Prečo sliepky požierajú svoje vajcia? Tieto dôvody vás prekvapia!

Prečo sliepky požierajú svoje vajcia

Pre chovateľa sliepok nie je nič frustrujúcejšie, ako keď sliepka ochutná vajíčko skôr ako on sám. Existuje niekoľko dôvodov, prečo k tomuto správaniu dochádza. Než sa rozhodnete nezbedné sliepky použiť do nedeľného vývaru, objavte príčinu tohto správania a vytvorte im ideálne prostredie na život. Zlaté vajíčko síce v košíku nenájdete, avšak lepšie biele ako žiadne.

Nedostatok výživy

Jednou z hlavných príčin, prečo sliepky začnú konzumovať svoje vlastné vajcia, je nedostatok dôležitých živín v strave. Vaječná škrupina je bohatým zdrojom vápnika, ktorý sliepky potrebujú pre zdravý rast kostí a tvorbu ďalších vajec. Ak ich strava neobsahuje dostatok vápnika, môžu začať požierať vlastné vajcia, aby deficit kompenzovali. Tento problém možno riešiť pridaním vápnikových doplnkov do krmiva, napríklad v podobe drvených vaječných škrupín alebo kŕmneho vápenca.

Nuda a stres

Sliepky sú spoločenské a aktívne zvieratá, ktoré potrebujú stimuláciu. V neprimerane malých alebo preplnených priestoroch sa môžu začať nudiť. Nuda a stres môžu viesť k nevhodnému správaniu, vrátane požierania vajec. Ak im zabezpečíte dostatočný priestor na pohyb a obohatíte prostredie – napríklad prostredníctvom rôznych hračiek alebo prírodných prekážok – môžete toto nežiaduce správanie výrazne zredukovať až s ním skoncovať.

Odporúčame: Príprava pôdy na jar: Tieto jesenné práce vám zaručia lepšiu úrodu budúci rok

chov sliepok
Depositphotos

Náhodné rozbitie vajec

Niekedy sliepka vajce rozbije aj náhodou, či už má tenkú škrupinu, spraví nejaký nešikovný pohyb alebo má v hniezde nevhodné prostredie. Pozor, sliepky sú veľmi zvedavé. Ak sa vajce rozbije, môžu ochutnať jeho obsah. Ak nejaká sliepka zistí, že jej jej vlastný produkt chutí, začne vajíčka znášať pre seba, nie pre vás. Aby ste tomu predišli, je dôležité zabezpečiť sliepkam bezpečné a pohodlné hniezda s mäkkým podkladom, aby vajcia neboli náchylné na rozbitie.

Nedostatok hniezd

Ak sliepky nemajú dostatok čistých a prístupných hniezd, môžu klásť vajcia na nevhodných miestach. A tam už je vyššia pravdepodobnosť, že sa vajcia poškodia. Zvyšuje sa totiž šanca, že niektorá zo sliepok vajce rozbije alebo ho začne konzumovať. Zabezpečenie dostatočného počtu hniezd pre všetky sliepky v kurníku je preto dôležitým preventívnym opatrením.

Zlá genetika alebo zlozvyk

V niektorých prípadoch môže byť požieranie vajec aj výsledkom zlej genetiky alebo zlého zvyku. Ak má sliepka predispozíciu k tomuto správaniu alebo ak je v kŕdli jedna sliepka, ktorá s tým začne, môže to rýchlo naučiť aj ostatné členky kŕdľa. V krajnom prípade treba sliepku, ktorá začala rebelovať, izolovať od ostatných.

Ako tomu predísť?

  • Správna výživa: Zabezpečte sliepkam dostatok vápnika a kvalitnej stravy, ktorá im poskytne všetky potrebné živiny.
  • Dostatočný priestor a stimulácia: Poskytnite sliepkam dostatok priestoru a možností na stimuláciu, čím znížite ich stres a nudu.
  • Pohodlné hniezda: Uistite sa, že hniezda sú čisté, mäkké a umiestnené na bezpečných miestach.
  • Včasný zber vajec: Vajcia zbierajte čo najčastejšie, aby ste minimalizovali čas, ktorý by sliepky mali na ich požieranie.
  • Izolácia problémových jedincov: Ak zistíte, že nejaká sliepka požiera vajcia, je potrebné ju izolovať, aby týmto zvykom nenakazila aj ostatné sliepky. 

Len preto, že ste sa stretli s podobným problémom, sa ešte nemusíte pokladať za zlého chovateľa. Podstatné je situáciu vyriešiť tak, aby sa aj sliepka nažrala, aj vajce ostalo celé. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE