RECEPT: Rožky so syrom, pizzové minibábovky a tyčinky s čiernou soľou z Pečie celé Slovensko

Drobné slané pečivo je vždy skvelou voľbou ako pohostenie na oslavu či pre návštevu. Prinášame tip hneď na tri varianty z jedného cesta. Rožky so syrom, pizzové minibábovky a tyčinky s čiernou soľou si môžete upiecť podľa receptu od Mareka z relácie Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!

Suroviny na cesto:

  • 200 ml teplá voda
  • 200 ml mlieko
  • 50 ml olej
  • 2 bielky
  • 15 g droždie sušené
  • 20 g cukor
  • 10 g soľ
  • 580-620g hladká múka 
  • 2 žĺtky sú na potieranie + lyžica mlieka

Postup: Ako prvé si zapneme rúru na 45 °C. Do teplej vody nasypeme cukor a polovicu droždia. Necháme trocha aktivovať kvasinky. Za ten čas si do misy od robota dáme preosiatu múku, zvyšok droždia a  soľ. Pridáme vlažné mlieko, olej a bielky a už aktivované droždie. Miešame až kým sa nám cesto neprestane lepiť keď vypneme a skúsime prstami. Cesto potrieme trocha olejom a zakryjeme potravinárskou fóliou. Vložíme do rúry kysnúť. Po 20 min. vytiahneme, rozdelíme na 3 časti a necháme trocha kysnúť.

1. Maslové luhované rožky so syrom posypané mandľami

  • strúhaný syr Gouda a na plnenie Mozarella
  • mandľové plátky
  • úplne mäkké maslo 
  • 150 g sóda bikarbóna

Postup: Vyvaľkáme jedno cesto na tenko, natrieme mäkkým maslom posypeme syrom. Zamotáme roládu a dáme schladiť do chladničky. Za ten čas si dáme asi 1,5 l vody zovrieť do ktorej následne nasypeme sódu. Schladenú roládu vyberieme nakrájame trojuholníky a tie následne asi na 20 sekúnd povaríme v zásaditej vode. Vyberieme na plech, na ktorom ešte necháme kysnúť asi 15 min. Pečieme pri 190 °C.

2. Plnené pizzové minibábovky

  • 50 g nakrájaná šunka
  • 50 g nakrájaný syr napr. Mozzarella alebo iný
  • 2 PL pečené paradajky konzerva
  • oregano

Postup: Rozvaľkáme druhé cesto a následne plníme zmesou, zatočíme a vložíme do maslom vymastených silikónových foriem minibáboviek. Necháme ešte podkysnúť a pečieme pri 190 °C.

3. Tyčinky s čiernou soľou

  • čierna soľ z Cypru 
  • žĺtko na potretie

Postup: Tretie cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme vajíčkom a posypeme čiernou soľou. Nakrájame na pásiky asi 1 cm široké. Tieto pásiky ukladáme na plech. Necháme podkysnúť a pečieme pri 190 °C.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE