Tekvica je obľúbená a univerzálna zelenina, ktorá sa dá veľmi jednoducho pestovať v každej záhrade. Je nielen chutná, ale aj výživná a v kuchyni sa s ňou dajú vyčarovať hotové divy. Ktoré sú obľúbené druhy tekvíc a ako ich môžete využiť v kuchyni?
Pozri si aj: Zázraky obyčajnej kuchynskej soli: Využitia v domácnosti, o ktorých ste netušili!
Hokkaido tekvica (Cucurbita maxima)
Jednou z najznámejších a najobľúbenejších odrôd je práve Hokkaido. Táto malá sýtooranžová tekvica je charakteristická tým, že sa nemusí šúpať. Jej kôra pri tepelnej úprave zmäkne, takže sa nemusíte báť ju konzumovať. Z Hokkaido tekvice si pripravíte chutné halušky i koláč, no azda najznámejšia je krémová tekvicová polievka, ktorú milujú malí aj veľkí. Ak do nej pridáte štipku zázvoru, čili a kokosové mlieko, získa jemný exotický nádych. Podávať ju môžete aj pokvapkanú tekvicovým olejom a s opečenými tekvicovými semienkami.
Tipy na ďalšie využitie:
- Pečená tekvica: Stačí ju nakrájať na mesiačiky, pokvapkať olivovým olejom, posypať bylinkami a upiecť. Skvelá príloha k hlavným jedlám.
- Tekvicové pyré: Môžete ho použiť ako základ do omáčok, koláčov alebo ho primiešať do cestovín.
Maslová tekvica / Butternut (Cucurbita moschata)
Maslová tekvica má sladkú a jemne orieškovú chuť. Je ideálna do sladkých aj slaných jedál a ľahko sa s ňou pracuje. Maslová tekvica sa často používa na prípravu jemnej krémovej polievky, ktorá chutí výborne s kúskom syra alebo opečenými krutónmi. Z maslovej tekvice sa dá pripraviť aj tradičný americký pumpkin pie – sladký koláč s voňavým korením ako škorica, muškátový oriešok a zázvor.
Ak nakrájanú tekvicu pridáte do rizota spolu s bielym vínom a parmezánom, pokrm získa bohatú krémovú chuť.
Inšpiruj sa: Ako využiť rakytník a prečo by mal mať miesto vo vašej záhrade?
DepositphotosMuškátová tekvica (Cucurbita moschata 'Musquée de Provence')
Táto odroda má krásnu rebrovanú kôru a intenzívnu oranžovú dužinu s výraznou sladkastou chuťou. Je to jedna z najlepších tekvíc na dlhodobé skladovanie. Vďaka sladkej chuti je výborná na prípravu dezertov, ako sú tekvicové muffiny, koláče alebo dokonca chlieb. Muškátová tekvica sa dá dusiť spolu s mäsom, cibuľou a korením, kde jej sladkosť vyváži chuť korenistých ingrediencií.
Náš tip:
- Tekvicové placky: Nastrúhajte tekvicu, pridajte vajce, múku a korenie a vytvorte chutné placky, ktoré sú výborné ako predjedlo alebo príloha.
Pozri si aj: Sušenie vlašských orechov: Ako ich zbaviť vlhkosti a zabrániť ich znehodnoteniu
Špagetová tekvica (Cucurbita pepo)
Táto tekvica je vynikajúca pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k cestovinám. Po upečení sa jej dužina rozpadá na tenké vlákna, ktoré pripomínajú špagety. Využite to! Po upečení ju stačí vidličkou rozobrať na vlákna a podávať namiesto tradičných cestovín. Skvele chutí s paradajkovou omáčkou alebo pestom. Tekvicu môžete po upečení aj naplniť mäsom, zeleninou alebo syrom a zapiecť.
Dekoratívne tekvice (Cucurbita pepo var. ovifera)
Tieto malé, často pestrofarebné tekvice sú skôr dekoratívne než jedlé. Hoci nie sú vhodné na konzumáciu, skvelo sa hodia na jesennú výzdobu. Použite ich na ozdobenie jesenných stolov, venčekov či exteriéru domu. S deťmi môžete z dekoratívnych tekvíc vyrábať rôzne zábavné postavičky alebo ich pomaľovať. Jeseň má svoje čaro.
Patizón (Cucurbita pepo var. patisoniana)
Patizón je zvláštny druh tekvice s plochým, diskovitým tvarom a jemnou sladkastou chuťou. Je ideálny na rýchlu prípravu a dá sa jesť aj surový. Nakrájajte patizón na hrubšie plátky, marinujte ho v olivovom oleji s cesnakom a bylinkami a ugrilujte. Malé patizóny sa dajú rozrezať a naplniť zmesou zo zeleniny, ryže alebo mletého mäsa a zapiecť v rúre.
Tip: Mladé patizóny môžete nastrúhať do šalátov, obohatia jedlo o jemnú, sviežu chuť.
Prečo pestovať tekvicu?
Tekvice sú nenáročné na pestovanie a poskytujú bohatú úrodu. Ak máte záhradu, odporúčame vyskúšať rôzne druhy a zistiť, ktorá vám najviac vyhovuje. Nielenže si zabezpečíte zásobu čerstvej zeleniny na jeseň, ale získate aj dokonalú surovinu na prípravu rôznorodých pokrmov pre celú rodinu.
Tekvica je chutná a variabilná zelenina s veľkou výživovou hodnotou. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prospievajú vášmu zdraviu. V kuchyni s ňou môžete experimentovať na nekonečno spôsobov – od polievok cez hlavné jedlá až po dezerty. Skúšajte a nechajte sa prekvapiť skvelou chuťou. Nadšený bude aj ten najväčší odporca nových chutí.