Jesenná starostlivosť o izbové rastliny: Ako ich pripraviť na chladné mesiace?

Jesenná starostlivosť o izbové rastliny

Klesajúce teploty, menej denného svetla a suchší vzduch v interiéroch môže mať vplyv na zdravie a rast našich izbových rastlín. Preto je dôležité upraviť starostlivosť o izbové rastliny tak, aby sa úspešne prispôsobili zmeneným podmienkam. Prinášame vám niekoľko tipov, ako pripraviť vaše zelené poklady na chladnejšie mesiace.

Obmedzte zálievku

Jednou z prvých zmien, ktorú je potrebné urobiť na jeseň, je zníženie frekvencie polievania. S kratšími dňami a menším množstvom svetla rastliny prirodzene spomaľujú svoj rast, čo znamená, že potrebujú menej vody. Pred každým zalievaním najskôr skontrolujte vlhkosť pôdy. 

Ak je povrch pôdy suchý, rastlinu pokojne polejte. Musíte dávať pozor, aby ste interiérové rastliny neprelievali, pretože nadmerná vlhkosť môže viesť k hnilobe koreňov. Ak je vaša rastlina v chladnej miestnosti, zálievku obmedzte ešte viac, pretože voda sa v chladnejšom prostredí odparuje pomalšie.

Odporúčame: Premnožené bzdochy sa tlačia do domov a bytov. Takto sa ich zbavíte!

zálievka rastlín
Depositphotos

Umiestnite rastliny bližšie k svetlu

Počas jesene a zimy si prirodzeného denného svetla v interiéri užijeme menej, čo môže mať negatívny vplyv aj na rast rastlín. Izbovým rastlinám, ktoré sú zvyknuté na dostatok svetla, je dôležité zabezpečiť čo najviac slnečného svitu. Presuňte ich bližšie k oknu, kde budú mať viac prirodzeného svetla. Ideálne sú južne orientované okná, kde svetla dopadá najviac. Rastliny pravidelne otáčajte, aby boli slnku vystavené rovnomerne a aby sa zbytočne nedeformovali.

Tip: Ak máte v miestnosti málo prirodzeného svetla, zvážte použitie doplnkového osvetlenia, napríklad LED pestovateľských lámp, ktoré napodobňujú prirodzené slnečné svetlo.

Pozor na prievan a nízke teploty

Izbové rastliny sú citlivé na chlad a náhle zmeny teploty. Prievan z okien alebo dverí môže spôsobiť, že rastliny ochorejú alebo im začnú opadávať listy. Rastliny preto umiestnite k oknám, ktoré sa tak často neotvárajú, alebo ich nedávajte blízko dverí, od ktorých preniká studený vzduch. 

Ak máte v blízkosti okien radiátory alebo iné vykurovacie telesá, dávajte pozor, rastliny by sa nemali nachádzať priamo nad nimi, pretože suchý a horúci vzduch im môže uškodiť. Ideálna teplota pre väčšinu izbových rastlín sa pohybuje medzi 18-24 °C. Ak teplota v miestnosti klesne pod 15 °C, rastliny môžu trpieť.

Pozastavte hnojenie

Počas jari a leta sú rastliny v aktívnom raste, preto vyžadujú viac živín. S príchodom jesene sa však rast spomaľuje a rastliny prechádzajú do obdobia odpočinku, takže aj keď vás to bude lákať, nepotrebujú toľko hnojiva. Od septembra začnite postupne znižovať frekvenciu hnojenia. 

Väčšinu rastlín stačí hnojiť raz za 6-8 týždňov, prípadne môžete hnojenie úplne pozastaviť až do jari. Používanie nadmerného množstva hnojiva počas tohto obdobia môže rastlinám viac uškodiť než pomôcť, pretože rastliny nedokážu využiť všetky živiny a ich prebytok môže poškodiť korene.

Odporúčame: Sušenie vlašských orechov: Ako ich zbaviť vlhkosti a zabrániť ich znehodnoteniu

izbové rastliny
Depositphotos

Zvýšte vlhkosť vzduchu

Počas vykurovacej sezóny niektorým rastlinám nemusí vyhovovať suchý vzduch v interiéri. Najmä tropické druhy, ako sú paprade, palmy a fikusy, potrebujú vlhší vzduch.

Ako udržať vlhkosť v interiéri?

  • Používajte zvlhčovač vzduchu, ktorý udrží vlhkosť na optimálnej úrovni. Pre väčšinu izbových rastlín je vhodná vlhkosť okolo 50-60 %.
  • Ak nemáte zvlhčovač, postriekajte rastliny vodou z jemného rozprašovača, najmä ráno.
  • Ďalšou možnosťou je umiestniť rastliny do blízkosti nádoby s vodou.

Pravidelne kontrolujte škodcov

Vošky, roztoče a iní škodcovia nedajú pokoj ani na jeseň a najviac im chutia oslabené rastliny, ktoré pre ich život vytvárajú ideálne podmienky. A keďže naším cieľom je udržať pri sile rastliny, a nie hmyz, treba pravidelne kontrolovať rastlinám listy (spodnú stranu) a stonky. Ak tam spozorujete hmyziu rodinku, čo najskôr ju z rastliny vysťahujte. Môžete použiť biologické insekticídy alebo prírodné prostriedky, ako napríklad zmes vody a mydla. Pravidelné utieranie listov vlhkou handričkou znižuje riziko napadnutia škodcami.

Presádzanie a orezávanie

Jeseň je tiež vhodné obdobie na odstraňovanie suchých a poškodených častí rastlín. Presádzanie nie je na jeseň nevyhnutné, pretože rastliny v tomto období nepotrebujú zmenu prostredia. Ak však zistíte, že je niektorá z rastlín vo veľmi malej nádobe, môžete ju presadiť do väčšieho kvetináča.

Biely povlak na povrchu substrátu

Všimli ste si na povrchu substrátu interiérových rastlín nepekný biely povlak? Často sa tvorí kvôli minerálom (soľ a vápnik) vo vode, najmä ak používate tvrdú vodu. Pri vysychaní sa tieto látky ukladajú na povrchu pôdy. Skúste polievať odstátou, prevarenou alebo dažďovou vodou. Raz za čas môžete vrchnú vrstvu pôdy odstrániť a doplniť novú, čistú pôdu.

V niektorých prípadoch môže biely povlak signalizovať aj prítomnosť plesne, najmä ak je substrát príliš vlhký a rastlina nemá dostatok vzduchu. Pleseň je škodlivá pre korene rastlín. Obmedzte zálievku a zabezpečte lepšiu cirkuláciu vzduchu okolo rastliny. Ak sa pleseň už rozšírila, odstráňte napadnutú vrchnú vrstvu pôdy a použite fungicíd.

Jesenné práce nielen v záhrade

Jeseň sa nám spája so zberom plodín a s prípravou záhrady na zimu. Netreba však zabúdať ani na rastliny, ktoré tešia naše oči v interiéri. Ak sa vám zdá, že ste ich v letnom období trochu zanedbávali, na jeseň si to u nich môžete „vyžehliť“ príkladnou, ale nie prehnanou starostlivosťou. Rastline stačí vedomie, že je milovaná, a všetko ostatné je len bonus.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE