Jedlé gaštany patria medzi tie suroviny, ktoré v sebe nesú kúsok nostalgie. Stačí si spomenúť na jesenné trhy, kde sa v papierových vreckách kúria ešte horúce a voňavé kúsky, ktoré praskajú v rukách. No tieto malé hnedé plody nie sú určené iba na chrumkanie na ulici – v kuchyni dokážu rozohrať symfóniu chutí.
Ich jemne sladkastá chuť a krémová konzistencia sú ako stvorené pre polievky, plnky, prílohy či dezerty. Vďaka tomu, že sú bohaté na vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu, sú aj nutrične hodnotné. Prinášam vám 7 receptov, ktoré vám ukážu, ako všestranne sa dajú gaštany využiť – od predjedla až po dezert.
FreepikKrémová gaštanová polievka
Ingrediencie
300 g jedlých gaštanov (uvarených a olúpaných)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 menší zeler
1 l zeleninového vývaru
150 ml smotany na varenie
2 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Postup
Ak používate čerstvé gaštany, na vrchu ich narežte do kríža a varte približne 20–25 minút. Ešte horúce ich ošúpte, aby šupka povolila čo najľahšie. V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte nasekanú cibuľu a nechajte ju restovať, kým nezosklovatie a nezačne voňať do sladkasta. Následne vložte pretlačený cesnak a hneď potom na kocky nakrájanú mrkvu so zelerom. Zeleninu nechajte krátko podusiť, aby získala jemne karamelový tón.
Do základu vložte pripravené gaštany a zalejte všetko zeleninovým vývarom. Na miernom ohni varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladký, sametový krém. Na konci vmiešajte smotanu, dochuťte soľou, čerstvo mletým korením a muškátovým orieškom. Podávajte s krutónmi alebo s krajcom domáceho chleba.
FreepikTekvicovo-gaštanový krém
Ingrediencie
400 g tekvice hokkaido
200 g uvarených gaštanov
1 menšia cibuľa
700 ml zeleninového vývaru
100 ml kokosového mlieka
2 PL masla
soľ, čierne korenie
štipka kurkumy
Postup
Tekvicu dôkladne umyte, rozrežte na polovicu, vydlabte semienka a nakrájajte na kocky. Šupku ponechajte – pri varení krásne zmäkne. V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju dozlatista, potom prisypte kúsky tekvice a nechajte ich pár minút opekať, aby sa jemne skaramelizovali a získali hĺbku chuti.
Pridajte uvarené gaštany a zalejte vývarom. Varte približne 20–25 minút, kým je tekvica úplne mäkká. Potom polievku rozmixujte do hladkého krému a prilejte kokosové mlieko, ktoré jej dodá jemnú exotickú chuť. Dochutíme soľou, korením a štipkou kurkumy. Podávajte posypané tekvicovými semienkami alebo ozdobené čerstvými bylinkami.
FreepikPečené kura s gaštanovou plnkou
Ingrediencie
1 celé kura (1,2 – 1,5 kg)
200 g gaštanov (uvarených a nasekaných)
1 jablko
1 cibuľa
2 PL masla
2 krajce toastového chleba
soľ, čierne korenie
tymian
Postup
Kura dôkladne opláchnite, osušte a zvnútra aj zvonka osoľte. Na panvici si zatiaľ pripravte plnku. Rozohrejte maslo, pridajte nasekanú cibuľu a restujte ju do sklovita. Keď zmäkne, pridajte na kocky nakrájané jablko a nechajte ho krátko podusiť. Potom vmiešajte natrhaný toastový chlieb a nasekané gaštany. Zmes premiešajte, osoľte, okoreňte a ochuťte tymianom.
Touto voňavou plnkou naplňte dutinu kuraťa. Otvor uzavrite špáradlom alebo previažte kuchynskou niťou. Kura položte do pekáča, pokvapkajte olejom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 90 minút a každých 20 minút kura prelejte výpekom, aby ostalo šťavnaté. Po upečení ho nechajte aspoň 10 minút odpočívať pred krájaním.
FreepikRizoto s gaštanmi a hubami
Ingrediencie
200 g arborio ryže
150 g gaštanov
150 g čerstvých húb
1 cibuľa
700 ml zeleninového vývaru
50 g parmezánu
2 PL masla
1 PL olivového oleja
Postup
Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, potom vsypte ryžu a miešajte, kým nezosklovatie. Začnite prilievať horúci vývar po jednej naberačke a vždy počkajte, kým sa vsiakne, než pridáte ďalšiu.
Po desiatich minútach pridajte nakrájané huby a nasekané gaštany. Pokračujte v prilievaní vývaru, kým je ryža krémová a uvarená al dente. Na záver vmiešajte maslo a čerstvo nastrúhaný parmezán. Rizoto ihneď podávajte, aby si zachovalo svoju typickú jemnú konzistenciu.
FreepikGaštanové pyré ako príloha
Ingrediencie
400 g gaštanov
100 ml mlieka
30 g masla
štipka soli
Postup
Gaštany uvarte, olúpte a ešte teplé rozmixujte na jemnú hmotu. Postupne prilievajte horúce mlieko a miešajte, aby vznikla hladká kašovitá konzistencia. Nakoniec pridajte maslo a štipku soli, premiešajte a nechajte krátko prehriať. Pyré je hebké a jemne sladkasté – výborná alternatíva k zemiakovej kaši, ktorá sa hodí k divine, hovädziemu či dusenej zelenine.
FreepikGaštanový cheesecake
Ingrediencie
200 g maslových sušienok
100 g masla
300 g krémového syra
200 g gaštanového pyré
100 g práškového cukru
200 ml šľahačkovej smotany
2 vajcia
Postup
Sušienky rozdrvte a zmiešajte s roztopeným maslom. Zmes natlačte na dno tortovej formy a dajte ju zachladiť. Medzitým pripravte plnku – v miske vyšľahajte krémový syr s gaštanovým pyré a cukrom. Potom po jednom zašľahajte vajcia.
Smotanu vyšľahajte do polotuha a jemne ju primiešajte do krému, aby ostala nadýchaná. Zmes nalejte na sušienkový základ a pečte pri 160 °C asi 50 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť, ideálne cez noc v chladničke. Pred podávaním ozdobte šľahačkou, kúskami gaštanov alebo čokoládovou polevou.
FreepikDezert Mont Blanc
Ingrediencie:
250 g gaštanového pyré
200 ml šľahačkovej smotany
2 PL práškového cukru
6 pusiniek (snehových)
kúsok čokolády na ozdobu
Postup
Na tanier rozložte snehové pusinky. Na ne navrstvite gaštanové pyré – ak chcete tradičný vzhľad, prelisujte ho cez sitko, aby vytvorilo jemné „rezance“. Smotanu vyšľahajte s cukrom na tuhú šľahačku a bohato ju navrstvite na pyré. Na záver posypte dezert strúhanou čokoládou. Mont Blanc je jednoduchý, ale elegantný dezert, ktorý sa hodí na sviatočný stôl.
Gaštany na rôzne spôsoby
Gaštany sú presne tou surovinou, ktorá dokáže zmeniť obyčajné jedlo na výnimočný zážitok. V polievkach sa premenia na hodvábny krém, v plnkách dodajú sladkastú kontrastnú chuť a v dezertoch ich krémovosť vytvára dojem luxusu.
Nebojte sa preto experimentovať. Či už stavíte na tradičné gaštanové pyré, francúzsky Mont Blanc alebo si trúfnete na pečené kura s plnkou, vždy objavíte novú tvár týchto jesenných plodov. A možno zistíte, že gaštany sa stanú vaším obľúbeným ingredienčným pokladom.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik