Premnožené bzdochy sa tlačia do domov a bytov. Takto sa ich zbavíte!

bzdochy v interiéri

S príchodom chladnejších jesenných dní sa mnohí z nás stretávajú s nepríjemným problémom – bzdochy sa začínajú hromadne tlačiť do našich domovov. Tento hmyz, známy aj ako „smradľavé ploštice", hľadá úkryt pred zimou v teplých a suchých priestoroch, čo znamená, že naše domy a byty sú pre ne ideálnym miestom na prezimovanie. 

Ak sa vám zdá, že ich počet je tento rok vyšší, nie ste sami. Premnožené bzdochy sú problémom, ktorý sa v posledných rokoch zhoršuje. Ako sa ich účinne zbaviť?

Prečo sa bzdochy tlačia do interiérov?

Krik žien sa už neozýva len zo záhrad, keď na jeseň umravňujú svoje okrasné či úžitkové záhradky. Ak začujete ženu kričať aj v domácnosti, je veľmi pravdepodobné, že jej popri uchu preletela bzdocha alebo si ju doniesla dnu na vonku sušenej bielizni...

Bzdochy patria medzi tzv. prezimujúci hmyz, ktorý hľadá útočisko pred chladom. Na jeseň, keď teploty klesajú, začínajú aktívne hľadať teplé miesta, kde môžu prezimovať. To znamená, že sa cez škáry v oknách, dverách, ventilačné otvory a iné praskliny snažia dostať do našich domovov. Hoci sú pre ľudí neškodné a neprenášajú choroby, ich prítomnosť je nepríjemná najmä kvôli zápachu, ktorý vydávajú pri ohrození alebo rozdrvení.

Ako sa zbaviť bzdochy?

Prevencia je základ!

  • Utesnite vstupné body: Skontrolujte všetky okná, dvere a iné možné vstupné otvory. Použite silikón alebo tesniacu pásku na vyplnenie prasklín a medzier.
  • Sieťky na okná: Ak máte možnosť, nainštalujte na okná a dvere kvalitné sieťky proti hmyzu, ktoré bzdochám zabránia vstúpiť do interiéru.
  • Odpudzovače: Na okenné rámy a dvere môžete nastriekať, nalepiť či zavesiť repelentné prípravky proti hmyzu, vydesíte nimi aj bzdochy.

Odporúčame: Čo vyhodiť z domácnosti, aby bola štýlová a moderná? Týchto vecí sa bez milosti zbavte!

bzdocha
Depositphotos

Keď stojíte bzdoche zoči-voči, použite:

  • Vysávač: Najjednoduchší spôsob, ako sa rýchlo zbaviť bzdochy, je povysávať ju. Po vysatí nezabudnite vrecko z vysávača ihneď vyhodiť, aby sa hmyz nedostal späť do domácnosti.
  • Lapače na hmyz: Použitie špeciálnych lapačov na hmyz môže byť účinné na miestach, kde sa bzdochy objavujú najčastejšie.
  • Mydlová voda: Pripravte si roztok vody a mydla. Stačí pár kvapiek tekutého mydla zmiešať s vodou v rozprašovači. Tento roztok môžete nastriekať priamo na bzdochy, okamžite ich to zneškodní.
  • Cesnakový roztok: Bzdochy odpudzuje vôňa cesnaku. Zmiešajte niekoľko rozdrvených strúčikov cesnaku s vodou a roztok nastriekajte okolo okien a dverí.

Chémia a iní profesionáli

Ak prírodné metódy nezaberajú, môžete siahnuť po chemických insekticídoch určených na hubenie hmyzu. Vyberajte produkty určené špeciálne na ploštice a bzdochy. Pri ich používaní dbajte na bezpečnosť a dodržiavajte pokyny uvedené na obale. Ak je problém s premnoženými bzdochami rozsiahly, zvážte kontaktovanie profesionálnej firmy. Špecialisti majú k dispozícii účinné prostriedky a techniky, ako sa zbaviť tohto hmyzu rýchlo a efektívne.

Ako zabrániť opätovnému vniknutiu bzdochy do interiéru?

Po tom, čo ste sa zbavili nežiaduceho hmyzu, je dôležité zabrániť jeho opätovnému návratu.

  • Bzdochy láka svetlo a teplo. Zhasínajte vonkajšie osvetlenie, ktoré môže prilákať hmyz k vašim oknám a dverám.
  • Pravidelne upravujte okolie domu, koste trávu a odstraňujte nahromadené listy a rastliny, ktoré môžu slúžiť ako úkryt pre tento hmyz.

Prečo sa premnožili?

Zvýšený výskyt bzdôch môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako sú teplejšie zimy a miernejšie klimatické podmienky, ktoré podporujú ich rozmnožovanie. Okrem toho niektoré druhy, napríklad ázijská mramorovaná bzdocha, sa v posledných rokoch rozšírili aj na naše územie a spôsobujú problémy. 

Tieto druhy sa rýchlo adaptujú na nové podmienky a môžu výrazne zvyšovať svoju populáciu. Bzdochy sú síce neškodné, ale ich prítomnosť v našich domovoch je viac než nežiaduca. Ak sa bzdochy do vášho interiéru predsa len dostanú, vyskúšajte naše tipy na ich zneškodnenie a udržte svoj domov bez nežiaducich návštevníkov.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE