Ráno sa začína budíkom, pokračuje školskými raňajkami, pracovnými e-mailmi a končí sa večerným kolotočom domácnosti. V takomto tempe niet divu, že varenie sa často odkladá „na neskôr“. Pravda je však jednoduchá – aj s minimom času sa dá variť chutne, zdravo a bez stresu. Stačí mať po ruke niekoľko overených receptov, ktoré zvládnete pripraviť skôr, než vaše dieťa dokončí domáce úlohy.
Tieto rýchle recepty do 15 minút sú ideálne pre zaneprázdnených rodičov, ktorí nechcú tráviť večery pri sporáku. Nájdete tu ľahké cestoviny, svieže šaláty, výdatné jedlá aj sladké potešenia pre celú rodinu. Všetko bez zbytočných komplikácií – len čistá chuť, jednoduchá príprava a výsledok, ktorý stojí za to.
FreepikCestoviny s tuniakom a paradajkami
Ingrediencie:
200 g cestovín (penne alebo fusilli)
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
2 strúčiky cesnaku
200 g cherry paradajok
2 PL olivového oleja
čerstvá bazalka
soľ, korenie
Postup: Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu, aby zostali al dente. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nasekaný cesnak a cherry paradajky prekrojené na polovicu. Opekajte, kým paradajky nezmäknú a nezačnú voňať.
Do panvice pridajte tuniaka aj s trochou šťavy, premiešajte a nechajte prepojiť chute. Cestoviny zlejte, pridajte do omáčky a premiešajte. Posypte nasekanou bazalkou a čerstvo nastrúhaným syrom. Jedlo je hotové za pár minút a chutí ako z prímorskej reštaurácie.
Vajcová praženica s cuketou a fetou
Ingrediencie:
4 vajcia
½ malej cukety
1 PL olivového oleja
50 g syra feta
čerstvá pažítka
soľ, korenie
Postup: Cuketu nastrúhajte na hrubom strúhadle a na panvici krátko opečte na olivovom oleji. Keď pustí šťavu, nechajte ju odpariť, aby jedlo nebolo vodnaté. Medzitým rozšľahajte vajcia so soľou a korením.
Nalejte ich na cuketu a miešajte, kým sa nezatiahnu podľa vašej chuti. Nakoniec vmiešajte rozdrobenú fetu, nech sa mierne roztopí a zjemní chuť. Posypte pažítkou a podávajte s toastom alebo plátkom čerstvého chleba.
FreepikKuracie kúsky na mede a horčici
Ingrediencie:
250 g kuracích pŕs
1 PL medu
1 PL plnotučnej horčice
1 PL sójovej omáčky
1 PL olivového oleja
soľ, korenie
Postup: Kuracie mäso nakrájajte na tenké prúžky, osoľte a okoreňte. Na panvici zohrejte olej a opečte mäso dozlatista z oboch strán. V malej miske zmiešajte med, horčicu a sójovú omáčku, aby vznikla hladká marináda.
Zmes nalejte na mäso, premiešajte a nechajte 2–3 minúty karamelizovať. Omáčka sa krásne zahustí a obalí kuracie kúsky. Podávajte s ryžou alebo kuskusom – jednoduché jedlo, ktoré chutí ako z bistra.
Ryžový šalát s vajíčkom a zeleninou
Ingrediencie:
1 šálka uvarenej ryže
2 vajcia
½ uhorky
½ červenej papriky
1 PL kukurice
1 ČL olivového oleja
soľ, korenie
Postup: Vajcia uvarte natvrdo a nakrájajte na kúsky. Zeleninu nasekajte nadrobno a premiešajte s uvarenou ryžou. Pridajte kukuricu, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
Na záver pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte. Šalát je výborný v teplej aj studenej verzii, ideálny na rýchly obed alebo ľahkú večeru po práci.
FreepikToasty s avokádom, vajíčkom a semienkami
Ingrediencie:
2 krajce celozrnného chleba
1 zrelé avokádo
1 vajce
citrónová šťava
ľanové alebo sezamové semienka
soľ, korenie
Postup: Avokádo roztlačte vidličkou, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a korenie. Toasty opečte dozlatista a natrite avokádovou zmesou.
Na panvici pripravte vajce podľa chuti – volské oko alebo vajíčko namäkko. Položte ho na toast, posypte semienkami a máte dokonalé raňajky alebo ľahký obed plný živín a energie.
Cícerový šalát s jogurtovým dresingom
Ingrediencie:
1 konzerva cíceru
1 paradajka
½ uhorky
1 malá červená cibuľa
2 PL bieleho jogurtu
1 ČL horčice
soľ, korenie
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup: Cícer sceďte a prepláchnite, aby sa zbavil slaného nálevu. Zeleninu nakrájajte nadrobno, premiešajte s cícerom a pripravte si dresing.
V miske zmiešajte jogurt, horčicu, citrón, soľ a korenie. Všetko spojte a nechajte pár minút odležať. Výsledkom je osviežujúci, bielkovinami nabitý šalát, ktorý zasýti a nezaťaží.
FreepikŠalát s mozzarellou a pestom
Ingrediencie:
1 guľka mozzarelly
1 veľká paradajka
hrsť baby špenátu
1 PL pesta
pár kvapiek olivového oleja
čierne korenie
Postup: Mozzarellu a paradajky nakrájajte na plátky a zmiešajte so špenátom. Pridajte lyžicu pesta a premiešajte. Na záver pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte čiernym korením. Tento svieži šalát je dokonalý, keď máte chuť na niečo ľahké, ale výživné.
Tvarohové cestoviny na sladko
Ingrediencie:
200 g cestovín
150 g hrudkovitého tvarohu
1 PL masla
1 PL práškového cukru
štipka škorice
vanilkový extrakt
ovocie podľa chuti
Postup: Cestoviny uvarte, sceďte a premiešajte s maslom. V miske zmiešajte tvaroh, cukor, škoricu a vanilku. Cestoviny zmiešajte s tvarohovou zmesou a podávajte s ovocím – malinami, čučoriedkami či jablkami. Sladká klasika, ktorá poteší malých aj veľkých.
Rodičia často balansujú medzi prácou, rodinou a časom pre seba – no to neznamená, že musia obetovať kvalitné jedlo. Krása týchto receptov spočíva v jednoduchosti – z bežných surovín dokážete vytvoriť jedlá, ktoré nielen zasýtia, ale aj potešia. Varenie nemusí byť náročné, stačí trochu plánovania a chuť experimentovať.
Ak sa naučíte využívať rýchle recepty ako tieto, večera sa zmení z povinnosti na príjemný rituál. A navyše – spoločné varenie s deťmi môže byť skvelým spôsobom, ako tráviť čas spolu. Stačí 15 minút a chutná odmena je na stole.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik