Šetrite planétu aj svoju peňaženku. Na solárne panely vám prispeje aj štát!

dotácie na solárne panely

Solárne panely dnes už nie sú iba vecou šľachty. Sú oveľa dostupnejšie ako keď tento bum začínal a naviac dnes na kúpu prispeje niečo aj štát.

Solárna energia je pravdepodobne budúcnosťou nás všetkých. Či sa nám to páči alebo nie. Ceny energie neustále rastú a nikto nevie s určitosťou povedať, kam až to dokáže zájsť. Keď však začnete u vás doma využívať na ohrev vody alebo výrobu energie slniečko, nebude vás to musieť až tak trápiť. 

Fotovoltika pre domácnosti alebo solárne panely sú dnes bežnou vecou a za posledné roky sa stáva čím ďalej, tým viac dostupnejšie. Ak teda uvažujete nad inštaláciou solárnych panelov a využívať tak slnečnú energiu vo svoj prospech, tak smelo do toho. Pred tým, ako si objednáte konečnú inštaláciu, zvážte všetky pre a proti.

Solárne panely a fotovoltika pre domácnosti

Základným rozdielom je to, čo si od nich očakávate. Fotovoltika vyrába elektrickú energiu, fototermika zase slúži na ohrev teplej vody. Moderný výskum sľubuje v budúcnosti efektivitu viac ako 50%. Dnes sa však musíme uspokojiť s cca 22%. To sú čísla, ktoré núkajú najväčší giganti vo výrobe panelov. 

Väčšina, dnes na trhu dostupných panelov sa vyrába na báze kremíka, monokryštalické, polykryštalické solárne panely alebo tenkovrstvé solárne panely. Už z názvov vyplýva, že tenkovrstvé sú tie najmenej kvalitnou, ale zároveň najlacnejšou voľbou. Monokryštalické panely sú o niečo výkonnejšie ako polykryštalické solárne panely. Sú aj o niečo drahšie, pretože sú náročnejšie na výrobu. 

V našich podmienkach napríklad dokáže správne navrhnutý solárny systém ohriať 65 - 70% ročnej spotreby teplej vody. Takéto využívanie slnečného žiarenia nielen šetrí našu planétu, ale dáva aj možnosť uskladnenia vyrobenej elektriny. Výroba tepla nemusí byť obmedzená len na teplú vodu, pokiaľ máte podlahové kúrenie, môžete takto aj vykurovať.

Pozrite aj: Servis okien šetrí peniaze za energiu! Vieme, čo kontrola okien zahŕňa aj aká je jej cena

Čo vlastne sú a ako fungujú solárne panely?

Solárne kolektory sú zariadenia, ktoré do seba vstrebávajú slnečnú energiu a tú premieňajú na teplo. Ak sa bojíte, či strecha unesie solárne panely, nemusíte sa báť. 

Domáca fotovoltická elektráreň je zase komplexný produkt, kde je solárny zdroj energie využitý najlepšie. Máte možnosť si dokúpiť príslušenstvo, ako je napríklad batéria a energiu uskladniť, ako už bolo spomínané. Baterky však bývajú jednou z tých nákladnejších častí.

Montáž solárnych panelov alebo inštalácia fotovoltických panelov je na vás a na odporúčaní profesionálov. Dáte ich tam, kde budú mať najlepší "výhľad" na slnko.

Solárne panely na plochých strechách?

Solárne systémy sa dajú nainštalovať na akýkoľvek typ strechy. Dôležité je, aby jej systému netienili okolité budovy, či obrovské stromy, ktoré by zamedzili dokonalému fungovaniu systému. Musia mať však správny sklon.

Solárne ostrovné systémy

Nachádzajú svoje využitie tam, kde bežne nie je zdroj energie. Solárne panely umiestnené v garáži, na záhrade, či na chatke slúžia napríklad ako zdroj elektrickej energie. Spotrebu elektrickej energie tak máte pod palcom. Tým, že sa jedná o obnoviteľné zdroje energie, môžete mať zo seba aj lepší pocit, ako keby ste na chate nahadzovali generátor na benzín alebo niečo podobné.

Bude vás zaujímať: Rozmiestnenie zásuviek a vypínačov: Na čo by ste určite nemali zabudnúť?

Čistá energia vďaka solárnym panelom Depositphotos

Fotovoltika pre rodinné domy

Ako solárny systém vybrať? Neviete sa rozhodnúť, či investovať do vlastného fotovoltického systému? Určite sa solárne panely oplatia? Aká je cena solárnych panelov? To je len zopár z desiatok otázok, ktoré sa vám určite začnú preháňať hlavou v prípade, že uvažujete nad využívaním slnečnej energie.

Počiatočná investícia je pri takýchto zelených zdrojoch energie určite vyššia. Musíte si teda k tomu sadnúť a zvážiť nasledovné veci:

  1. Rozhodnutie, na čo majú solárne panely slúžiť.
  2. Odhadnúť aká je vlastná spotreba energie alebo teplej vody u vás doma
  3. Zvážiť všetko príslušenstvo, ktoré budete potrebovať.
  4. Vybrať správnu firmu - ideálne takú, ktorá nielen príde nainštalovať vhodné solárne panely, ale aj navrhne najoptimálnejšie riešenie presne pre vás. 

Inštalácia fotovoltických panelov Depositphotos

Predpríprava na solárne panely

Väčšina firiem vám povie, že každý dom je vhodný pre solárne panely, či elektráreň. Ak ste sa teda rozhodli, nemusíte nejako extra špekulovať, ako poprerábať dom. Profesionáli sa už o to postarajú.

Ak dom staviate a chcete robiť predprípravu, tak nasledovné by malo byť postačujúce:

  • Zaviesť v dome 3 fázy
  • Myslite na miesto v elektrickej skrini
  • Vhodná strecha pre panely je bez komínov, strešných okien alebo antén. Aj na takúto strechu sa dajú panely inštalovať, avšak ich počet bude menší.

Solárna energia je využívaná aj na verejných budovách Depositphotos

Prečo si mám dať fotovoltaiku pre rodinný dom?

Ak vás nepresvedčili vyššie uvedené argumenty, máme pre vás ešte jednoduchý zoznam pozitív a negatív. Aby ste ich mali stručne a prehľadne pred sebou. Možno práve oni sa vám pomôžu rozhodnúť.

Pozitíva:

  • Zníženie základov na elektrickú energiu.
  • Dnes sú solárne systémy dostupné pre všetkých.
  • Energia, ktorá je čistá a z obnoviteľných zdrojov.
  • Takmer žiadne náklady na prevádzku, údržbu a čistenie panelov
  • Technológie vo výrobe panelov sa stále zlepšujú
  • Majú dlhú životnosť - 25 až 30 rokov.
  • Možnosť dotácie od štátu
  • Nezávislosť od verejnej distribučnej siete

Negatíva:

  • Vysoká cena pri počiatočnej investícii
  • Nestálosť hlavného zdroja energie. Pokiaľ slnko nebude svietiť aj energie bude menej
  • Náročnosť skladovania prebytku energie. Baterky na uskladnenie energie sú pomerne drahé.

Existuje však novinka, že nahromadenú energiu môžete aj poslať. 

Odporúčame: Chcete lacné a ekologické bývanie? Vyberte si z TOP 3 možností!

 

Ušetrite vďaka slnečnej energii Depositphotos

Z čoho sa skladá fotovoltická elektráreň?

Popri všetkých pojmoch a otázkach sa možno zamýšľate nad tým, čo všetko vám vlastne navláčia do domu, pokiaľ si dáte nainštalovať solárnu elektráreň. Máme pre vás stručný prehľad toho, čo všetko by tam malo byť:

  • Fotovoltické panely
  • Výkonové optimizéry
  • Nosná konštrukcia
  • Striedač
  • Monitoring výroby a spotreby elektrickej energie
  • Elektromer

Štátne dotácie môžete dostať aj vy!

Na projekt Zelená domácnostiam je vyčlenených z európskych peňazí vyše 151,6 milióna eur, ktoré bude možné využiť do konca roku 2029. 

Výška príspevkov sa líši napríklad aj podľa typu nehnuteľnosti alebo energetickej účinnosti konkrétneho zariadenia. Jedna domácnosť však môže získať až 4 025 €. Okrem toho o ňu môžete požiadať, aj keď ste z Bratislavského kraja - čo doteraz nebolo možné. 

POZOR - okrem tejto novinky je novinkou aj 15 % zvýhodnenie. To získajú domácnosti v oblasti riadenia kvality ovzdušia, ktoré si dajú nainštalovať bezemisné zariadenia alebo domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá.

Podporované zariadenia sú nasledovné:

  • Fotovoltické panely – príspevok na jeden byt je maximálne 575 eur. Rodinné domy môžu získať od 500 do 4 025 eur.
  • Slnečné kolektory – príspevok na jeden byt predstavuje maximálne 575 eur. Žiadatelia žijúci v rodinnom dome môžu získať od 500 do 2 300 eur. 
  • Tepelné čerpadlá – výška príspevku na jeden byt je maximálne 2 185 eur. Pre rodinný dom je možný príspevok od 380 do 4 370 eur. 
  • Kotly na biomasu – žiadatelia žijúci v byte môžu získať maximálne 500 eur. Tí, ktorí vlastnia rodinný dom, majú nárok na príspevok od 100 do 1 500 eur. 
  • Veterné turbíny – príspevok je určený len pre rodinné domy, ktoré môžu získať od 500 do 4 025 eur.

Na to, aby ste dotáciu dostali, musíte o ňu požiadať, čo sa dnes dá vybaviť elektronicky a následne zaregistrovať zariadenie.

Podmienky získania dotácie pre rodinné domy:

  • príspevok môžu získať IBA fyzické osoby, ktoré sú vlastníkmi daného rodinného domu,
  • nehnuteľnosť musí byť evidovaná v Katastri nehnuteľností SR ako rodinný dom alebo rozostavaný rodinný dom alebo iná budova, ktorá slúži na bývanie,
  • fotovoltika musí byť nainštalovaná oprávneným zhotoviteľom so všetkou príslušnou dokumentáciou,
  • predmetom inštalácie môžu byť len oprávnené zariadenia.

Podmienky získania dotácie pre byty:

  • o príspevok môže žiadať spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov alebo vlastníci bytov a nebytových priestorov,
  • bytový dom musí byť evidovaný v Katastri nehnuteľností SR,
  • fotovoltika musí byť nainštalovaná oprávneným zhotoviteľom so všetkou príslušnou dokumentáciou,
  • inštalované môžu byť len oprávnené zariadenia.

Postup pri registrácii zariadenia: 

  1. Registrátor požiada elektronicky o registráciu.
  2. Po zaregistrovaní sa prihlási do svojho konta.
  3. Požiada o registráciu nového zariadenia.
  4. SIEA posúdi  žiadosť o registráciu zariadenia.
  5. SIEA vyzve registrátora na doplnenie, ak je to potrebné.
  6. Ak je posúdenie kladné, SIEA  žiadosť schváli a zariadenie je  okamžite zapísané do zoznamu.

SIEA - Slovenská inovačná a energetická agentúra

Aktualizované na 23.05.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE