Letné šaláty, ktoré zasýtia: Inšpirácie na obedy či večere počas horúčav

zdravé letné šaláty

Leto volá po sviežosti, ľahkosti a rýchlej príprave. Keď teploty stúpajú, málokto má chuť tráviť čas pri rozpálenej rúre alebo variť ťažké jedlá. Práve vtedy prichádzajú na rad letné šaláty – nie však tie, po ktorých ste o hodinu opäť hladní. Reč je o výživných, sýtych a pritom ľahkých kombináciách, ktoré v sebe spájajú chrumkavú zeleninu, kvalitné bielkoviny, zdravé tuky a dômyselné dresingy.

Nezáleží na tom, či hľadáte rýchlu večeru, obľúbené jedlo do krabičky do práce alebo čosi, čo očarí hostí na letnej grilovačke. V tomto článku vám prinášame inšpirácie na šaláty, ktoré nie sú len prílohou, ale plnohodnotným a chutným jedlom – a navyše bez výčitiek.

Reklama

Šalát s grilovaným halloumi a marhuľami

Halloumi je ideálny do letných šalátov – nestráca tvar a krásne sa prepečie dozlatista. V kombinácii s čerstvými marhuľami, baby špenátom a balzamikovým dresingom vznikne osviežujúca chuťová harmónia. Stačí pridať pár vlašských orechov alebo quinoa a sýty obed je na svete.

Ingrediencie:

  • 1 balenie halloumi syra

  • 3–4 zrelé marhule

  • Hrsť baby špenátu

  • Hrsť rukoly

  • Hrsť vlašských orechov (alebo 100 g uvarenej quinoi)

  • 2 PL balzamikového octu

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 ČL medu

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Halloumi nakrájajte na plátky a ugrilujte nasucho z oboch strán dozlatista.

  2. Marhule nakrájajte na mesiačiky.

  3. Zmiešajte listy špenátu a rukoly, pridajte marhule a grilovaný halloumi.

  4. Posypte opraženými vlašskými orechmi alebo pridajte quinou.

  5. Dresing pripravíte z balzamikového octu, oleja, medu, soli a korenia. Polejte ním šalát a podávajte.

letný šalát recept
Freepik

Kuskusový šalát s cícerom a tahini dressingom

Rýchly, vegánsky a mimoriadne výživný. Kuskus len zalejete horúcou vodou, zatiaľ si pripravíte cícer, čerstvú zeleninu a tahini dressing. Vznikne jedlo plné vlákniny a rastlinných bielkovín.

Ingrediencie:

  • 150 g kuskusu

  • 200 ml horúcej vody

  • 1 konzerva cíceru (240 g)

  • 10 cherry paradajok

  • 1/2 uhorky

  • Hrsť petržlenovej vňate a mäty

Reklama


Na dresing:

  • 2 PL tahini

  • Šťava z 1 citróna

  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)

  • 2 PL vody

  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Kuskus zalejte horúcou vodou, prikryte a nechajte 10 minút napučať.

  2. Cícer prepláchnite. Paradajky a uhorku nakrájajte, bylinky nasekajte.

  3. Všetko premiešajte s kuskusom.

  4. Zmiešajte ingrediencie na dressing, dochuťte a nalejte na šalát. Jemne premiešajte a podávajte.

šaláty na leto
Freepik

Studený zemiakový šalát s jogurtom a kôprom

Klasika v sviežej a ľahšej verzii – bez majonézy, zato s jogurtom a veľkou dávkou kôpru. Vynikajúci ako ľahké jedlo alebo príloha.

Ingrediencie:

  • 500 g malých zemiakov

  • 200 g gréckeho jogurtu

  • 1 ČL dijonskej horčice

  • Šťava z 1/2 citróna

  • 1/2 zväzku čerstvého kôpru

  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a nakrájajte na plátky.

  2. Zmiešajte jogurt, horčicu, citrónovú šťavu, nasekaný kôpor, soľ a korenie.

  3. Spojte so zemiakmi a nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút.

melónový šalát
Freepik

Melónový šalát s fetou a rukolou

Netradičná kombinácia, ktorá vás osvieži aj zasýti. Sladká chuť melónu krásne kontrastuje so slanou fetou.

Ingrediencie:

  • 1/4 vodového melónu

  • 100 g syra feta

  • 2 hrste rukoly

  • Pár lístkov čerstvej mäty

  • Šťava z 1/2 limetky

  • 1 PL olivového oleja

Postup prípravy:

  1. Melón nakrájajte na menšie kocky, fetu rozmrvíte.

  2. V mise zmiešajte rukolu, melón, fetu a nasekanú mätu.

  3. Polejte limetkovou šťavou a olivovým olejom, zľahka premiešajte a podávajte ihneď.

rýchle letné recepty
Freepik

Šalát z pečenej cvikly s kozím syrom a šošovicou

Zemitý, sýty a veľmi výživný šalát, ktorý dobre zasýti a očarí aj na pohľad.

Ingrediencie:

  • 2 väčšie cvikly

  • 100 g mäkkého kozieho syra

  • 150 g zelenej šošovice

  • Hrsť rukoly

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 ČL balzamikového octu

  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Cviklu zabaľte do alobalu a pečte pri 200 °C cca 45 minút. Po vychladnutí ošúpte a nakrájajte.

  2. Šošovicu uvarte domäkka, nechajte vychladnúť.

  3. V mise zmiešajte rukolu, cviklu, šošovicu a rozdrobený kozí syr.

  4. Z oleja, balzamika, soli a korenia pripravte zálievku, polejte a zľahka premiešajte.

Ako letné šaláty servírovať, aby očarili chuť aj oči

Letné šaláty si zaslúžia rovnako svieže a premyslené servírovanie, ako je ich chuť. Základom úspechu je zvoliť správny typ nádoby – zatiaľ čo listové šaláty s dresingom vyniknú na plytšom tanieri, sýtejšie šaláty s obilninami či strukovinami si pýtajú hlbšie misky, kde sa lepšie premiešajú a držia tvar. Ak pripravujete viacero druhov šalátov, zvoľte farebne zladené keramické alebo sklenené misy, ktoré vytvoria harmonický a lákavý dojem na stole.

Tipy na servírovanie

Na servírovanie pri špeciálnych príležitostiach – ako je záhradná párty, brunch alebo rodinný obed – siahnite po originálnych nápadoch. Šaláty môžete vrstviť do čírych pohárov, zaváraninových fliaš či servírovať na drevených doskách s prílohovým pečivom. Sklenené nádoby vyniknú najmä pri farebných šalátoch z cvikly, melónu či quinoi, ktoré v nich krásne vyniknú.

Ak si šalát beriete so sebou – do práce, na piknik alebo na cestu – najpraktickejšie sú uzatvárateľné nádoby s oddeleným priestorom na dresing. Dresing odporúčame pridávať až tesne pred konzumáciou, aby šalát neovädol. Pri vrstvení do pohárov alebo nádob postupujte opačne: na spodok ide omáčka, potom tvrdšie suroviny (napríklad cícer, uhorka) a na vrch listová zelenina, aby zostala svieža až do podávania.

Finálny dotyk pre efekt aj chuť

Nezabúdajte ani na finálny dotyk – šalát môžete na záver posypať praženými semienkami, vlašskými orechmi, klíčkami alebo čerstvými bylinkami. Skvelý vizuálny efekt dosiahnete aj pomocou jedlých kvetov ako kapucínka, nechtík či viola. A ak šalát servírujete ako hlavný chod, nezabudnite ho doplniť o kvalitné pečivo – kváskový chlieb, grissini alebo opečenú pitu. Tým vytvoríte z jednoduchého jedla pôžitok pre všetky zmysly.

Reklama

Kreatívne kombinácie letných chutí

Letné šaláty už dávno nie sú len jednoduchým mixom zeleniny na okraj taniera. Vďaka kreatívnym kombináciám sezónneho ovocia, bielkovín, obilnín a aromatických dresingov sa menia na plnohodnotné jedlá, ktoré nasýtia a zároveň nezaťažia. Navyše sú hotové do pár minút, nevyžadujú zložitú tepelnú úpravu a znesú aj improvizáciu – presne to, čo od letného varenia očakávame.

Či už si zvolíte halloumi s marhuľami, svieži kuskusový šalát alebo zemitú kombináciu cvikly a šošovice, každý z týchto receptov vám ponúkne ideálnu rovnováhu medzi chuťou, výživou a praktickosťou. Skúšajte, obmieňajte, dolaďujte podľa seba – a doprajte si leto plné ľahkých, no sýtych jedál, ktoré chutia rovnako dobre doma aj na pikniku v parku.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE