Podsedáky a vankúše na záhradný nábytok: TAKTO predĺžite ich životnosť

Letná sezóna je v plnom prúde a tí, čo majú záhradu, chatu, chalupu alebo dom s terasou si už naplno užívajú pobyt vonku. Žiadna grilovačka či opekačka sa okrem záhradného krbu alebo grilu nezaobíde bez kvalitného a pohodlného záhradného nábytku. 

Záhradný nábytok je súčasťou každej vonkajšej výbavy a umiestňuje sa von hneď, ako sa objavia teplé slnečné lúče. Samozrejme sedenie a oddychovanie na záhradných kreslách, stoličkách, hojdačkách, záhradnej lavičke či v závesnom kresle by nebolo pohodlné bez vankúšov a podsedákov.

 

Okrem toho, aby vaše sedenie na terase či balkóne vyzeralo štýlovo, malo by sa na ňom dobre sedieť a malo by byť určené na dlhodobé používanie. Tak ako aj záhradný nábytok, tak i mäkké vankúše a matrace sú vystavované vonkajším vplyvom. 

Čím sa riadiť pri výbere vankúšov a podsedákov na záhradný nábytok? Ako prať poťahy na vonkajšie posedenie a ako sa o ne starať?

Neprehliadni: Trápi vás zakalená a zelená voda v bazéne? S touto prísadou, čo máte doma, sa jej zbavíte!

Ako vyberať vankúše a podsedáky na záhradný nábytok?

Veľa predajcov záhradného nábytku či balkonového sedenia ponúka jednotlivé kusy nábytku aj s podsedákmi a vankúšmi, ktoré sú priamo pre ne určené.

Pri výbere a kúpe vankúšov na záhradný nábytok, podsedákov na stoličky či podušiek na stoličky sa zamerajte na poťahy s praktickým zipsom alebo iným upevnením umožňujúcim sňatie na vypranie. Každému sa môže stať, že niečo vyleje alebo vysype a na poťahoch sa objaví nepekná škvrna. Podsedáky či vankúše na vonkajšom sedení sa môžu zašpiniť i potením.

Podsedáky bývajú vybavené šnúrkami alebo popruhmi proti skĺznutiu. Pre náročnejších zákazníkov sú k dispozícii i vodeodolné alebo obojstranné varianty. Väčšina poťahov určených pre záhradné posedenie má priemyselnú úpravu na zvýšenie odolnosti proti mechanickému opotrebovaniu, vlhkosti a UV žiareniu.

vonkajšie vankúše

Zdroj: Depositphotos

Aký materiál zvoliť pre podsedáky a vankúše?

Najčastejším materiálom používaným pre poťahy na záhradný nábytok či sedenie z paliet je polyester. Jeho výhodou je nenáročná údržba, vysoký stupeň vodotesnosti a jednoduché čistenie. Tento materiál ocenia i alergici, pretože polyester nezachytáva peľ z rastlín. Jediným mínusom polyesteru je jeho prehrievanie sa na slnku.

Veľmi komfortným materiálom je bavlna, ktorá však nie je úplne vhodná do exteriéru. Rýchlo sa špiní, má malú rezistenciu na tekutiny vrátane potu, preto sa na nej často vytvárajú škvrny. Tie sa dajú pomerne ľahko vyčistiť, ale pripravte sa na to, že to budete musieť robiť často. Veľkým nepriateľom bavlny v exteriéri je aj slnko, ktoré vyťahuje z tohto materiálu farby a látka sa pôsobením tepla scvrkáva.

Ako prať poťahy na záhradný nábytok?

Predtým, ako sa pustíte do prania poťahov, poodmetajte a vytraste hrubé nečistoty. Následne poťah so zipsom jednoducho zvlečte z vankúša alebo podsedáka a vložte do práčky. Prať by sa malo na 30 stupňoch bez aviváže, aby sa zachovala impregnácia. Odporúča sa aj pranie s impregnačným prípravkom, podobne ako pri outdoorovom oblečení. 

Na odnímateľných poťahoch môžete tiež nájsť inštrukcie od výrobcu. Niektoré skladnejšie penové vankúše môžete oprať aj s výplňou, o tom sa však presvedčte na etikete.

Poťahy navliekajte na vankúše a podsedáky ešte vlhké. Pôjde vám to ľahšie.

Pozri aj: Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

Vankúše

Zdroj: Depositphotos

Ako odstrániť fľaky na poťahoch na záhradnom nábytku?

Určite sa aj vám stalo, že ste našli na vankúši na sedenie či podsedákoch „pozdrav" od vtákov v podobe exkrementov. Na ich odstránenie použite kuchynský saponát zriedený v pomere jedna čajová lyžička na dva decilitre vody. Následne nechajte roztok pôsobiť zopár minút, zotrite mikrovláknovou handričkou a podľa potreby dočistite. 

S fľakmi od potu si hravo poradí citrónová šťava a so zatuchlinami zatočí vlažná octová voda. Mastnotu z pokrmov, repelentov či opaľovacích krémov posypte detským púdrom, ktorý vyniká svojimi absorpčnými vlastnosťami. Následne vzniknutý rôsol opatrne odstráňte nožom. 

Majte na pamäti, že škvrny a nečistoty na vankúšoch či podsedákoch je najlepšie čo najskôr odstrániť, inak sa ich budete zbavovať veľmi ťažko.

Uskladnenie vankúšov a podsedákov na zimu

Jeseň svojím príchodom záhradnému nábytku, vankúšom, matracom či podsedákom nepraje, no vám dáva priestor na jeho očistenie a dôkladnú starostlivosť pred tým, než ich uskladníte. 

Poťahy očistite od malých aj veľkých nečistôt, dôsledne povysávajte a vyperte. Očistené podsedáky, matrace a vankúše uskladnite v igelitových vreciach a uložte na suché miesto, čím si ušetríte prácu s opätovným čistením s príchodom novej sezóny. Na jar ich znova povysávajte. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú poťahy impregnovať, čo vám pomôže ušetriť čas i námahu pri ich čistení, ale zvýši aj odolnosť materiálu voči vode, vlhkosti, špine či prachu, a tak predĺži ich životnosť.

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE