Fotovoltika – ktoré povolenie potrebujete, aby mohla vyrábať elektrinu?

povolenie pre vyrábanie elektriny cez fotovoltiku

Problémom pri spustení fotovoltiky do prevádzky môže byť aj zamietavé stanovisko distribučnej spoločnosti.

Domácnosti majú stále mimoriadne veľký záujem o výrobu vlastnej elektriny zo slnečného žiarenia. Počet záujemcov o pripojenie fotovoltiky dosahuje rekordné čísla a má naďalej rásť.

Pre porovnanie, počas obdobia rokov 2007 až 2020 bolo na Slovensku evidovaných približne 7 500 žiadostí o pripojenie malého obnoviteľného zdroja elektriny do distribučných sústav. V roku 2022 už skokovo stúpol počet žiadostí o pripojenie domácej fotovoltiky na 25 tisíc.

Odporúčame: Chcete ušetriť? Skúste jednoduchý trik ako nastaviť okná na zimu!

Distribučné spoločnosti predpokladajú, že v roku 2030 by mohlo na Slovensku pribúdať až 60 tisíc žiadateľov o pripojenie fotovoltiky ročne. Toto číslo vychádza zo súčasných odhadov distribučiek a cieľov, ktoré pre obnoviteľné zdroje nastavila Európska únia.

Ak sa predpovede naplnia, približne o desať rokov bude fotovoltika nainštalovaná a pripojená v každej tretej domácnosti, ktorá žije v rodinnom dome. Vyplýva to z údajov Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE.

Administratívny proces nemusí byť strašiak

Montáž fotovoltiky na strechu rodinného domu musí spĺňať určité technické a legislatívne normy. Môže však prísť aj k prípadu, že ich všetky splníte a od distribučnej spoločnosti aj tak dostanete zamietavé stanovisko k pripojeniu vašej fotovoltiky do distribučnej sústavy. Prečo sa to deje a čo robiť v takom prípade?

Ukazuje to aj graf, ktorý pripravili v ZSE. Administratívny proces sa môže zdať zložitý, no nemusíte sa obávať. V ZSE vás celým týmto procesom prevedú bez zbytočných stresov a ťažkostí. Do troch mesiacov si môžete vyrábať vlastnú elektrinu a ušetriť tak na poplatkoch za elektrinu až polovicu.

Ak sa rozhodnete pre fotovoltiku od ZSE, vybavíme za vás komplet celú administratívu od získania poukážky na dotáciu z projektu Zelená domácnostiam až po pripojenie vašej fotovoltiky do distribučnej sústavy,“ uzatvára Chabreček.

Neprehliadnite: Ako fungujú stykače a prečo ich využiť?

ZSE

Domácnostiam postačuje aj malý zdroj bez stavebného povolenia

Koncepcia výroby elektriny pomocou fotovoltických panelov je založená na lokálnom a malom zdroji. Lokálny zdroj je zariadenie na výrobu elektriny z obnoviteľného zdroja energie, ktoré vyrába elektrinu na pokrytie spotreby odberného miesta identického s odovzdávacím miestom tohto zariadenia na výrobu elektriny.

Na základe novej legislatívy môže lokálny zdroj presiahnuť pôvodne stanovený limit na inštalovaný výkon 500 kW. Po novom je tiež možné nespotrebovanú energiu dodávať do sústavy a predávať za dohodnutú cenu. Aktuálne  je platným limitom inštalovaného výkonu lokálneho zdroja hodnota maximálnej rezervovanej kapacity daného odberného miesta, ktorá je uvedená v zmluve o pripojení.

Na účely výroby elektriny v bežnej domácnosti je dostatočný aj malý zdroj. Je to zariadenie s celkovým inštalovaným výkonom do 10,8 kW. Prostredníctvom malého zdroja môže domácnosť vyrábať elektrinu pre svoju potrebu a zároveň dodávať prebytky z vyrobenej elektriny napríklad do Virtuálnej batérie,“ vysvetľuje Erik Chabreček, odborník na fotovoltiku zo ZSE.

Výhodou výroby elektriny v malom zdroji je aj to, že jeho pripojenie a prístup do distribučnej sústavy je bez poplatkov. Výroba elektriny v zariadeniach s inštalovaným výkonom do 11 kW nie je podnikaním v energetike a na výkon týchto činností netreba povolenie, ani žiadne potvrdenie o splnení oznamovacej povinnosti voči Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Pred každým pripojením fotovoltického zariadenia do siete je však potrebné obdržať kladné stanovisko zo strany distribučnej spoločnosti. Množstvo a druhy zdrojov elektriny musia byť totiž vyvážené a v súlade s kapacitami na strane SEPS a Ministerstva hospodárstva SR. Každé distribučné územie je posudzované osobitne a je jasne stanovené, koľko a akých zdrojov je možné pripojiť do elektrickej sústavy,“ informuje spoločnosť ZSE podrobne v tomto článku.    

Zaujme vás: Zelené bývanie: 7 krokov, ako žiť ekologicky a udržateľne

Mohlo by vás zaujímať...

Ak sa inštaláciou fotovoltických panelov na strechu domu podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií, nemení sa spôsob užívania stavby oproti účelu, na ktorý bola pôvodná stavba povolená a neohrozujú sa záujmy spoločnosti, stavebné povolenie nie je potrebné. V takomto prípade postačí aj ohláška stavebných úprav.

Pri rekonštrukcii staršieho domu, na ktorý chcete umiestniť fotovoltické panely sa však môžete stretnúť s tým, že na základe statického posudku budú zásahy do nosných konštrukcií potrebné. V tomto prípade, radšej sa na stavebnom úrade zastavte a vybavte si potrebnú dokumentáciu.

Voľná kapacita. Čo to je a ako to funguje?

Domáca fotovoltická elektráreň je nepredpovedateľný zdroj, pretože nikdy dopredu nevieme povedať, koľko elektriny fotovoltické panely vyrobia. To je dôležité mať na pamäti, pretože do distribučnej sústavy je možné pripojiť len toľko zdrojov, koľko je možné, v prípade ich výpadku, okamžite nahradiť inými zdrojmi.

V sústave musí platiť, že spotreba elektriny sa musí rovnať jej výrobe v tom istom čase. Inak by sme sa vystavovali riziku black-outu, teda rozsiahlym výpadkom elektriny. Toto zabezpečenie vyrovnanej bilancie medzi výrobou a spotrebou elektriny v reálnom čase sa nazýva flexibilita siete. 

Distribučná sústava má preto limitovanú kapacitu, do siete nie je možné pripájať nové zdroje donekonečna, ale len do naplnenia jej maximálnej rezervovanej kapacity. Tomu hovoríme priepustnosť elektrickej siete. Viac o voľnej kapacite siete si môžete prečítať v tomto článku.

Problémom pri pripájaní môže byť aj nevyhovujúci stav siete v danej lokalite, ktorá už pripojenie ďalšieho zdroja nezvládne. Na každú podanú žiadosť sa počíta štúdia pripojiteľnosti zdroja. Najdôležitejším kontrolovaným parametrom je relatívna zmena hodnoty napätia v mieste jeho pripojenia.

Táto hodnota nesmie presiahnuť normou definovanú hranicu. V opačnom prípade by zdroj ovplyvňoval napätie aj v susedných odberných miestach. Takáto relatívna zmena napätia je závislá na elektrickej vzdialenosti od transformačnej stanice a na priereze vodiča (hrúbke jednotlivých žíl), ktorý spája transformačnú stanicu s miestom pripojenia zdroja,“ vysvetľuje hovorkyňa ZSE Katarína Šulíková.

Odporúčame: Najlepšie spôsoby na zazimovanie vonkajších žalúzií - vieme, ako na to!

 

ZSE Fotovolt
Depositphotos

Čo v prípade, že distribučná spoločnosť zamietne žiadosť?

Z technického hľadiska ide pri schvaľovaní žiadosti o pripojenie malého zdroja predovšetkým o to, aby bol bezpečný pre elektrickú sústavu. Cieľom je vyrábať elektrinu tak, aby bola spotrebovaná na mieste výroby, nie na to, aby vstupovala do distribučnej sústavy a zaťažovala ju. Preto je dôležité inštalovať si vhodne nadimenzovaný fotovoltický zdroj, ktorý nemá zbytočne vysoký inštalovaný výkon voči spotrebe domácnosti.

ZSE na základe zmluvy uzatvorenej so zákazníkom, požiada prevádzkovateľa distribučnej sústavy, na západnom Slovensku je to spoločnosť Západoslovenská distribučná, a.s. (ZSD), o posúdenie, či je na odbernom mieste dostatočná kapacita na pripojenie malého zdroja na výrobu elektriny. ZSD má na vyjadrenie 10 pracovných dní.

Len na základe kladného stanoviska ZSD sa môže pristúpiť k realizácii fotovoltického riešenia. Pokiaľ je stanovisko ZSD záporné, nie je žiaľ možné pokračovať v realizácii a sme nútení od zmluvy so zákazníkom odstúpiť. Zákazník v takomto prípade, samozrejme, nič neplatí.

Alternatívou zamietavého stanoviska je kladné stanovisko s obmedzením výkonu. Ide o návrh nižšieho výkonu ako je uvedené v žiadosti o pripojenie. V tomto prípade vás kontaktuje technický špecialista ZSE, ohľadne prezmluvnenia na riešenie s nižším výkonom, ktoré ale spĺňa podmienky pripojenia.

Identický postup je aj v prípade distribučných území stredného Slovenska (Stredoslovenská distribučná, a.s.) a východného Slovenska (Východoslovenská distribučná, a.s.).

Nová legislatíva, ktorú v júni tohto roku prijala Európska únia by mala aj na Slovensku umožniť zníženie času a nákladov spojených s pripájaním nových OZE do sústavy v inak problematických miestach. Ďalej dynamickejšie spravovanie sústav až po zabezpečenie vyššej stability sústav bez toho, aby boli nevyhnutné významné počiatočné investície do infraštruktúry.

V oblastiach, kde majú elektrické siete obmedzenú alebo žiadnu sieťovú kapacitu, by užívatelia siete, ktorí žiadajú o pripojenie do sústavy, mali mať možnosť využívať výhody vyplývajúce z uzavretia dohody o negarantovanom flexibilnom pripojení. V uvedenej dohode o pripojení by sa napríklad zohľadňovalo uskladňovanie energie alebo by sa obmedzil čas, v ktorom môže elektráreň dodávať elektrinu do siete, alebo kapacita, ktorú môže vyvážať, čím by sa umožnilo jej čiastočné pripojenie. Prevádzkovatelia sústav by mali v takýchto oblastiach ponúkať možnosť uzatvárať dohody o flexibilnom pripojení.“

Zdroje:

https://www.energie-portal.sk

https://www.sapiconference.sk

https://www.sapi.sk/clanok/sapi-rozvoj-fotovoltiky-v-roku-2023-prekonal-ocakavania

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-309

https://www.urso.gov.sk/zakony/

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2022/201/20240401.html

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/?uri=CELEX%3A32024L1711

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE