Jednoduché jedlá z jedného hrnca: Rýchle a chutné varenie bez neporiadku

jedlá z jedného hrnca

Nie je nič lepšie, ako keď si môžete pripraviť chutné jedlo rýchlo, jednoducho a bez hromady špinavého riadu. Jedlá z jedného hrnca sú ideálnym riešením pre zaneprázdnených ľudí, ktorí chcú variť bez stresu, no zároveň si dopriať plnohodnotné a lahodné pokrmy. Stačí hodiť všetky ingrediencie do jedného hrnca, zapnúť sporák a nechať jedlo pomaly variť. Výsledok? Minimálne upratovanie, maximálna chuť a spokojnosť celej rodiny.

Či už hľadáte rýchle rodinné obedy, sýte večere alebo jednoduché jedlá na celý týždeň, tento článok vám ponúkne skvelé inšpirácie. Vybrali sme pre vás 7 overených receptov, ktoré sú nielen chutné a výživné, ale aj nenáročné na prípravu. Zabudnite na neporiadok v kuchyni a vyskúšajte praktické jedlá z jedného hrnca, ktoré vám ušetria čas aj energiu!

Krémové kuracie rizoto – rýchle a jednoduché jedlo z jedného hrnca

Budete potrebovať:

  • 2 kuracie prsia nakrájané na kocky
  • 1 šálku guľatozrnnej ryže
  • 1 cibuľu, nadrobno nakrájanú
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, sušený tymian podľa chuti

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak do sklovita.
  2. Pridajte kuracie kúsky, osolte, okoreňte a restujte, kým nezhnednú.
  3. Vsypte ryžu, premiešajte a zalejte vývarom. Prikryte a varte na miernom ohni, kým ryža nevstrebe tekutinu (cca 20 minút).
  4. Keď je ryža mäkká, pridajte smotanu, parmezán a premiešajte.
  5. Podávajte ihneď, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tradičný guláš – sýte jedlo z jedného hrnca, ktoré zasýti celú rodinu

Budete potrebovať:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napr. predné)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 3 stredné zemiaky
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na masti opečte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista.
  2. Pridajte na kocky nakrájané mäso, osmažte a pridajte cesnak, rascu a papriku.
  3. Zalejte paradajkovým pretlakom a vývarom, prikryte a varte 60 minút na miernom ohni.
  4. Po hodine pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte ďalších 20 minút, kým všetko nie je mäkké.
  5. Dochuťte soľou, korením a podávajte s čerstvým chlebom.

rýchle rodinné obedy
Freepik.com

Zapečené cestoviny s mletým mäsom – minimum riadu, maximum chuti

Budete potrebovať:

  • 300 g cestovín (penne alebo fusilli)
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 ml paradajkovej omáčky
  • 200 ml vývaru
  • 150 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, bazalka

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a mleté mäso, kým sa nezatiahne.
  2. Pridajte paradajkovú omáčku, vývar a cestoviny, premiešajte a prikryte.
  3. Varíme 12 minút, kým cestoviny nezmäknú.
  4. Posypte syrom, prikryte pokrievkou a nechajte syrovú vrstvu roztopiť.
  5. Podávajte teplé, ozdobené bazalkou.

Jarná zeleninová polievka – zdravé a rýchle jedlo z jedného hrnca

Budete potrebovať:

  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 mrkvy
  • 1 cuketu
  • 1 zemiak
  • 1 hrsť hrášku
  • 1 hrsť zelených fazuľových strukov
  • soľ, čierne korenie, tymian

Postup:

  1. V hrnci priveďte vývar k varu a pridajte na kocky nakrájanú zeleninu.
  2. Prikryte a varte 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  3. Dochuťte soľou, korením a tymianom.
  4. Polievku môžete rozmixovať na krémovú alebo podávať s opečeným chlebom.

Krémové syrové cestoviny – jednoduchý recept pre rýchlu večeru

Budete potrebovať:

  • 300 g cestovín
  • 250 ml smotany na varenie
  • 100 g strúhaného syra (cheddar alebo parmezán)
  • 2 PL masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. V hrnci roztopte maslo, pridajte cesnak a krátko orestujte.
  2. Pridajte smotanu, priveďte do varu a vmiešajte syr.
  3. Vsypte uvarené cestoviny, premiešajte a varte ešte 2 minúty.
  4. Dochuťte a podávajte ihneď.

rýchle a jednoduché recepty
Freepik.com

Pikantná mexická fazuľa – jedlo z jedného hrnca plné chutí

Budete potrebovať:

  • 400 g sterilizovanej fazule
  • 1 plechovku paradajok
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL čili prášku
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuľu, cesnak, pridajte papriku, rascu a čili.
  2. Pridajte paradajky, vodu a fazuľu. Varíme 15 minút.
  3. Dochuťte a podávajte s tortillami alebo ryžou.

Krémová šošovicová kaša – zdravé a jednoduché jedlo na každý deň

Budete potrebovať:

  • 200 g červenej šošovice
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL kari korenia
  • 2 PL olivového oleja

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a kari korenie.
  2. Pridajte prepláchnutú šošovicu a vývar.
  3. Varíme 20 minút, kým kaša nezhustne.
  4. Podávajte teplé s čerstvým pečivom.

Výhody jedál z jedného hrnca

Jedlá pripravené v jednom hrnci nie sú len jednoduché a rýchle, ale majú aj množstvo ďalších výhod:

  • Menej riadu a upratovania – všetko sa varí v jednom hrnci, takže po varení nezostáva zbytočne veľa špinavého riadu.
  • Časová úspora – príprava je často jednoduchá, väčšinou stačí nakrájať suroviny a nechať ich variť.
  • Dokonalé prepojenie chutí – keď sa ingrediencie varia spoločne, chute sa krásne premiešajú a jedlo má bohatšiu arómu.
  • Ideálne pre rodiny – väčšina receptov je výživná a sýta, čo je ideálne na rýchle obedy a večere pre viac osôb.
  • Možnosť variácií – ingrediencie sa dajú ľahko obmieňať podľa sezóny alebo podľa toho, čo máte práve doma.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE