Správne skladovanie zemiakov - TAKTO vám vydržia dlho čerstvé

Zemiaky sú obľúbenou zeleninou, bez ktorej si mnohí z nás nevedia predstaviť svoj jedálniček. Šťavnaté francúzske zemiaky, zemiaky v šupke, zemiaky ako príloha, zemiakové placky, krémové gratinované zemiaky - táto zdravá zelenina má skutočne nezastupiteľné miesto v našej kuchyni.

Zemiaky sú dostupnou surovinou v supermarketoch, ale mnohí záhradkári si ich sami pestujú. Skladovanie zemiakov je dôležitým krokom v procese zachovávania ich čerstvosti a kvality počas dlhého obdobia. Bez ohľadu na to, či máte malú záhradu plnú zemiakov alebo jednoducho kupujete túto obľúbenú koreňovú zeleninu v obchode, správne uskladnenie je kľúčom k tomu, aby zemiaky zostali chutné a výživné.

Správne skladovanie zemiakov zahŕňa niekoľko kľúčových aspektov, vrátane vhodnej teploty a vlhkosti či výberu správnych kontajnerov. Aké sú podmienky skladovania zemiakov pre to, aby vám vydržali čo najdlhšie? Ako skladovať zemiaky a na čo si dávať pozor? Ako na skladovanie zemiakov v zime v jamách a hromadách?

Neprehliadni: Ako využiť piliny v záhrade či domácnosti? Vyskúšajte týchto 9 spôsobov

Zber a skladovanie zemiakov

Zber a skladovanie zemiakov je dôležitou súčasťou procesu pestovania tejto obľúbenej koreňoviny. Zemiaky by ste mali zbierať, keď sú stonky rastliny zaschnuté a začínajú odumierať. Je to obvykle na konci leta alebo na jeseň, keď zemiaky dosiahnu svoju zrelú fázu.

Pri vykopávaní zemiakov buďte obozretní, aby ste ich nepoškodili. Poškodené kusy majú tendenciu hniť a kaziť sa, navyše sa od nich môže nakaziť celá vaša zozbieraná úroda. 

Príprava zemiakov na skladovanie - pokyny pre skladovanie

Príprava zemiakov na skladovanie je dôležitým krokom, ktorý vám pomôže udržať tieto koreňoviny čerstvé a dlho skladovateľné:

  • Zber zemiakov: Začnite tým, že zemiaky vykopete a zozbierate zo záhrady. Je dôležité, aby zemiaky neboli poškodené počas zberu, pretože to môže zvýšiť riziko hniloby a skrátenia doby trvanlivosti.
  • Vysušenie zemiakov: Po zbere nechajte zemiaky niekoľko hodín na slnku, aby sa povrch vysušil. Tento krok pomôže odstrániť prebytočnú vlhkosť a zabráni hnilobe.
  • Čistenie zemiakov: Ak sú zemiaky veľmi špinavé od hliny, môžete ich opatrne očistiť kefkou. Neodstraňujte však príliš veľa šupky, pretože tá chráni zemiaky pred vysychaním. Nečistené zemiaky sa vám neskôr pri použití môžu tažšie čistiť.
  • Výber poškodených kusov: Skontrolujte zemiaky a odstráňte všetky poškodené, mäknúce alebo rozkladajúce sa kusy. Tieto by mohli spôsobiť hnilobu a ovplyvniť skladovateľnosť zvyšných zemiakov.

Pre kvalitné uskladnenie je dôležité, aby sa na zemiakoch vytvorila pevnejšia ochranná vrstva a zahojili sa prípadné rany. Vytriedené a vydýchané zemiaky preto uložte do plastových prepraviek. Vhodné sú aj drevené debničky, avšak jutovým vreciam sa pri dlhodobom uskladnení vyhnite.

Zemiaky odložte na tmavé, suché miesto s teplotou 10 – 16 °C, kde by mali pobudnúť minimálne 2 – 4 týždne. Takto uskladené zemiaky za ten čas prejdú do pokojovej fázy. Táto fáza je dôležitou prevenciou pred skorým opätovným klíčením.

Príprava a usporiadanie pivnice na skladovanie zemiakov

Príprava pivnice na skladovanie zeleniny a úrody je dôležitá pre zachovanie čerstvosti a kvality vašich plodín počas dlhého obdobia. Vytvorte si tak vhodné podmienky skladovania koreňových plodín vrátane zemiakov:

  • Vyčistenie a dezinfekcia: Začnite tým, že dôkladne vyčistite pivnicu. Odstráňte prach, pavučiny a akékoľvek iné nečistoty. Potom použite dezinfekčný prostriedok na dezinfekciu stien a podlahy.
  • Zabezpečte dobrú ventiláciu: Zabezpečte, aby pivnica mala dostatočnú ventiláciu, a to pomocou otvorov alebo ventilátorov na cirkuláciu vzduchu. Dôležité je udržiavať stály prísun čerstvého vzduchu, aby sa zabránilo hromadeniu plynu etylénu, ktorý môže spôsobiť, že niektoré plodiny dozrievajú alebo hnijú rýchlejšie.
  • Regulujte teplotu a vlhkosť: Optimálna teplota pre skladovanie zeleniny je rôzna v závislosti od druhu zeleniny, ale väčšinou by mala byť v rozmedzí 1-10 °C . Vlhkosť by mala byť v rozmedzí 85-95 percent. Pracujte s termostatom alebo vlhkomerom, aby ste udržali tieto podmienky.
  • Kontrola svetla: Pivnica na koreňovú zeleninu by nemala byť vystavená priamemu slnečnému svetlu. Svetlo môže ovplyvniť chuť a kvalitu niektorých druhov zeleniny. Použite tmavé alebo nepriehľadné obloženie na okná a dvere.
  • Vytvorte oddelené priestory: Rozdeľte pivnicu na rôzne sekcie alebo regály podľa druhu zeleniny. Niektoré plodiny, ako napríklad cibuľa a zemiaky, môžu uvoľňovať plyny, ktoré môžu ovplyvniť chuť iných plodín, preto ich uchovávajte oddelene.
  • Kontrola škodcov: Pravidelne kontrolujte svoju pivnicu či sa v nej nenachádza hmyz alebo hlodavce. V prípade potreby použite vhodné metódy a prostriedky na ich odstránenie.
  • Nachystajte si vhodné úložné kontajnery: Debničky z dreva alebo plastu, prútené koše - tieto kontajnery patria medzi tie najvhodnejšie. Niektoré druhy zeleniny, ako aj zemiaky, môžete tiež skladovať v papierových vreckách.
  • Pravidelná kontrola: Zemiaky pravidelne kontrolujte a odstraňujte akékoľvek pokazené alebo prešlé kusy, aby ste zabránili šíreniu hniloby alebo plesní.

Skladovanie v boxoch

Skladovanie v boxoch predstavuje uskladnenie umiestnené priamo v zemi. Na záhrade nájdite vhodné miesto a vykopte dostatočne veľkú jamu. Hĺbka závisí od oblasti, kde bývate a od toho, ako veľmi zamrzne zem. Spodok jamy obložte doskami. Zhora jamu zakryte tiež doskami, vrstvou zeme a materiálmi s tepelnoizolačnými vlastnosťami, ako je napríklad slama alebo piliny.

Pozri aj: Záhradnícke stroje a náradie. Toto sa oplatí vlastniť a toto si prenajmite.

Zemiaky

Zdroj: Depositphotos

Skladovanie v zákopoch a hromadách

Spôsoby skladovania zemiakov sa neobmedzujú len na pivnicu na koreňovú zeleninu. Skladovanie zemiakov v zákopoch a hromadách je tradičnou metódou, ktorá môže byť veľmi účinná, ak máte veľké množstvo zemiakov. Ako na uskladnenie zemiakov v zákopoch a hromadách?

  • Vyberte vhodné miesto: Musí ísť o suché prostredie, ktoré nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Tiež je dôležité, aby bolo miesto dobre vetrané, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti a tvorbe plesní.
  • Pripravte jamy alebo hromady: Ak chcete skladovať zemiaky v zákopoch, vykopte jamy do zeme v záhrade. Hĺbka závisí od počtu zemiakov, ktoré chcete skladovať, zvyčajne vám postačí hĺbka okolo 60- 90 centimetrov. Pri hromadách položte na zem čistú plastovú fóliu alebo polyetylénovú plachtu, ktorá bude izolovať zemiaky od vlhkosti zo zeme.
  • Uložte zemiaky: Zemiaky rovnomerne rozmiestnite v jame. Je dôležité, aby sa zemiaky navzájom nedotýkali, aby sa zabránilo šíreniu hniloby alebo plesní. V prípade hromady zemiaky na plachte navŕšte.
  • Zemiaky zakryte: Zakryte uskladnené zemiaky vrstvou suchej a čistej slamy, sena alebo štiepky. Táto vrstva pomôže udržiavať konštantnú teplotu a vlhkosť a tiež chráni zemiaky pred priamym slnečným žiarením.
  • Kontrola vlhkosti: Pravidelne kontrolujte stav zemiakov. Ak sa objavia plesne, postihnuté zemiaky vyhoďte.
  • Kontrola teploty: Teplota v zákope alebo hromade by mala byť približne 7-10 °C. Je dôležité udržiavať stálu teplotu, aby sa zabezpečila dlhá skladovateľnosť.
  • Skladovanie zemiakov v zime: Počas zimných mesiacov môžete zákop alebo hromadu ďalej izolovať snehom alebo izolačnými materiálmi, aby ste udržali teplotu na požadovanej úrovni.
  • Kontrola zemiakov počas skladovania: Pravidelne kontrolujte svoje zemiaky a vyhadzujte postihnuté kusy. Ak je to potrebné, môžete ich použiť na konzumáciu, aby ste minimalizovali straty.

Skladovanie zemiakov v zákopoch a hromadách môže byť efektívnou metódou, ak máte dostatočný priestor a dbáte na správnu kontrolu vlhkosti a teploty. Týmto spôsobom môžete uchovávať svoje zemiaky počas dlhých mesiacov až do nasledujúcej úrody.

Skladovanie v závislosti od odrody

Skladovanie zemiakov môže byť ovplyvnené aj druhom alebo odrodou, pretože niektoré odrody majú lepšiu skladovateľnosť ako iné.

  • Stredné a neskoro dozrievajúce odrody: Tieto odrody majú tendenciu mať lepšiu skladovateľnosť. Skladujte ich v chladnej a suchšej miestnosti. Vetrateľné prostredie, cirkulácia vzduchu, ale aj vrece s otvormi či plastové debničky dokážu zabezpečiť vyššiu skladovateľnosť zemiakov.
  • Skoré odrody: Skoré zemiaky majú kratšiu skladovateľnosť a sú vhodné na konzumáciu v priebehu niekoľkých týždňov po zbere. Chladné miesto a tmavé prostredie s nízkou vlhkosťou je ideálne pre ich skladovanie, ale snažte sa ich skonzumovať čo najskôr.

Rôzne odrody zemiakov môžu mať rôzne vlastnosti a skladovateľnosť, takže je dôležité poznať odrodu, ktorú máte, a prispôsobiť svoj postup skladovania podľa potreby. Správne a dobré skladovanie zemiakov pomáha udržiavať zemiaky čerstvé a predlžuje ich trvanlivosť.

Zaujme Ťa: Ako spracovať jablká, ktoré vám ostali v pivnici alebo v komore?

Zemiaky

Zdroj: Depositphotos

Odrody zemiakov na dlhodobé skladovanie

Na uskladnenie nie sú vhodné skoré odrody zemiakov, tie, ktoré sú zozbierané zvyčajne už do polovice júla. Zemiaky, ktoré zo zeme vyberáte od polovica augusta až do konca septembra patria medzi stredne neskoré až neskoré odrody.

Pre skladovanie odrôd zemiakov so stredným alebo neskorým dozrievaním je najlepšou voľbou pivnica na koreňovú zeleninu. Konzumné zemiaky tak nestrácajú atraktívny vzhľad a zachovávajú si dobrú chuť až do jari.

Odroda Cereza, stredne neskorá červená odroda, Gaya, Merle a Tosca predstavujú ideálne odrody na dlhodobejšie uskladnenie.

Aká je najvhodnejšia teplota skladovania zemiakov?

Na trvalé uskladnenie potrebujú zemiaky chladné prostredie a tmavé miesto, kde je teplota 3-6 stupňov. Ak teplota vystúpi nad 8 stupňov, zemiaky ohrozuje predčasné klíčenie, strata vlhkosti, rozšírenie plesne zemiakovej (fytoftóry), hnitie a ďalšie skladové choroby. V pivnici však nesmie ani mrznúť, inak sa z celej úrody stanú nasladlé, nekonzumovateľné zemiaky.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE