Jesť sezónne znamená využiť dary prírody v tom správnom čase. Slovenský kalendár plodín nám počas roka ponúka bohatstvo surovín – od prvých jarných hráškov a reďkoviek, cez letné paradajky a papriky až po jesenné tekvice a zimné zemiaky. Ak sa naučíme variť podľa toho, čo práve rastie v záhrade alebo na trhovisku, naše jedlá budú nielen chutnejšie, ale aj lacnejšie.
Sezónne varenie je výborný spôsob, ako podporiť zdravé stravovanie, znížiť náklady a zároveň si užívať rozmanitosť domácich receptov. Čerstvé plodiny obsahujú viac vitamínov a minerálov, lepšie chutia a sú prirodzene dostupné. Prinášame vám 7 jednoduchých receptov, ktoré vám ukážu, že aj každodenné varenie môže byť pestré a šetrné k peňaženke.
FreepikJarná hrášková polievka s mätou
Ingrediencie:
400 g čerstvého zeleného hrášku
1 cibuľa
1 zemiak
1 l zeleninového vývaru
2 PL olivového oleja
čerstvá mäta
soľ, čierne korenie
Postup
Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájaný zemiak, zalejeme vývarom a varíme 10 minút. Potom prisypeme hrášok a varíme ďalších 5–7 minút. Polievku rozmixujeme dohladka, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú mätu. Podávame s kúskom čerstvého chleba.
Cuketové placky s cesnakovým dipom
Ingrediencie:
2 stredné cukety
2 vajcia
3 PL polohrubej múky
2 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
olej na vyprážanie
150 g bieleho jogurtu
Postup
Cukety nastrúhame, posolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustili šťavu. Vyžmýkame ich, pridáme vajcia, múku, pretlačený cesnak, korenie a premiešame. Na panvici s olejom tvoríme malé placky a opečieme z oboch strán dozlatista. Z jogurtu, cesnaku a štipky soli pripravíme dip, ktorý podávame k plackám.
FreepikLetný šalát s paradajkami, paprikou a syrom
Ingrediencie:
3 paradajky
2 papriky
1 uhorka
150 g balkánskeho syra
olivový olej
čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať
soľ, korenie
Postup
Paradajky, papriky a uhorku nakrájame na kocky. Balkánsky syr rozdrobíme a primiešame k zelenine. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nasekanú bazalku alebo petržlen. Dochutíme soľou a korením. Ideálny ako rýchla večera počas horúcich letných dní.
FreepikJesenný tekvicový krém
Ingrediencie:
500 g tekvice hokkaido
1 cibuľa
2 zemiaky
1 l zeleninového vývaru
100 ml smotany na varenie
2 PL masla
soľ, muškátový oriešok, čierne korenie
Postup
Na masle orestujeme cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a zemiaky. Zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Rozmixujeme dohladka, pridáme smotanu a ochutíme soľou, muškátovým orieškom a korením. Podávame s opečenými krutónmi.
Kapustové strapačky (halušky s kyslou kapustou)
Ingrediencie:
400 g kyslej kapusty
400 g polohrubej múky
2 vajcia
200 g údenej slaniny
1 cibuľa
voda, soľ
Postup
Z múky, vajec, vody a soli pripravíme haluškové cesto. Pretlačíme ho cez haluškáreň do vriacej osolenej vody, varíme, kým halušky nevyplávajú. Slaninu a cibuľu opražíme, pridáme kapustu a podusíme. Zmiešame s haluškami a podávame horúce.
FreepikJablkový koláč s orechmi
Ingrediencie:
4 jablká
200 g polohrubej múky
150 g cukru
100 g masla
2 vajcia
1 prášok do pečiva
škorica
100 g mletých orechov
Postup
Jablká nastrúhame, premiešame so škoricou. Z vajec, cukru a masla vyšľaháme cesto, primiešame múku s práškom do pečiva a orechy. Na plech vylejeme cesto, navrch dáme jablká. Pečieme pri 180 °C asi 35 minút. Podávame posypané práškovým cukrom.
Zimný zemiakový guľáš
Ingrediencie:
1 kg zemiakov
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
2 PL mletej papriky
1 PL rajčinového pretlaku
3 PL oleja
majorán, soľ, čierne korenie
Postup
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme cesnak a mletú papriku. Vložíme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame, pridáme rajčinový pretlak a zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky ponorené. Dochutíme soľou, korením a majoránom. Varíme 25–30 minút, kým zemiaky nezmäknú a guľáš nezíska hustú konzistenciu.
Slovenský kalendár plodín v skratke
Jesť sezónne je jednoduchšie, keď vieme, ktoré plodiny dozrievajú v jednotlivých mesiacoch. Kalendár plodín nám ukazuje prirodzený rytmus prírody a pomáha pri plánovaní jedálnička.
Na jar prichádzajú prvé jemné chute – reďkovky, jarná cibuľka, hrášok, špenát či mladé zemiaky. Sú ľahké a plné vitamínov, ideálne na odľahčenie po zime.
Leto je bohaté na čerstvú zeleninu a sladké ovocie – paradajky, uhorky, papriky, cukety, ale aj jahody, čerešne, broskyne a slivky. Je to obdobie farebných šalátov a rýchlych jedál.
Jeseň prináša sýtejšie a výživnejšie plodiny, ktoré nás zasýtia – tekvicu, kapustu, zeler, cviklu či hrozno a jablká. V kuchyni sa objavujú polievky, zapekané jedlá a koláče.
V zime sa spoliehame na skladovateľné suroviny – zemiaky, cibuľu, kapustu, mrkvu či repu. Tieto plodiny nás zahrejú a poskytnú potrebnú energiu počas chladných dní.
Slovenský kalendár plodín je preto výbornou pomôckou, ktorá nám pripomína, že každé ročné obdobie prináša svoje špeciality. Keď ich využijeme, naše jedlá budú lacnejšie, chutnejšie a zdravšie.
Sezónne varenie ako cesta k radosti a zdraviu
Ak budeme jesť sezónne, naše jedlo bude vždy pestré a v súlade s prírodou. Namiesto drahých dovážaných surovín môžeme staviť na lokálne plodiny, ktoré sú práve v najlepšej forme a za výhodnú cenu. Či už ide o sviežu jarnú hráškovú polievku, letný šalát, jesenný tekvicový krém alebo sýty zimný guľáš, každý recept je dôkazom, že lacné varenie nemusí byť nudné.
Takto si dokážeme vytvoriť chutný a zdravý jedálniček počas celého roka, pričom zároveň podporujeme domácich pestovateľov. Sezónne varenie prináša radosť, vôňu čerstvosti a skutočnú hodnotu na tanieri – stačí sa len inšpirovať kalendárom plodín a nechať sa viesť tým, čo nám príroda aktuálne ponúka.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik