásnou dekoráciou, ktorá zaujme oko v každom ročnom období, najmä na jeseň, keď plody dozrievajú.

Odporúčame: Premnožené bzdochy sa tlačia do domov a bytov. Takto sa ich zbavíte!

rakytník
Depositphotos

Ako spracovať rakytník?

Rakytník ponúka nespočetne veľa možností spracovania. Vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote je ideálny na prípravu rôznych výrobkov a pokrmov, ktoré nielen chutia, ale aj prospievajú zdraviu. Tu je niekoľko spôsobov, ako rakytník využiť:

1. Rakytníková šťava

Jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania rakytníka je príprava rakytníkovej šťavy. Šťava z rakytníka je veľmi koncentrovaná a plná vitamínov, najmä vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a pomáha predchádzať prechladnutiam.

Ako pripraviť šťavu?

  • Nazbierajte zrelé plody rakytníka a dobre ich umyte.
  • Bobule rozmixujte a prepasírujte cez jemné sitko alebo plátno, aby ste odstránili šupky a jadierka.
  • Získanú šťavu môžete sladiť medom alebo cukrom podľa chuti.
  • Šťavu skladujte v chladničke alebo ju sterilizujte v pohároch na dlhšie uskladnenie.
  • Rakytníkovú šťavu môžete piť samostatne, zriediť vodou alebo ju pridať do smoothie, čajov či limonád.

2. Rakytníkový olej

Rakytníkový olej je známy svojimi liečivými a regeneračnými vlastnosťami. Obsahuje množstvo vitamínov a esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre pokožku aj vnútorné zdravie. Olej sa používa v kozmetike, ale aj ako doplnok stravy.

Ako vyrobiť rakytníkový olej:

  • Plody rakytníka usušte a rozdrvte.
  • Rozdrvené bobule zalejte kvalitným olejom (napríklad olivovým alebo slnečnicovým) a nechajte niekoľko týždňov namočené na tmavom mieste.
  • Potom olej preceďte a uskladnite v tmavej fľaši.
  • Tento olej môžete používať priamo na pokožku na podporu hojenia rán, popálenín alebo ekzémov. Tiež ho môžete užívať vnútorne na podporu imunity a trávenia.

3. Rakytníkový sirup

Rakytníkový sirup je vynikajúci prírodný prostriedok na posilnenie imunity a prevenciu nachladnutia počas zimných mesiacov. Dá sa používať ako sladidlo do čaju, na palacinky alebo do jogurtu.

Postup prípravy:

  • Rakytníkové bobule rozmixujte na pyré a preceďte cez jemné sitko.
  • Získanú šťavu zmiešajte s cukrom alebo medom v pomere 1:1 a zahrievajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
  • Sirup prelejte do sterilizovaných fliaš a skladujte v chladničke.
  • Tento sirup je nielen chutný, ale aj zdravý, plný vitamínov a antioxidantov.

4. Rakytníkový čaj

Listy aj plody rakytníka sú vhodné na prípravu lahodného čaju. Tento čaj je bohatý na antioxidanty a podporuje imunitu, detoxikáciu organizmu a celkovú vitalitu.

Ako pripraviť rakytníkový čaj:

  • Sušené plody alebo listy zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať približne 10 minút.
  • Čaj môžete dochutiť medom alebo citrónom.
  • Rakytníkový čaj je vynikajúcim nápojom na posilnenie zdravia počas zimných mesiacov.

5. Rakytníkový džem

Ak máte radi sladké nátierky, rakytníkový džem je skvelým spôsobom, ako spracovať plody rakytníka. Tento džem má príjemnú sladko-kyslú chuť a je plný vitamínov.

Postup prípravy:

  • Rakytníkové plody rozmixujte a prepasírujte.
  • Pyré zmiešajte s cukrom (v pomere 1:1) a varte na miernom ohni, kým sa zmes nezačne hustnúť.
  • Pridajte pektín, aby ste dosiahli želé konzistenciu.
  • Džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zavarte.
  • Rakytníkový džem je výborný na pečivo, do palaciniek alebo ako prísada do koláčov.

Rakytník rešetliakový je skutočný poklad záhrady – nielen vďaka svojej kráse, ale predovšetkým pre svoje zdravotné benefity. Vďaka vysokej odolnosti a minimálnej starostlivosti je vhodný na pestovanie aj v menej priaznivých podmienkach. Jeho plody sú plné vitamínov a prospešných látok, ktoré môžeme využiť rôznymi spôsobmi – od šťavy a čaju, cez olej a sirup, až po džemy a ďalšie lahôdky.

Ak hľadáte rastlinu, ktorá skrášli vašu záhradu, zlepší kvalitu pôdy a zároveň poskytne úrodu s nesmiernymi zdravotnými výhodami, rakytník je tou správnou voľbou.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE