Ak očakávate návštevu, alebo usporadúvate oslavu, určite sa nevyhnete ani príprave občerstvenia. Miesto chlebíčkov skúste tento raz pripraviť napríklad tieto chutné kanapky s hľuzovkovou, hráškovou alebo krevetovou penou. Vašich hostí týmto občerstvením rozhodne ohúrite. Postupovať môžete podľa receptu z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 50 g parmezánu
- 1 vajce
- soľ, chia semienka., ube farbivo
Hľuzovkový mousse:
- 250 g ricotty
- 1 hľuzovka
- soľ, korenie
- hľuzovkový olej
Hráškový mousse:
- 250 g mrazeného hrachu
- 250 g šľahačky 33 %
- 100 g parmezánu (hniezdo)
- soľ, biele korenie, sušený cesnak
Krevetový mousse:
- 250 g krevety
- 1 žĺtok (majonéza)
- olej
- 0,05 l octu
- soľ, korenie
- chilli
- mango
Koral:
- 5 g múky
- 45 g vody
- 20 g oleja
- ube farbivo
Ovocný kaviár:
- 50 g mangového pyré
- 25 g šťavy z citróna
- 0,5 g agar agar
- 500 ml studeného oleja
Dekorácia:
- jedlé kvety
- hráškové výhonky
- bylinky
Postup prípravy kanapiek:
- Zapneme rúru na 180 °C, plech na pečenie vystelieme papierom.
- Cesto – múku, maslo, parmezán a soľ dáme do kuchynského robota, spracujeme a pridáme vajce. Vypracované cesto dáme chladiť na 20 – 30 min.
- Hráškový mousse – sparíme hrášok a rozmixujeme ho s troškou smotany na kašu. Zo zvyšku smotany vyrobíme šľahačku. Hráškovú kašu vmiešame do šľahačky a dochutíme korením. Dáme chladiť.
- Hľuzovkový mousse – ricottu s hľuzovkovým olejom a troškou nastrúhanej hľuzovky vymiešame, pridáme soľ a korenie. Primiešame trocha šľahačky a dáme chladiť.
- Vychladené cesto rozdelíme na tri časti. Jednu rozvaľkáme a spravíme 12 mini tartaletiek, dáme piecť. Druhú časť doplníme chia semiačka a vykrojíme 12 sušienok v tvare kruhu. Tretiu časť dofarbíme ube farbivom a vykrojíme 12 ks v tvare listu. Dáme na plech piecť.
- Dáme piecť 12 parmezánových krúžkov na 5 min, z ktorých po upečení vytvarujeme hniezda.
- Krevetový mousse – povaríme krevety a rozsekáme ich v procestore. Vyrobíme si majonézu: žĺtok spolu s olejom, soľou, korením a octom začneme mixovať do majonézy. Jemne vmiešame krevety, korenie, soľ, chilli.
- Koral – všetky ingrediencie zmiešame a dáme smažiť na panvicu.
- Kaviár – pyré, šťavu a agar povaríme, dáme do striekačky a kvapkáme do studeného oleja, necháme pôsobiť, prepláchneme vodou.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko