Vianočné návštevy sú skvelou príležitosťou ukázať svoje kulinárske umenie a zároveň potešiť rodinu a priateľov. Ak chcete pripraviť niečo chutné, no zároveň rýchle, nátierky sú vždy skvelou voľbou. Sú jednoduché, variabilné a môžete ich servírovať s čerstvým pečivom, krekrami alebo aj na elegantných jednohubkách.
V tomto článku nájdete 15 receptov na výborné nátierky, ktoré zvládnete pripraviť bez stresu a s minimálnym úsilím – ideálne na sviatočné pohostenie. Od tradičných až po moderné chute, rýchle recepty na nátierky, vianočné nátierky, pohostenie pre návštevy, nátierky na sviatky, chutné nátierky, jednoduché recepty na nátierky, nátierky na jednohubky - každý si tu nájde tú svoju.
Pozri aj: Ako prežiť Vianoce bez stresu: Tipy na plánovanie, upratovanie a organizáciu sviatkov
Kde sa vzali nátierky?
Nátierky, ako ich poznáme dnes, majú korene v dávnej histórii, keď sa ľudia snažili efektívne spracovať dostupné potraviny. V Európe sa prvé jednoduché formy nátierok objavili už v stredoveku, najmä v podobe maslových a bylinkových zmesí. Šľachtici si ich obľúbili ako súčasť bohatých stolov, kde sa podávali na čerstvom chlebe.
Postupne sa nátierky stávali populárnymi aj medzi bežnými ľuďmi, keďže umožňovali kombinovať jednoduché suroviny do chutného a výživného jedla. Na Slovensku si nátierky získali popularitu najmä v 20. storočí, keď sa stali bežnou súčasťou raňajok, desiat či sviatočných pohostení.
Počas socializmu patrili medzi obľúbené jedlá, vďaka ich jednoduchosti a možnosti prispôsobiť recepty dostupným surovinám. Tradičné bryndzové, vajcové či šunkové nátierky sa stali klasikou našej kuchyne, no časom sa k nim pridali moderné variácie inšpirované svetovými receptami. Dnes sú nátierky stále obľúbené pre svoju rýchlu prípravu a nekonečné možnosti kombinácií chutí.
1. Tradičná bryndzová nátierka
- 200 g bryndze
- 100 g masla
- 1 menšia cibuľa
- 1 ČL sladkej papriky
- štipka soli a čierneho korenia
V miske zmiešajte bryndzu a mäkké maslo, kým nevznikne hladká zmes. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, sladkú papriku a podľa chuti osoľte a okoreňte. Premiešajte a podávajte na čerstvom chlebe alebo bagetkách.
2. Lososová nátierka
- 150 g údeného lososa
- 200 g smotanového syra
- 1 PL citrónovej šťavy
- čerstvý kôpor na dochutenie
Údeného lososa nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte s krémovým syrom. Pridajte citrónovú šťavu a nadrobno nasekaný kôpor. Dobre premiešajte a natierajte na krekry alebo toastové chlebíčky.
3. Cesnaková nátierka
- 150 g taveného syra
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL majonézy
- štipka soli
Tavený syr zmiešajte s prelisovaným cesnakom a majonézou, až kým nevznikne jemná nátierka. Podľa chuti dosoľte. Táto nátierka sa výborne hodí na chlebíčky zdobené cherry paradajkami.
Zaujme ťa: Čo skutočne patrí do spodnej zásuvky v chladničke? Tipy pre jej maximálne využitie!
Depositphotos4. Vajcová nátierka
- 4 natvrdo uvarené vajcia
- 100 g masla
- 2 PL horčice
- soľ a čierne korenie
Vajcia nastrúhajte najemno a zmiešajte s mäkkým maslom. Pridajte horčicu a dochuťte soľou a korením. Výborne chutí na tmavom chlebe s kúskom šalátového listu.
5. Šunková nátierka
- 150 g kvalitnej šunky
- 200 g kyslej smotany
- 1 ČL horčice
- soľ a čierne korenie
Šunku nakrájajte nadrobno alebo ju rozmixujte. Zmiešajte ju s kyslou smotanou, horčicou a podľa chuti osoľte a okoreňte. Natierajte na bagetky a ozdobte kúskom papriky.
6. Tuniaková nátierka
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 150 g smotanového syra
- 1 PL citrónovej šťavy
- štipka soli a korenia
Tuniaka sceďte a zmiešajte s krémovým syrom. Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením. Nátierku podávajte s čerstvými uhorkovými plátkami.
7. Nátierka z červenej repy a chrenu
- 200 g uvarenej červenej repy
- 2 PL strúhaného chrenu
- 150 g mäkkého tvarohu
- štipka soli
Červenú repu nastrúhajte najemno a zmiešajte s tvarohom a chrenom. Dochucujte podľa chuti. Skvele sa hodí na tmavé pečivo a ozdobte vlašským orechom.
8. Avokádová nátierka
- 2 zrelé avokáda
- šťava z polovice citróna
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie
Avokádo roztlačte vidličkou na kašu, pridajte citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením. Natierajte na bagetky a ozdobte cherry paradajkami.
Prečítaj si: Kávovar podľa vašich potrieb: Čo je dôležité vedieť pred kúpou?
Depositphotos9. Mrkvová nátierka
- 2 veľké mrkvy
- 100 g krémového syra
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a štipka cukru
Mrkvu nastrúhajte najemno a zmiešajte s krémovým syrom a prelisovaným cesnakom. Osoľte a doslaďte podľa chuti. Táto ľahká nátierka je skvelá na celozrnné pečivo.
10. Nátierka z kozieho syra a orechov
- 150 g mäkkého kozího syra
- 2 PL medu
- hrsť nasekaných vlašských orechov
Kozí syr zmiešajte s medom a pridajte nasekané orechy. Táto sladko-slaná kombinácia sa výborne hodí na krekry alebo toastový chlieb.
11. Papriková nátierka
- 2 červené papriky
- 100 g smotanového syra
- 1 ČL olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Papriky upečte, olúpte a rozmixujte. Zmiešajte so smotanovým syrom a dochuťte olejom, soľou a korením. Natierajte na bagetky a ozdobte lístkom bazalky.
12. Nivová nátierka
- 150 g nivy
- 150 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
Nivu nastrúhajte a zmiešajte s mäkkým maslom a prelisovaným cesnakom. Osoľte podľa chuti. Táto výrazná nátierka chutí skvele na slaných sušienkach.
Neprehliadni: Vyhnite sa katastrofe! TOTO sú 4 tekutiny, ktoré nemajú čo hľadať v umývadle
Depositphotos13. Paradajková nátierka s bazalkou
- 100 g sušených paradajok
- 150 g ricotty
- hrsť čerstvej bazalky
- soľ a čierne korenie
Sušené paradajky nakrájajte nadrobno a zmiešajte s ricottou. Pridajte nasekanú bazalku a dochuťte soľou a korením. Ideálna na bagetky alebo ako dip.
14. Nátierka zo šošovice
- 200 g uvarenej červenej šošovice
- 1 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli a rímskej rasce
Uvarenú šošovicu zmixujte s cesnakom, olejom a dochuťte soľou a rascou. Táto nátierka je výživná a skvele chutí s mrkvovými paličkami.
15. Krémová syrová nátierka
- 150 g strúhaného tvrdého syra
- 2 PL kyslej smotany
- 1 PL horčice
- štipka soli a korenia
Syr zmiešajte s kyslou smotanou a horčicou, dochuťte soľou a korením. Jednoduchá a výborná nátierka, ktorú ozdobíte kúsok pažítky.