Ako fungujú stykače a prečo ich využiť?

Ako fungujú stykače

Zaujímajú vás možnosti automatizácie niektorých činností vo vašej domácnosti a úspory energie? Zistite, čo sú to stykače, ako fungujú a aký úžitok vám tieto elektromagnetické spínače môžu priniesť. Pozor, nemýľte si ich s relé!

Neprehliadnite: Najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne - TÝMTO sa určite vyhnite!

Čo sú to stykače?

Stykače sú elektromagnetické zariadenia ovládané na diaľku. Slúžia na spínanie elektrických obvodov, pričom môžu prepínať aj veľmi vysoké prúdy. Preto sú vo veľkom využívané aj v priemysle, napr. na ovládanie motorov alebo transformátorov. Stykače sú často spojené s ďalšími ochrannými prvkami, ako sú ističe (napr. kvalitné ističe EATON) alebo relé, ktoré chránia pred preťažením a skratom. Využitie nájdu i v domácnosti.

Odporúčame: Najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne - TÝMTO sa určite vyhnite!

Ako fungujú stykače
Depositphotos

Ako fungujú?

Zjednodušene povedané, stykače pracujú na princípe elektromagnetu. Keď do cievky v ovládacom obvode tečie prúd, vytvára sa magnetické pole, ktoré pritiahne pohyblivú časť (kontakt) a uzavrie obvod. Po odpojení prúdu sa magnetické pole stratí a kontakty sa vrátia do pôvodnej polohy, čím sa obvod preruší.

Stykač vs. relé – aký je rozdiel?

Hoci sa stykače a relé môžu zdať podobné, oboje sú elektrické spínacie zariadenia, majú rôzne použitie. Relé sú zvyčajne menšie a používajú sa na ovládanie menších prúdov (rádovo niekoľko ampérov), zatiaľ čo stýkače sú určené pre väčšie prúdy a náročnejšie aplikácie. Kým relé nájdeme napr. v ochranných obvodoch, domácich spotrebičoch a elektronike, stykače sú určené pre väčšie mechanické systémy, výťahy a podobne.

Zíde sa vám: Rozmiestnenie zásuviek a vypínačov: Na čo by ste určite nemali zabudnúť?

Prečo používať stykače?

Jednou z najväčších výhod stýkačov je možnosť využívať lacnejšiu nočnú elektrinu na ohrev vody alebo vykurovanie domácnosti – na vašom odbernom mieste sa bude automaticky prepínať medzi vysokou a nízkou tarifou podľa prednastaveného sadzobného programu (HDO kódu). Aby ste mohli využívať výhody dvojtarifného systému, potrebujete mať nainštalovaný dvojtarifný elektromer s funkciou HDO. Okrem toho budete potrebovať aj ďalšie elektrické prvky, ako sú ističe a stykač. Vďaka tomu môžete výrazne znížiť svoje mesačné výdavky na energie.

Stýkače umožňujú ovládať rôzne zariadenia na diaľku (kotol, bojler, osvetlenie a iné), tzn. môžete zapnúť ohrev vody ešte skôr, ako prídete domov. Dokážete tiež automatizovať rôzne procesy, napríklad zapínanie a vypínanie osvetlenia podľa dennej doby alebo ovládanie závlahy na záhrade.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE