Trápi vás zakalená a zelená voda v bazéne? S touto prísadou, čo máte doma, sa jej zbavíte!

Konečne ste si dopriali bazén. V týchto pekelných horúčavách je schladenie sa v príjemnom bazéne na nezaplatenie. Chodíte však do práce, staráte sa o domácnosť, o deti a riešite tisíc vecí a zrazu je váš bazén z ničoho nič zelený. To sa stáva. 

Stalo sa to snáď každému. Nič sa ale nedeje. Nemuseli ste nikde spraviť chybu. Len ste zabudli doplniť tabletu do plaváka alebo chémiu, či soľ. Problém však je, ako z tej vody zase spraviť krásnu, čistú a číru. Máte niekoľko možností.

Prečo mám zakalený, zelený bazén?

Je to hneď z niekoľkých dôvodov. Niektorým dôvodom sa predísť dá, iným zase nie. Každý sa učí na vlastných chybách a na ďalšiu sezónu už budete múdrejší. Toto sú najčastejšie dôvody, prečo je zakalená voda, akurát vo vašom bazéne:

  • Bazén neprikrývate. Napadajú do neho listy, nečistoty prach a podobne.
  • Nepoužívate správne dávkovanie chémie alebo iných prípravkov, ktoré do bazéna používate
  • Nepúšťate bazénovú filtráciu dostatočne často.

Okrem opaľovacích krémov a olejov a všetkého, čo ste mali na pokožke, ktoré nepridávajú čistote vody, môže voda aj kysnúť, kvôli veľkým horúčavám. Aj z toho dôvodu je dobré púšťať filtráciu pravidelne. Aby ste nemali iba stojatú vodu, kde sa začnú tvoriť riasy a silice.

Dávajte pozor aj na zakrývanie, či normálnymi alebo solárnymi plachtami. Zabránia síce, aby vám tam napadali nečistoty, ale taktiež voda pod plachtou kysne. Keď sa teda dlhšiu dobu nekúpete, sem – tam bazén odkryte, napriek tomu, že púšťate filtráciu.

Vyčistenie zelenej zakalenej vody

Môžete celý bazén vypustiť a napustiť na novo. Je to zdĺhavý a trošku nákladný proces, pri dnešnej cene vody a elektriny. Je to však jedno z riešení. Keď vodu vypustíte, bazén musíte dôkladne vyumývať a vydezinfikovať. Až potom môžete napúšťať čistú vodu.

Po napustení nezabudnite vodu správne pripraviť, aby sa nestalo o niekoľko dní zase to isté. Príprava vody prípravkom „štart“ alebo „šok“ nie je výmysel. Spracuje vodu tak, aby vydržala celú sezónu. Keď používate soľ, alebo iné nechemické prípravky do bazénu, riaďte sa vždy presnými pokynmi, ako vodu pripraviť.

Odporúčame: Domáci urýchľovač kompostu: Potrebujete len 3 ingrediencie na jeho prípravu!

Vitamín C vám bazén vyčistí

Ak nechcete celú vodu vypúšťať a znovu napúšťať, je tu lacné riešenie z lekárne. Kúpte ten najobyčajnejší vitamín C v lekárni. Obsahuje totiž kyselinu L-askorbovú, ktorá vám so zakalenou zelenou vodou veľmi rýchlo dokáže pomôcť. Kúpte určite hneď niekoľko balení. Záleží, samozrejme, od toho, aký veľký bazén máte. 

Tablety môžete dať rovno do bazéna do vody alebo ak to chcete urýchliť a lepšie vitamín C rozpustiť, kľudne ho dajte do plaváka na bazénové tablety. Ak však nechcete kupovať zbytočne niekoľko balení, v drogériách je dostať kilové balenie v prášku, z ktorého do klasické bazéna použijete tak 200g. Nasypte rovno do bazéna a zamiešajte sieťkou na zbieranie odpadu. Rozpustí sa takmer okamžite.

Je veľmi rýchly spôsob, ako vodu vyčistiť. Pozitívne je, že šetrí vašu peňaženku, nezaťažuje životné prostredie a neničí vám zdravie, ako keby ste do bazéna vyliali litre dezinfekcie, aby ste dosiahli podobný účinok. Vaša pokožka a pokožka vašich detí sa vám poďakuje tiež.

Bude vás zaujímať: Rastliny vhodné k bazénu: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

 

 

Ako udržať bazén čistý?

Spomínali sme už, že pravidelné filtrovanie a cirkulácia vody je základ. Pokiaľ to budete dodržiavať, máte na pol vyhraté. Bazén sa snažte prikrývať. Ak sa vám ale do plachty nechce investovať, tak ho aspoň z času na čas vyčistite pomocou sieťky na hmyz a nečistoty. Keď sa takto neporiadok z bazéna vyberá pravidelne, nemá šancu zozelenieť, ani sa nejak horšie znečistiť. 

Aspoň raz do mesiaca dno bazéna povysávajte. Samozrejme vysávačom na to určeným. Je to nákladnejšia záležitosť, ale nemusíte si ho hneď kupovať. Požičajte si ho od známych alebo z požičovne náradia. Bazénu to veľmi pomôže. Usmernite svoje deti, seba, ale aj návštevy tak, aby ste sa pred vstupom do bazéna osprchovali a opláchli si nohy. A na záver, nezabúdajte dávkovať bazénové prípravky podľa návodov. Nespoliehajte sa na to, že veď to chvíľku vydrží. 

 

Pevne veríme, že vitamín C vám pomôže a že ak sa budete o bazén pravidelne starať, už s takouto situáciou nebudete musieť bojovať. Vychutnajte a užite si leto a nádherné slnečné počasie vo vašom bazéne bez ďalších komplikácií!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE