Letné dni lákajú k vareniu vonku, a práve jogurtové omáčky s bylinkami sú ideálnym doplnkom ku grilovaným jedlám. Nielenže sú ľahké, osviežujúce a zdravé, ale ich príprava je rýchla a nenáročná. Vďaka jogurtu získate krémovú textúru bez zbytočných kalórií, a čerstvé bylinky dodajú každému sústu chuť prírody.
Tieto omáčky sa výborne hodia nielen ku klasickému mäsu, ale aj ku grilovanej zelenine, halloumi, tofu, falafelu či opekanému chlebu. Ak plánujete záhradnú párty alebo rodinný obed pod holým nebom, tieto recepty vám ušetria čas a zároveň zaručia, že hostia budú nadšení.
Klasická jogurtovo-cesnaková s kôprom
Táto omáčka je jednoduchá, ale výrazná – ideálna ku grilovanému kuraciemu mäsu alebo k rybám.
Ingrediencie:
1 grécky jogurt (alebo hustý biely)
2 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie podľa chuti
2 PL nasekaného kôpru
Postup: Cesnak pretlačte alebo nastrúhajte najemno a zmiešajte s jogurtom. Pridajte citrónovú šťavu, soľ, korenie a nakoniec nasekaný kôpor. Dobre premiešajte a nechajte aspoň 15 minút odstáť v chladničke.
FreepikBylinková s bazalkou a petržlenom
Výborne sa hodí ku grilovanej zelenine, syrom a pečeným zemiakom.
Ingrediencie:
150 g gréckeho jogurtu
hrsť čerstvej bazalky
hrsť hladkolistého petržlenu
1 PL olivového oleja
1 ČL citrónovej kôry
štipka soli
Postup: Všetky bylinky nasekajte nadrobno alebo rozmixujte s olejom a jogurtom. Dochutite citrónovou kôrou a soľou. Vznikne krásne zelená, aromatická omáčka.
Jogurtová s mätou a limetkou
Ideálna k pikantnému mäsu, jahňacine alebo ku falafelu.
Ingrediencie:
1 grécky jogurt
šťava a kôra z 1 limetky
2 PL nasekanej čerstvej mäty
štipka soli
prípadne trocha medu (na vyváženie kyslosti)
Postup: Zmiešajte jogurt s limetkovou šťavou a kôrou, pridajte mätu a ochuťte soľou. Ak je omáčka príliš kyslá, môžete pridať trochu medu.
FreepikKrémová kari jogurtová omáčka
Skvelo ladí s kuracím mäsom, tofu aj špízmi.
Ingrediencie:
1 grécky jogurt
½ ČL kari korenia
štipka kurkumy
1 ČL medu
1 PL citrónovej šťavy
štipka soli
Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte aspoň 20 minút odležať, aby sa chute prepojili. Vďaka kari má táto omáčka exotický šmrnc.
Jogurtová s pažítkou a horčicou
Kombinácia ideálna ku grilovaným klobáskam či špekačkám.
Ingrediencie:
1 grécky jogurt
1 ČL dijonskej horčice
2 PL nasekanej pažítky
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Horčicu vmiešajte do jogurtu, pridajte pažítku a dochuťte. Táto omáčka je pikantná a osviežujúca zároveň.
FreepikAko podávať, skladovať a servírovať jogurtové omáčky
Podávanie
Jogurtové omáčky sú najlepšie vychladené, ideálne podávané v menších miskách alebo keramických pohárikoch. Výborne sa hodia ako dipy ku grilovanému mäsu, zelenine, halloumi, tortillám, pita chlebu či falafelu. Môžete ich naliať aj priamo na šalát ako ľahký dresing. Ak pripravujete grilovací stôl, ponúknite aspoň dve-tri rôzne príchute, aby si každý našiel tú svoju.
Skladovanie
Jogurtové omáčky je ideálne skladovať v uzatvárateľnej sklenenej nádobe v chladničke. Vďaka čerstvým bylinkám a bez konzervantov sú najlepšie do 2–3 dní od prípravy. Pri použití cesnaku a cibule sa môže chuť zosilniť, preto je vhodné ich ochutnať pred ďalším podávaním. Ak sa omáčka oddelí (uvidíte vodnatú vrstvu na povrchu), jednoducho ju premiešajte.
Servírovanie
Omáčky servírujte vždy chladené, najmä počas horúcich letných dní. Ak ich podávate vonku pri grile, odporúča sa uchovávať ich v chladiacej miske alebo na ľade, aby si zachovali sviežosť. Pre estetický dojem môžete na vrch každého dipu pridať čerstvý lístok použitej bylinky, pár kvapiek olivového oleja či farebné korenie ako sumak alebo papriku.
Jogurtové omáčky, ktoré zachutia každému
Nech už grilujete mäso, zeleninu alebo pripravujete vegetariánske pochúťky, jogurtové omáčky s bylinkami sa postarajú o ten správny chuťový zážitok. Vďaka ich sviežosti a variabilite sa ľahko prispôsobia každému jedlu a zaujmú aj tých, ktorí inak omáčky nevyhľadávajú. Sú nielen chutné, ale aj zdravšie, než bežné smotanové alebo majonézové alternatívy – ideálne pre tých, čo sa aj v lete chcú cítiť ľahko.
Nebojte sa experimentovať s bylinkami, dochucovadlami či netradičnými kombináciami – práve v tom tkvie čaro domácich omáčok. Pripravte si ich deň vopred, servírujte vychladené a sledujte, ako miznú z tanierov ako prvé. Váš letný stôl získa nový rozmer a hostia odídu s inšpiráciou – aj obyčajný jogurt dokáže vytvoriť neobyčajnú chuťovú stopu.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik