Ako často kŕmiť psa? Vedci prišli s jasnou odpoveďou!

Ako často kŕmiť psa, aby bol zdravý a nestal sa obéznym? Táto otázka zaujíma nejedného majiteľa štvornohého miláčika.

Výsledky novej štúdie publikovanej v GeroScience odhalili, čo je pre psov prospešné. Prečítajte si, k akým záverom výskumníci dospeli.

Rozmanitá pozorovacia skupina

Tím vedcov skúmal údaje zozbierané v rámci dlhodobej biologickej štúdie starnutia psov Washingtonskej univerzity s názvom The Dog Ageing Project. Dáta o psoch všetkých vekových kategórií, veľkostí a plemien zhromažďujú od roku 2019.

Pozorovaciu skupinu tvorí viac ako 10-tisíc psov. Výskumníci hľadajú súvislosti medzi stravou a zdravotnými problémami, ako sú kožné, ortopedické, obličkové, močové, pečeňové, srdcové a neurologické poruchy. 

Odporúčame: My ženy milujeme kvety. Ako však vedia, kedy majú rozkvitnúť?

zdravé psy

Zdroj: Depositphotos

Kŕmenie psov raz za deň je zdraviu prospešné

Výsledky štúdie naznačujú, že psy kŕmené len raz denne majú menej fyzických zdravotných problémov a lepšie kognitívne skóre v porovnaní so psami, ktoré sú kŕmené častejšie. 

Pri kontrole pohlavia, veku, plemena a iných faktorov odborníci zistili, že psy kŕmené raz denne, a nie častejšie, mali nižšie priemerné skóre na stupnici kognitívnej dysfunkcie.

Celkovo bola tiež nižšia pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinú poruchy tráviaceho traktu, ako aj problémy so zubami, kĺbmi, kosťami, vylučovacou sústavou či pečeňou.

Prečítajte si: Chcete si predĺžiť život? Vsaďte na optimizmus!

kŕmenie psa

Zdroj: Depositphotos

Výskum bude pokračovať

Vedcov výsledky tak nadchli, že plánujú vo výskume pokračovať. Očakávajú, že nové dáta poskytnú ďalšie dôkazy o vplyve frekvencie kŕmenia na zdravie psov.

Kathleen F. Kerr, profesorka bioštatistiky na Washingtonskej univerzite, uviedla, že výsledky boli trochu prekvapením. Tím odborníkov totiž neočakával, že frekvencia kŕmenia bude mať na zdravie psov taký výrazný vplyv. 

Aj napriek prvotným zaujímavým zisteniam Kerr neodporúča majiteľom psov, aby unáhlene menili stravovacie návyky štvornohých priateľov človeka. Môže to totiž narobiť viac škody ako úžitku. 

Pozri aj: Lastovičie hniezda: Ako sa im vyvarovať na fasáde domu?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE