Rozmiestnenie zásuviek a vypínačov: Na čo by ste určite nemali zabudnúť?

Pri stavbe nového domu alebo rekonštrukcii bytu si dávame záležať na každom detaile. Predsa len sú to drahšie záležitosti, a preto chceme mať všetko presne podľa svojich predstáv a požiadaviek. Jedným z krokov, ktoré by sme určite nemali podceniť je rozmiestnenie zásuviek a vypínačov. Pri tomto úkone je potrebné myslieť nielen na prítomnosť, ale tiež plánovať s výhľadom do budúcnosti. 

To, ako a kde sú umiestnené zásuvky a vypínače je veľmi dôležité, pretože prispievajú k pohodliu človeka, ale najmä k bezpečnosti. Ako teda umiestniť zásuvky a vypínače? Aké skutočnosti treba brať do úvahy a na čo si dať pozor?

Pozri aj: Ako vybrať obehové čerpadlo a ušetriť tak za elektrinu viac ako sto eur?

Zásuvka

Zdroj: Depositphotos

Rozmiestnenie zásuviek v dome a byte

Ak staviate dom, zariaďujete, prerábate či rekonštruujete byt, zásuvky a vypínače vám bude inštalovať elektrikár. Ich rozmiestnenie si však môžete navrhnúť sami. Vy predsa viete najlepšie, čo potrebujete. 

Nemyslite však len na prítomnosť, ale berte do úvahy i možné varianty do budúcnosti. Možno práve teraz neuvažujete o umývačke riadu, sušičke, domácom kine či ďalšom televízore. Ako to však bude o dva či tri roky? V prípade zásuviek platí, že ich nikdy nie je dosť.

Pri rozmiestnení zásuviek v byte alebo dome myslite aj na nasledovné skutočnosti:

  • umiestnenie zásuviek bližšie k podlahe – v minulosti sa zásuvky inštalovali k vypínačom a zvyčajne sa umiestňovali vyššie, najmä kvôli bezpečnosti detí. Zásuvky umiestnené nižšie sú praktickejšie, či už pre vysávač, ale aj iné elektrospotrebiče. Pri reorganizovaní izby zásuvky umiestnené nižšie pri podlahe, nemusia vôbec pôsobiť rušivo.
  • ochrana detí – dnes sa o bezpečnosť detí starajú bezpečnostné poistky, tzv. záslepky. Ochranné kryty na zásuvky si môžete dať na každú zásuvku, nie len na tie v kúpeľni.
  • zásuvky v kuchyni slúžiace pre veľké spotrebiče umiestnite napríklad do skrinky pod pracovnú dosku.
  • zásuvky si nedávajte za chladničku, mrazničku či sporák, pretože práve tam sa kumuluje teplo.
  • počet zásuviek závisí najmä od množstva bielej techniky a od veľkosti miestností.
  • pri uvažovaní o rozmiestnení zásuviek a vypínačov sa poraďte minimálne s jedným elektrikárom a, samozrejme, zapojenie zásuvky nechajte na odborníkov.

Umiestnenie zásuviek v závislosti od miestnosti

Pri plánovaní počtu zásuviek v jednotlivých miestnostiach je samozrejmé, že napríklad v spálni nebudete potrebovať toľko zásuviek ako v kuchyni.

Najviac času vám zaberie umiestnenie zásuviek v kuchyni, pretože práve tá predstavuje miestnosť, ktorá vyžaduje najviac zásuviek. Výborným riešením sú výklopné zásuvky do kuchynskej linky, ktoré sa dajú otvárať a zatvárať. Prevedenie ozdobného krytu je väčšinou kovové a dostupné v mnohých farebných variantoch.

V spálni sa nezaobídete bez minimálne dvoch zásuviek z každej strany pri nočnom stolíku, jednej pri dverách a ďalšej v prípade, ak by ste sa rozhodli pre televízor. V obývačke potrebujete jeden pás zásuviek za televízorom, kde zapojíte televízor, Wi-Fi, prípadne domáce kino či lampičku. Nezabudnite ani na zásuvku za sedačkou alebo gaučom, na lampu či nabíjačku. Dobrou voľbou do obývačky je aj zásuvka s USB.

Na chodbe vám bude treba zásuvku na stene na vysávač, prípadne ďalšiu na zvonček, ktorým otvárate vchodové dvere, alebo na klimatizáciu.

V kúpeľni si dajte umiestniť zásuvku k umývadlu, jednu na práčku a sušičku. Ďalšia sa vám zíde v nižšej polohe, napríklad na zapojenie ohrievača. Na toaletu vám stačí umiestniť jednu zásuvku.

Pozri aj: Drevená podlaha: Ako vybrať tú správnu a čím sa pri kúpe riadiť?

Vypínač

Zdroj: Depositphotos

Na čo myslieť pri rozmiestnení vypínačov?

  • výška umiestnenia vypínačov – bežným štandardom je približne 1,2 metra od podlahy. Myslite však aj na deti. Výhodou umiestnenia vypínačov v nižšej výške je, že naň dosiahnu aj deti okolo troch rokov, takže si dokážu zapnúť svetlo bez toho, aby museli vyliezť na stoličku. 
  • osvetlenie prechodových miestností – je pohodlnejšie mať dva vypínače, jeden na začiatku a druhý na konci chodby.
  • vypínač by mal byť v každej miestnosti, približne na rovnakom mieste (hneď pri dverách). Bežne sa umiestňujú vo výške lakťa dospelej osoby tak, aby sa človek nemusel k vypínaču skláňať alebo naťahovať.
  • vzdialenosť vypínača od zárubne nie je definovaná normou. Zväčša sa umiestňujú 10 až 20 centimetrov od zárubne.
  • špeciálne vypínače, ktoré sú vybavené kolieskom sú skvelou voľbou, ktorá sa hodí najmä do detskej izby a spálne. Prostredníctvom týchto vypínačov si môžete nastaviť intenzitu osvetlenia.
  • pred konečným rozhodnutím, kde dáte urobiť vypínače svetiel, sa najprv poprechádzajte po byte a predstavte si, aké to bude, až tam budete bývať
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE