Ako využiť piliny v záhrade či domácnosti? Vyskúšajte týchto 9 spôsobov

Pri stavbe, obstarávaní palivového dreva alebo rôznych drevárskych či stavebných prácach vzniká veľa pilín ako vedľajší produkt. Mnohí ľudia jednoducho piliny zametú a vyhodia alebo vozia do kontajnerov určených na biologický odpad. Nerobte to, pretože piliny sú cennou surovinou. 

Piliny predstavujú drevný odpad, ktorý každý dobrý záhradkár dokáže vo svojej záhrade zúžitkovať. Čerstvé alebo zhnité piliny sú výborným organickým materiálom, ktorý nájde svoje využitie aj v domácnosti.

Poznáte spôsoby ako piliny využiť v záhrade? Ako využiť piliny v domácnosti?

Neprehliadni: Nevyhadzujte staré hlinené kvetináče - TAKTO ich ešte využijete

Výhody pilín

Piliny sú vynikajúcim prostriedkom na obohatenie pôdy, ktorú zároveň robia priedušnou. Pôdna zmes obsahujúca piliny dobre absorbuje a udržuje vlhkosť.

Piliny sa rozkladajú veľmi pomaly, to z nich robí ideálnu náhradu kôry či kamennej drviny. Výborne tlmia rast buriny v záhrade a nám tak ušetria prácu.

Tento drevený odpad sa môže použiť nielen na ochranu a hnojenie pôdy, ale aj na dezinfekciu, izoláciu, a taktiež vám poslúži ako nástielka ovocných stromov.

Piliny sa vo veľkej miere používajú ako palivo na spaľovanie, ako surovina na výrobu palivových brikiet, na výrobu drevotrieskových dosiek a iných stavebných materiálov.

1. Mulč z čerstvých pilín

Použiť piliny v záhrade môžete v podobe mulču. Piliny sú totiž výborným mulčovacím materiálom tak, ako aj drevná štiepka. Takýto mulč pomôže zadržiavať pôdnu vlhkosť a chrániť korene rastlín pred silným slnkom. Použitie pilín okolo rastlín vo vašej záhrade vám navyše umožní šetriť vodou, pretože sa jej nebude toľko odparovať. Piliny ako mulč dokonca dokážu ochrániť rastliny pred chorobami, ktoré sa prenášajú pôdou.

Skúste na mulčovanie záhrady použiť piliny a nekupujte zbytočne vrecia s mulčovaciou kôrou.

Ako mulčovať čerstvými pilinami?

Pri využití pilín v podobe mulču sa môže stať, že drevené piliny budú z pôdy vyťahovať dusík. Pri aplikácii pilín je dobré nasypať vrstvu hnojiva alebo kompostu bohatého na dusík, aby ste zaistili, že bude v pôde dostatočné množstvo dusíka. Vrstva pilín by mala byť hrubá okolo 5 centimetrov. Nezabudnite ju tiež každý rok obmieňať.

2. Piliny v komposte

Najvhodnejším využitím pilín je ich pridávanie do kompostu, takže ak ho máte, neváhajte ani minútu. Zmiešaním so záhradným odpadom či kuchynskými zvyškami a prekladaním zeminou si môžete pripraviť výživný kompost, ktorý môžeme pridávať na záhony či k okrasným drevinám. Piliny však rozsypte rovnomerne po celej ploche. Hrubá vrstva pilín by totiž nemusela dobre zhniť.

3. Pestovanie húb

Medzi praktické spôsoby využitia pilín v záhrade patrí aj pestovanie húb. Huby prirodzene rastú na pňoch a padnutých stromoch. Drevomilným hubám by sa preto malo dariť aj na lôžku z pilín. Na vlastný hubový záhon použite zmes čerstvých pilín a skombinujte ich s organickým kompostom. Zmes udržujte primerane vlhkú.

4. Piliny na úpravu pôdy

Vedeli ste, že piliny ovplyvňujú pôdu? Piliny okysľujú pôdu a obohadzujú ju o organickú zložku. Piliny a hobliny sú vhodné predovšetkým pre tvrdé, zhutnené a ílovité pôdy. Keďže sa rozkladajú pomaly, ide o dlhodobejšiu úpravu pôdy.

Aby ťažké pôdy boli zdravé a boli schopné podporovať rast záhrady, bude potrebné piliny dopĺňať pravidelne. Začnite ideálne niekoľko mesiacov pred tým, než budete na záhon sadiť plodiny, aby sa piliny stihli čiastočne rozložiť.

Keďže čerstvé piliny prispievajú k zvýšeniu kyslosti pôdy, používajte ich na pestovanie plodín, ktorým vyhovujú kyslé pôdy. Medzi ne patria ovocné a bobuľovité rastliny (čučoriedky, zimolez, brusnice, drieň), ihličnany, byliny a korenie (šťavel, špenát, rozmarín), zelenina (uhorky, paradajky, reďkovky, zemiaky).

5. Piliny na vytváranie záhradných chodníkov

Používať piliny na záhrade môžete i na vytváranie záhradných chodníkov. Ak si chcete vytvoriť chodníky z pilín, najskôr si vykopte základ hlboký 20-25 centimetrov. Následne ho vyplňte hoblinami a dôkladne zhutnite. Vrchná vrstva pilín by mala byť dostatočne hrubá.

Výhodou takýchto záhradných chodníkov je nenáročnosť a minimálne náklady. Mínusom je však pravidelné pridávanie pilín. Na druhej strane zhnité piliny budú pôsobiť ako hnojivo a čerstvá vrstva zabráni rastu buriny.

6. Piliny ako izolácia

Piliny môžu byť skvelým pomocníkom pri skladovaní ovocia a zeleniny. Ak sú napríklad jablká, mrkva či petržlen skladované v interiéri vo vysokej škatuli s pilinami, dlho si zachovajú svoju sviežosť a chuť. Úrodu môžete uložiť aj na balkóne. Piliny budú plniť funkciu izolácie. Okrem toho budú chrániť plodiny pred vlhkosťou, plesňami a rôznymi chorobami.

Pozri aj: Domáci urýchľovač kompostu: Potrebujete len 3 ingrediencie na jeho prípravu!

Piliny

Zdroj: Depositphotos

7. Podstielky z pilín pre zvieratá

Piliny a hobliny z ovocných stromov môžete použiť ako podstielku pre králiky, kozy, prasiatka, hydinu a iné zvieratá. Tento materiál vás nebude nič stáť a ide o organickú podstielku, ktorú vaše zvieratá ocenia.

Z pilín môžete vytvoriť pohodlný pelech nielen pre hospodárske zvieratá, ale aj pre svojich domácich miláčikov. Ich skvelou vlastnosťou je, že pohlcujú vlhkosť aj pachy. Mnoho ľudí ich tak používa pri chove morčiat, pieskomilov alebo iných hlodavcov. Pilinami môžete nahradiť aj komerčné podstielky pre mačky. Buď môžete použiť iba piliny, alebo ich premiešať s kupovanou podstielkou. 

8. Použitie pilín v udiarni

Na údenie slaniny, rôznych druhov mäsa, rýb, ale aj zeleniny a ovocia sa často používa drevený odpad v podobe hoblín, hranolčekov a pilín niektorých druhov stromov. Najčastejšie ide o borievku, jelšu, ovocné stromy, ale aj dub, javor, jaseň. Ihličnaté piliny nepoužívajte. Aróma údeného produktu závisí od druhu hoblín a pilín. 

9. Ako využiť piliny na opravy?

Narazili ste vo vašej drevenej podlahe na dieru alebo veľké ryhy? Profesionálni opravári podláh na vyplnenie dier, rýh a prasklín odporúčajú použiť piliny rozdrvené na prášok. Tento drevený prášok zmiešajte s lepidlom na drevo, aby ste vytvorili tmel, ktorý použite na vyplnenie poškodených miest.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE