Nie je nič lepšie, ako keď si môžete pripraviť chutné jedlo rýchlo, jednoducho a bez hromady špinavého riadu. Jedlá z jedného hrnca sú ideálnym riešením pre zaneprázdnených ľudí, ktorí chcú variť bez stresu, no zároveň si dopriať plnohodnotné a lahodné pokrmy. Stačí hodiť všetky ingrediencie do jedného hrnca, zapnúť sporák a nechať jedlo pomaly variť. Výsledok? Minimálne upratovanie, maximálna chuť a spokojnosť celej rodiny.
Či už hľadáte rýchle rodinné obedy, sýte večere alebo jednoduché jedlá na celý týždeň, tento článok vám ponúkne skvelé inšpirácie. Vybrali sme pre vás 7 overených receptov, ktoré sú nielen chutné a výživné, ale aj nenáročné na prípravu. Zabudnite na neporiadok v kuchyni a vyskúšajte praktické jedlá z jedného hrnca, ktoré vám ušetria čas aj energiu!
Krémové kuracie rizoto – rýchle a jednoduché jedlo z jedného hrnca
Budete potrebovať:
- 2 kuracie prsia nakrájané na kocky
- 1 šálku guľatozrnnej ryže
- 1 cibuľu, nadrobno nakrájanú
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 750 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie, sušený tymian podľa chuti
Postup:
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak do sklovita.
- Pridajte kuracie kúsky, osolte, okoreňte a restujte, kým nezhnednú.
- Vsypte ryžu, premiešajte a zalejte vývarom. Prikryte a varte na miernom ohni, kým ryža nevstrebe tekutinu (cca 20 minút).
- Keď je ryža mäkká, pridajte smotanu, parmezán a premiešajte.
- Podávajte ihneď, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tradičný guláš – sýte jedlo z jedného hrnca, ktoré zasýti celú rodinu
Budete potrebovať:
- 500 g hovädzieho mäsa (napr. predné)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 3 stredné zemiaky
- 2 PL bravčovej masti alebo oleja
- soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Na masti opečte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridajte na kocky nakrájané mäso, osmažte a pridajte cesnak, rascu a papriku.
- Zalejte paradajkovým pretlakom a vývarom, prikryte a varte 60 minút na miernom ohni.
- Po hodine pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte ďalších 20 minút, kým všetko nie je mäkké.
- Dochuťte soľou, korením a podávajte s čerstvým chlebom.
Zapečené cestoviny s mletým mäsom – minimum riadu, maximum chuti
Budete potrebovať:
- 300 g cestovín (penne alebo fusilli)
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml paradajkovej omáčky
- 200 ml vývaru
- 150 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie, bazalka
Postup:
- Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a mleté mäso, kým sa nezatiahne.
- Pridajte paradajkovú omáčku, vývar a cestoviny, premiešajte a prikryte.
- Varíme 12 minút, kým cestoviny nezmäknú.
- Posypte syrom, prikryte pokrievkou a nechajte syrovú vrstvu roztopiť.
- Podávajte teplé, ozdobené bazalkou.
Jarná zeleninová polievka – zdravé a rýchle jedlo z jedného hrnca
Budete potrebovať:
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 mrkvy
- 1 cuketu
- 1 zemiak
- 1 hrsť hrášku
- 1 hrsť zelených fazuľových strukov
- soľ, čierne korenie, tymian
Postup:
- V hrnci priveďte vývar k varu a pridajte na kocky nakrájanú zeleninu.
- Prikryte a varte 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Dochuťte soľou, korením a tymianom.
- Polievku môžete rozmixovať na krémovú alebo podávať s opečeným chlebom.
Krémové syrové cestoviny – jednoduchý recept pre rýchlu večeru
Budete potrebovať:
- 300 g cestovín
- 250 ml smotany na varenie
- 100 g strúhaného syra (cheddar alebo parmezán)
- 2 PL masla
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, čierne korenie
Postup:
- V hrnci roztopte maslo, pridajte cesnak a krátko orestujte.
- Pridajte smotanu, priveďte do varu a vmiešajte syr.
- Vsypte uvarené cestoviny, premiešajte a varte ešte 2 minúty.
- Dochuťte a podávajte ihneď.
Pikantná mexická fazuľa – jedlo z jedného hrnca plné chutí
Budete potrebovať:
- 400 g sterilizovanej fazule
- 1 plechovku paradajok
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL mletej papriky
- 1/2 ČL čili prášku
- 1 ČL rímskej rasce
- 100 ml vody
Postup:
- Na oleji orestujte cibuľu, cesnak, pridajte papriku, rascu a čili.
- Pridajte paradajky, vodu a fazuľu. Varíme 15 minút.
- Dochuťte a podávajte s tortillami alebo ryžou.
Krémová šošovicová kaša – zdravé a jednoduché jedlo na každý deň
Budete potrebovať:
- 200 g červenej šošovice
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL kari korenia
- 2 PL olivového oleja
Postup:
- Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a kari korenie.
- Pridajte prepláchnutú šošovicu a vývar.
- Varíme 20 minút, kým kaša nezhustne.
- Podávajte teplé s čerstvým pečivom.
Výhody jedál z jedného hrnca
Jedlá pripravené v jednom hrnci nie sú len jednoduché a rýchle, ale majú aj množstvo ďalších výhod:
- Menej riadu a upratovania – všetko sa varí v jednom hrnci, takže po varení nezostáva zbytočne veľa špinavého riadu.
- Časová úspora – príprava je často jednoduchá, väčšinou stačí nakrájať suroviny a nechať ich variť.
- Dokonalé prepojenie chutí – keď sa ingrediencie varia spoločne, chute sa krásne premiešajú a jedlo má bohatšiu arómu.
- Ideálne pre rodiny – väčšina receptov je výživná a sýta, čo je ideálne na rýchle obedy a večere pre viac osôb.
- Možnosť variácií – ingrediencie sa dajú ľahko obmieňať podľa sezóny alebo podľa toho, čo máte práve doma.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com