Teplé jedlá do termosky: Chutné tipy pre jesenné výlety

jedlá do termosky

Nie je nad to, keď sa po prechádzke v chladnom počasí zabalíte do deky a vychutnáte si niečo horúce. Ale čo ak si ten pocit chcete dopriať aj priamo v prírode – na kopci, v lese či na výlete s deťmi? Termoska už dávno nie je len na čaj. S trochou kreativity a plánovania v nej môžete mať plnohodnotný obed, ktorý vás zahreje a zasýti, aj keď vonku mrzne a ruky máte v rukaviciach.

Čaro jedál do termosky spočíva v jednoduchosti. Sú to pokrmy, ktoré zvládnete pripraviť ráno pred odchodom alebo ešte večer predtým, a pritom chutia ako čerstvé. Polievky, rizotá, či sladké kaše – všetko, čo vonia domovom a chutí po pohode. Prinášam vám tipy a konkrétne recepty, ktoré sa osvedčili nielen mne, ale aj stovkám turistov a rodičov, ktorí nechcú robiť kompromisy medzi chuťou a teplom.

Reklama

Polievky, ktoré zahrejú aj dušu

Polievky patria k najobľúbenejším jedlám do termosky. Sú sýte, rýchlo pripravené a vďaka tekutej konzistencii v nej vydržia horúce celé hodiny.

Skvelou voľbou je paradajková s cestovinami, ktorú máte hotovú do 20 minút. Pre milovníkov klasiky sa hodí cesnačka s krutónmi v samostatnej dóze, alebo šošovicová polievka so zeleninou – ideálna na doplnenie energie počas turistiky. Ak chcete niečo výživnejšie, skúste krém z tekvice s kokosovým mliekom, ktorý krásne zahreje a poteší aj deti.

Tekvicový krém s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • ½ strednej tekvice hokkaido
  • 1 zemiak
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 PL oleja
  • 300 ml vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • soľ
  • štipka muškátového orieška

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte kocky tekvice a zemiaka. Zalejte vývarom a varte, kým zelenina nezmäkne. Potom všetko rozmixujte dohladka, pridajte kokosové mlieko a dochuťte soľou a muškátovým orieškom. Krém je ideálny do termosky – hustý, aromatický a vďaka kokosovému mlieku ostane krémový aj po niekoľkých hodinách.

cesnačka recept
Freepik

Cesnačka s krutónmi

Ingrediencie:

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla
  • 500 ml vývaru
  • 1 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie 
  • majoránka
  • 1 vajíčko
  • hrsť krutónov

Postup: Na masle krátko popražte múku, zalejte vývarom a premiešajte. Pridajte prelisovaný cesnak, korenie a majoránku. Varte asi 10 minút, potom do polievky vlejte rozšľahané vajíčko a premiešajte. Pred nalievaním do termosky ju nechajte chvíľku vychladnúť, aby nebola vriaca. Krutóny pribaľte zvlášť – v uzatvárateľnej dóze zostanú chrumkavé.

Reklama

Jednoduché hlavné jedlá do termosky

Ak túžite po niečom, čo zasýti viac než polievka, stavte na rýchle rizoto, bulgur s kuracím mäsom, alebo cestoviny s omáčkou. Do termosky sa výborne hodí aj cestoviny s pesto omáčkou, ktoré nestratia chuť ani po niekoľkých hodinách.

Ďalšou skvelou voľbou je kari s cícerom a ryžou, ktoré nielen zahreje, ale aj zasýti. Na výlety s deťmi oceníte aj zeleninové soté so syrom alebo zemiakový prívarok s vajíčkom – jednoduché, no výživné a pripravené za chvíľku.

Cestoviny s pestom a parmezánom

Ingrediencie:

  • 200 g cestovín (napr. penne)
  • 3 PL bazalkového pesta
  • 1 PL olivového oleja
  • parmezán
  • soľ

Postup: Cestoviny uvarte al dente, scedíte a premiešajte s pestom a olivovým olejom. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte parmezán priamo do zmesi. Tento recept je ideálny do termosky – jednoduchý, chutný a nestráca arómu ani po niekoľkých hodinách.

kuracie rizoto recept
Freepik

Kuracie rizoto so zeleninou

Ingrediencie:

  • 150 g kuracích pŕs
  • ½ šálky ryže
  • 1 mrkva
  • ½ papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 PL oleja
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať

Postup: Na panvici orestujte cibuľu a kuracie kúsky. Pridajte nadrobno nakrájanú zeleninu a ryžu, zalejte vývarom a nechajte pomaly dusiť. Dochutíte podľa chuti. Rizoto je výborné aj na druhý deň – stačí ho zohriať a vložiť do predhriatej termosky. V teréne bude voňať ako domáci obed.

Sladké jedlá pre pohodové prestávky

Ak máte chuť na sladké, termoska sa nestratí ani tu. Ovsená kaša s ovocím, ryžový nákyp s jablkami alebo krupicová kaša s orieškami dodajú energiu aj v mrazivom počasí. Môžete pridať trochu medu, škoricu alebo lyžicu orieškového masla – teplo z termosky a vôňa domova vás prenesú priamo do detstva.

Krupicová kaša s orieškovým maslom

Ingrediencie:

  • 500 ml mlieka
  • 3 PL detskej krupice
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL masla
  • 1 PL orieškového masla
  • štipka soli

Postup: Mlieko priveďte k varu, pridajte krupicu a za stáleho miešania varte, kým nezíska krémovú konzistenciu. Primiešajte cukor, soľ a maslo. Po odstavení pridajte orieškové maslo – najlepšie arašidové alebo mandľové. Výsledkom je jemná, výživná pochúťka, ktorá chutí ako sladká odmena po dlhom výstupe.

teplé jedlo na výlet
Freepik

Ovsená kaša s jablkom a škoricou

Ingrediencie:

  • 5 PL ovsených vločiek
  • 250 ml mlieka
  • 1 jablko
  • 1 ČL medu
  • štipka škorice
  • oriešky alebo hrozienka podľa chuti

Postup: V malom hrnci zahrejte mlieko, pridajte vločky a miešajte, kým kaša nezhustne. Primiešajte nastrúhané jablko, škoricu a med. Na záver môžete pridať oriešky či hrozienka. Kašu nalejte do predhriatej termosky – vydrží teplá celé dopoludnie a vonia ako čerstvo upečený jablkový koláč.

Tipy, ako pripraviť termosku na výlet

  • Pred vložením jedla termosku zohrejte horúcou vodou a nechajte ju niekoľko minút postáť.

  • Jedlo naplňte čo najviac, aby sa vnútri udržala teplota.

  • Vyhnite sa potravinám, ktoré sa rýchlo kazia alebo menia konzistenciu – napríklad šľahačka či majonézové omáčky.

  • Ak máte termosku s dvojitým uzáverom, do menšej nádoby vložte prílohu (napr. ryžu či krutóny).

Reklama

Teplé jedlo v termoske je malý zázrak, ktorý dokáže premeniť obyčajný výlet na chvíľu plnú pohody. Keď si po hodine kráčania otvoríte termosku a zacíti­te vôňu domácej polievky alebo kaše, zrazu akoby sa svet spomalil. Niet lepšieho pocitu, než dopriať si niečo, čo ste si sami pripravili – výživné, chutné a s dávkou starostlivosti. Navyše, vďaka termoske už nemusíte riešiť, kam si sadnete na obed. Jednoducho sa usadíte na kameni, lavičke či v tráve a vychutnáte si teplo, ktoré s vami putuje celý deň.

Príprava jedla do termosky si nevyžaduje žiadne špeciálne kulinárske schopnosti – stačí trochu plánovania a chuť experimentovať. Či už ide o deti na lyžovačke, víkendovú turistiku alebo dlhú cestu autom, tieto jedlá sú dôkazom, že domáca kuchyňa má svoje miesto aj vonku. Zabalená v termoske, voňavá a pripravená zahriať nielen žalúdok, ale aj dušu.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE