Rajčiny naše každodenné! Spoznajte jednotlivé odrody a čo s nimi, ak ich máte prebytok

Doba sa zmenila a paradajky už nie sú iba sezónnou zeleninou. Rajčiny je v obchodoch dostať aj na Vianoce. Aj sú však kvality a chuti, to je druhá vec. Keďže sú rajčiny také obľúbené, každý ich chce doma aj pestovať. V záhradke, v skleníku alebo na balkóne. Existuje veľké množstvo rajčín, majú rôzne tvary, chuť aj vôňu. 

Pravdepodobne ste niektoré z nich ešte nikdy neochutnali. Ale nič sa nedeje. My vás prevedieme druhmi rajčín a aj to, ako ich najlepšie uskladniť, či spracovať, keď ich máte nadbytok.

Odrody paradajok podľa spôsobu rastu

Vhodné rajčiny pre vás si vyberiete aj podľa spôsobu ich rastu. Nie všetko sa totiž sadí a udržiava rovnako. Možno vás to prekvapilo, ale áno. Rajčiny sa nevyberajú iba podľa farby a veľkosti, či tvaru, ale aj podľa typu rastu.

Ak si zvolíte správny typ podľa rastu, budete vedieť, čo máte očakávať a ako sa pripraviť a vaše paradajky starať. Zvoľte si preto správne.

Kríčkové rajčiny

Sú to paradajky, ktoré sa pestujú väčšinou na priemyselné spracovanie, nakoľko ich úroda dozrieva naraz. Podľa odrody dosahujú výšku 20 až 60 cm a sú schopné rásť bez dodatočnej podpory.

 

Polokolíkové rajčiny

Zvyknú rodiť až do jesene, postupne. Bývavajú o niečo vyššie ako kríčkové, preto potrebujú k svojmu rastu oporu. 

Kolíkové paradajky

Tieto rajčiny sú asi najbežnejšie pestované. Zaujímavosťou je, že keby sa u nás nestriedali ročné obdobia, sú schopné rásť do neobmedzenej výšky. Je potrebné ich zalamovať a kvôli svojej majestátnosti potrebujú rásť s oporou. Postupne možno aj s viacerými. 

Pozrite tiež: Domáca paradajková šťava na sladko i na slano

Trpasličie odrody a balkónové rajčiny

Sú to kríčkovité paradajky, ktoré dorastajú do menších rozmerov alebo visiace odrody, vhodné práve na balkóny. Tieto odrody majú aj menšie plody, po väčšine sú to „cherry“ paradajky. Dozrievajú skôr, ako tie na záhrade, avšak aj skôr prestávajú rodiť. Takže keď ste plánovali, že si budete svoje balkónové rajčinky oberať ešte začiatkom októbra, musíte si kúpiť inú odrodu ako tú trpasličiu.

Rajčiny delíme aj podľa farieb

Keď nám prvýkrát ponúkli na jedenie zelené a žlté rajčiny, tak sme slušne odmietli. Mysleli sme si totiž, že ešte nie sú dozreté. Oni však dozreté boli! A tá výborná chuť. Mňam. Paradajky sa dnes dopestujú v mnohých farbách a je to naozaj celá škála.

Od bielych a žltých, až po klasické červené, či zelené, dokonca čierne. Možno vás neprekvapí, že existujú už ja frkané paradajky. Najnovšou vyšľachtenou odrodou je fialová paradajka.

Aké plody rajčín poznáme?

Plody majú rôznu veľkosť, štruktúru a chuť. Určite to poznáte, ak ste napríklad skúšali variť domáci kečup. Varíte a varíte a varíte a kečup je stále vodnatý. To preto, lebo ste si namiesto mäsitých kúpili vodnatejšiu odrodu paradajok alebo vás predajca jednoducho oklamal. Nie každá rajčina sa hodí na všetko. 

Odroda spoon – ríbezľová paradajka

Táto paradajka sa nazýva „spoon“ kvôli tomu, že je plody sú maličké a vojde sa vám ich viacero práve do polievkovej lyžice. V našich končinách sa nazýva aj ríbezľová, lebo tieto malé plody práve pripomínajú skôr ríbezle ako paradajky. Táto odroda má sýtu a výraznú chuť a je veľmi vďačná aj vďaka tomu, že dozrieva ako prvá a je odolná voči chorobám. 

Bude vás zaujímať: Recept na sušené paradajky v náleve: Na nerozoznanie od drahých z obchodu!

Paradajky

Zdroj: Depositphotos

Cherry paradajky

Veľkosť tejto „čerešňovej“ odrody je ideálna do šalátov alebo len tak na zjedenie. Je to mimoriadne obľúbená odroda aj vďaka tomu, že patrí medzi najsladšie. Pestujú sa vo všetkých možných farbách. Tvar týchto paradajok je oválny, hruškovitý alebo aj s ostrou špičkou na konci. Najznámejšie a najlepšie odrody sú napríklad SunGold, Datlo, Sweet treats, Gardenberry. 

 

Koktejlové rajčiny

Majú podlhovastý, slivkový tvar a sú o niečo väčšie ako cherry rajčiny. Dorastajú do veľkosti cca 3-4 cm. Vyznačujú sa taktiež sladšou chuťou. 

Neprehliadnite: Paradajkový peeling na oživenie pleti! To musíš skúsiť!

Šalátové paradajky

Najbežnejšia odroda rajčín, ktorá dorastá do veľkosti 6-9 cm. Sú klasicky okrúhleho tvaru, niektoré menšie odrody môžu byť aj podlhovastého tvaru. Medzi tieto najbežnejšie patria napríklad aj tieto odrody: Green Moldovan, Štart, Berner Rose, Stupické skoré poľné, Anna Russian, Kumato, Eva Purple ball, Uragán, Ananas Noir, Azoychka, Indigo rose

Steakové, dužinaté paradajky

Sú to veľko - plodové odrody, ktoré sú neraz narias a vyznačujú sa pestrými farbami, patria medzi pôvodné a najvzácnejšie odrody paradajok. Vyznačujú sa aj sýtou a kvalitnou chuťou a dužinou. Majú niekedy aj storočný pôvod a patria medzi gurmánske odrody. Patria sem napríklad Black Krim, Brandywine, Rose de Berne, Cherokee purple, Soldacki, či Býčie srdce.

Odrody podľa ďalšieho využitia

Všetky vyššie uvedené odrody môžete spracovať a uskladniť. Je dobré si  však zvážiť, na čo sa ktorý typ rajčiny hodí. Existujú však odrody, ktoré boli vyšľachtené na špecifické použitie a to napríklad:

  • Plnenie – stavba ich plodu je špeciálne prispôsobená tak, že môžete dužinu aj so semenami pohodlne vybrať a paradajku naplniť, napríklad mletým mäsom
  • Dlhodobé uskladnenie – Ich plody sa zbierajú často v takmer nedozretom štádiu, minimálne na pohľad, avšak vydržia byť uskladnené až 2 alebo 4 mesiace
  • Sušenie, omáčky, kečup – sú odrody, ktoré sa vyznačujú väčším množstvom sušiny a menším množstvom vody 

Odporúčame: Divoké paradajky: Takto si ich môžeš vypestovať sama!

Uskladnenie a spracovanie paradajok

Okrem priamej konzumácie v surovom stave, existujú stovky receptov s rajčinami. Záleží od toho, čo máte radi a čo vám najviac vyhovuje. Od klasického leča až po čerstvú paradajkovú omáčku na cestoviny, fantázii s paradajkami sa medze naozaj nekladú. Problém ale nastane, keď sa máte rajčín prebytok a je vám ich ľúto.

Pozná to asi každý z nás. Doma dvaja dospelí, ktorí síce ľúbia rajčiny, ale určite nepotrebujú desať plántov. Rajčiny už majú všetci susedia, kolegovia v práci a vy ich nestíhate jesť. Nič sa nedeje. Budete mať síce trošku práce navyše, ale zato na jeseň a na zimu produkty z vlastných paradajok.

Môžete ich uskladniť aj touto formou:

Veríme, že si nájdete tú najlepšiu odrodu pre vás a uskladnenie a spracovanie už viac nebude problém, ale skôr zábava. Veď taký domáci kečup deti napríklad milujú a vy nemusíte mať výčitky, že je tam kopa éčok.  

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE