Nechávať alebo nenechávať na noc kľúče vo dverách?

kľúče vo dverách počas noci

Každá domácnosť má svoj vlastný spôsob zaobchádzania s kľúčmi, no niektorí ľudia sa môžu pýtať, čo je bezpečnejšie – nechať kľúče v zámku zvnútra alebo ich uložiť na iné miesto. Odpoveď na túto otázku závisí od viacerých faktorov vrátane typu zámku, bezpečnostnej situácie a osobných preferencií. Pozrime sa na výhody a riziká oboch prístupov, aby ste sa mohli lepšie rozhodnúť, čo je pre vás najvhodnejšie.

Odporúčame: Premnožené bzdochy sa tlačia do domov a bytov. Takto sa ich zbavíte!

Rýchly únik v prípade núdze


Tiež si nechávate kľúče automaticky vo dverách, aby ste ich neskôr nemuseli hľadať? Má to svoje čaro a najviac by ste to ocenili v prípade vzniku nečakanej situácie. Vypukol požiar? Potrebujete okamžite opustiť domácnosť? Skrátka bežíte rovno k dverám, odomknete si a ratujete svoj život. Ak sú kľúče priamo v zámku, nemusíte ich v krízovej situácii a ešte aj v panike hľadať. Obzvlášť vypäté sú chvíle, ak potrebujete domov opustiť aj s malými deťmi ši s osobami so zdravotnými problémami, ktoré potrebujú rýchly a jednoduchý prístup k východu.

Ochrana pred zlodejmi


Ak si ponecháte na noc kľúče vo dverách, môžete tým odradiť niektorých zlodejov. Jednak zistia, že ste doma, a možno si vniknutie radšej rozmyslia, a jednak im kľúč z vnútornej strany dverí môže znemožniť prístup k vám domov či aspoň sťažiť manipuláciu so zámkom. Moderné zámky sú často navrhnuté tak, aby neumožňovali zasunutie druhého kľúča zvonka, pokiaľ je kľúč zapichnutý vo dverách. To znamená, že aj pri pokuse o použitie duplicitných kľúčov by zlodej mohol byť neúspešný.

Riziko zablokovania zámku


Už sa vám stalo, že ste sa nevedeli dostať domov len preto, že iní členovia domácnosti zabudli povytiahnuť kľúčik zvnútra? Nie, toto nemá byť návod, ako sa pomstiť tým, ktorí sa neskoro v noci vracajú domov. Patrí to k rizikám nechávania kľúčov vo dverách. Výrobcovia vchodových dverí však už rátali aj s týmto problémom, a tak je možné dvere otvárať aj zamykať zvonka aj v prípade, že zvnútra máte zapichnutý kľúč.

Odporúčame: Jesenná starostlivosť o izbové rastliny: Ako ich pripraviť na chladné mesiace?

kľúče od vchodu
Depositphotos

Bezpečnosť detí


Ak máte malé deti, kľúče vo dverách určite nenechávajte. Deti môžu zo zvedavosti otočiť kľúčom a odomknúť dvere, čo by mohlo viesť k nebezpečnej situácii, najmä ak sa nachádzate blízko ulice. Kľúče od vchodových, ale aj od interiérových dverí ukladajte vždy na bezpečné miesto, mimo dosahu detí. Prípadov, keď sa dieťa zamklo v miestnosti a potom si nevedelo odomknúť, je množstvo.

Čo ak kľúče vo dverách nenecháte?


V prípade, že sa rozhodnete nenechávať kľúče vo dverách, mali by ste si byť istí, že v prípade núdze máte kľúče vždy na dosah ruky. Ak sú kľúče uložené na neprístupnom mieste alebo v čase krízy nie sú okamžite dostupné, môže to spomaliť vašu reakciu a únik z domu. Preto je dôležité nechávať kľúče na pevne určenom mieste, kde ich všetci členovia domácnosti vedia rýchlo nájsť. Kabelka preto nie je rozumným rozhodnutím. Ani tá najmenšia.

Takisto sa môže stať, že zabudnete, kam ste kľúče položili. Strata kľúčov v domácnosti môže byť nielen frustrujúca, ale aj potenciálne nebezpečná, ak v prípade potreby nebudete môcť rýchlo odomknúť dvere. Tento problém sa dá vyriešiť tak, že si vytvoríte zvyk vždy odkladať kľúče na konkrétne miesto, napríklad do špeciálneho košíčka alebo na háčik.

Odporúčame: Účinné spôsoby, ako sa zbaviť mravcov faraónov!

Aké riešenie je najlepšie?

Nech už nechávate kľúčik vo dverách, alebo nie, najdôležitejšie je, aby ste sa cítili bezpečne a mali istotu, že vaše dvere sú dostatočne chránené pred neželanými návštevníkmi. Investícia do kvalitných zámkov a dodržiavanie základných bezpečnostných postupov sa vám postará o bezpečné bývanie. Neklaďte kľúčik hocikde. Patrí ku dverám ako škorica k jablkovému koláču.  

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE