Ako jesť sezónne a lacno? Recepty podľa slovenského kalendára plodín

Sezónne a lacné recepty

Jesť sezónne znamená využiť dary prírody v tom správnom čase. Slovenský kalendár plodín nám počas roka ponúka bohatstvo surovín – od prvých jarných hráškov a reďkoviek, cez letné paradajky a papriky až po jesenné tekvice a zimné zemiaky. Ak sa naučíme variť podľa toho, čo práve rastie v záhrade alebo na trhovisku, naše jedlá budú nielen chutnejšie, ale aj lacnejšie.

Sezónne varenie je výborný spôsob, ako podporiť zdravé stravovanie, znížiť náklady a zároveň si užívať rozmanitosť domácich receptov. Čerstvé plodiny obsahujú viac vitamínov a minerálov, lepšie chutia a sú prirodzene dostupné. Prinášame vám 7 jednoduchých receptov, ktoré vám ukážu, že aj každodenné varenie môže byť pestré a šetrné k peňaženke.

recepty zo sezónnych surovín
Freepik

Jarná hrášková polievka s mätou

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvého zeleného hrášku

  • 1 cibuľa

  • 1 zemiak

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 2 PL olivového oleja

  • čerstvá mäta

  • soľ, čierne korenie

Postup

Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájaný zemiak, zalejeme vývarom a varíme 10 minút. Potom prisypeme hrášok a varíme ďalších 5–7 minút. Polievku rozmixujeme dohladka, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú mätu. Podávame s kúskom čerstvého chleba.

Cuketové placky s cesnakovým dipom

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety

  • 2 vajcia

  • 3 PL polohrubej múky

  • 2 strúčiky cesnaku

  • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na vyprážanie

  • 150 g bieleho jogurtu

Postup

Cukety nastrúhame, posolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustili šťavu. Vyžmýkame ich, pridáme vajcia, múku, pretlačený cesnak, korenie a premiešame. Na panvici s olejom tvoríme malé placky a opečieme z oboch strán dozlatista. Z jogurtu, cesnaku a štipky soli pripravíme dip, ktorý podávame k plackám.

letné recepty
Freepik

Letný šalát s paradajkami, paprikou a syrom

Ingrediencie:

  • 3 paradajky

  • 2 papriky

  • 1 uhorka

  • 150 g balkánskeho syra

  • olivový olej

  • čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať

  • soľ, korenie

Postup

Paradajky, papriky a uhorku nakrájame na kocky. Balkánsky syr rozdrobíme a primiešame k zelenine. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nasekanú bazalku alebo petržlen. Dochutíme soľou a korením. Ideálny ako rýchla večera počas horúcich letných dní.

slovenský kalendár plodín
Freepik

Jesenný tekvicový krém

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice hokkaido

  • 1 cibuľa

  • 2 zemiaky

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 100 ml smotany na varenie

  • 2 PL masla

  • soľ, muškátový oriešok, čierne korenie

Postup

Na masle orestujeme cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a zemiaky. Zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Rozmixujeme dohladka, pridáme smotanu a ochutíme soľou, muškátovým orieškom a korením. Podávame s opečenými krutónmi.

Kapustové strapačky (halušky s kyslou kapustou)

Ingrediencie:

  • 400 g kyslej kapusty

  • 400 g polohrubej múky

  • 2 vajcia

  • 200 g údenej slaniny

  • 1 cibuľa

  • voda, soľ

Postup

Z múky, vajec, vody a soli pripravíme haluškové cesto. Pretlačíme ho cez haluškáreň do vriacej osolenej vody, varíme, kým halušky nevyplávajú. Slaninu a cibuľu opražíme, pridáme kapustu a podusíme. Zmiešame s haluškami a podávame horúce.

lacné jedlá
Freepik

Jablkový koláč s orechmi

Ingrediencie:

  • 4 jablká

  • 200 g polohrubej múky

  • 150 g cukru

  • 100 g masla

  • 2 vajcia

  • 1 prášok do pečiva

  • škorica

  • 100 g mletých orechov

Postup

Jablká nastrúhame, premiešame so škoricou. Z vajec, cukru a masla vyšľaháme cesto, primiešame múku s práškom do pečiva a orechy. Na plech vylejeme cesto, navrch dáme jablká. Pečieme pri 180 °C asi 35 minút. Podávame posypané práškovým cukrom.

Zimný zemiakový guľáš

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov

  • 2 cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 PL mletej papriky

  • 1 PL rajčinového pretlaku

  • 3 PL oleja

  • majorán, soľ, čierne korenie

Postup

Na oleji opražíme cibuľu, pridáme cesnak a mletú papriku. Vložíme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame, pridáme rajčinový pretlak a zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky ponorené. Dochutíme soľou, korením a majoránom. Varíme 25–30 minút, kým zemiaky nezmäknú a guľáš nezíska hustú konzistenciu.

Slovenský kalendár plodín v skratke

Jesť sezónne je jednoduchšie, keď vieme, ktoré plodiny dozrievajú v jednotlivých mesiacoch. Kalendár plodín nám ukazuje prirodzený rytmus prírody a pomáha pri plánovaní jedálnička.

Na jar prichádzajú prvé jemné chute – reďkovky, jarná cibuľka, hrášok, špenát či mladé zemiaky. Sú ľahké a plné vitamínov, ideálne na odľahčenie po zime.

Leto je bohaté na čerstvú zeleninu a sladké ovocie – paradajky, uhorky, papriky, cukety, ale aj jahody, čerešne, broskyne a slivky. Je to obdobie farebných šalátov a rýchlych jedál.

Jeseň prináša sýtejšie a výživnejšie plodiny, ktoré nás zasýtia – tekvicu, kapustu, zeler, cviklu či hrozno a jablká. V kuchyni sa objavujú polievky, zapekané jedlá a koláče.

V zime sa spoliehame na skladovateľné suroviny – zemiaky, cibuľu, kapustu, mrkvu či repu. Tieto plodiny nás zahrejú a poskytnú potrebnú energiu počas chladných dní.

Slovenský kalendár plodín je preto výbornou pomôckou, ktorá nám pripomína, že každé ročné obdobie prináša svoje špeciality. Keď ich využijeme, naše jedlá budú lacnejšie, chutnejšie a zdravšie.

Sezónne varenie ako cesta k radosti a zdraviu

Ak budeme jesť sezónne, naše jedlo bude vždy pestré a v súlade s prírodou. Namiesto drahých dovážaných surovín môžeme staviť na lokálne plodiny, ktoré sú práve v najlepšej forme a za výhodnú cenu. Či už ide o sviežu jarnú hráškovú polievku, letný šalát, jesenný tekvicový krém alebo sýty zimný guľáš, každý recept je dôkazom, že lacné varenie nemusí byť nudné.

Takto si dokážeme vytvoriť chutný a zdravý jedálniček počas celého roka, pričom zároveň podporujeme domácich pestovateľov. Sezónne varenie prináša radosť, vôňu čerstvosti a skutočnú hodnotu na tanieri – stačí sa len inšpirovať kalendárom plodín a nechať sa viesť tým, čo nám príroda aktuálne ponúka.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE