Ničíte si nevedomky chladničku? 7 návykov, ktoré skracujú životnosť vašej chladničky!

životnosť chladničky

Chladnička je jedným z najdôležitejších spotrebičov v domácnosti, na ktorú sa spoliehame každý deň. Aj keď sa zdá, že chladnička je nenáročná a pracuje spoľahlivo, existuje množstvo bežných návykov, ktorými si ju nevedomky môžete poškodzovať a skracovať jej životnosť. V tomto článku sa pozrieme na 7 najčastejších chýb, ktoré robíme, a ktoré môžu mať negatívny vplyv na funkčnosť a životnosť vašej chladničky.

Prečítajte si: Ako si vybrať panvicu, ktorá vydrží: Odborné tipy pre dlhodobú kvalitu

Ničíte si nevedomky chladničku? TIETO chyby skracujú životnosť vašej chladničky

Chladnička je jedným z najdôležitejších spotrebičov v našich domácnostiach. Jej správna údržba a používanie môžu výrazne ovplyvniť jej životnosť. Mnohokrát si však ani neuvedomujeme, že niektoré naše zvyky a chyby môžu skracovať životnosť tohto zariadenia. Pozrime sa na niektoré z najčastejších prešľapov, ktoré vedú k poškodeniu chladničky.

Nezabudnite, že životnosť chladničky máte vo svojich rukách! Dôležitá je nielen teplota chladničky, ale aj odstraňovanie ľadových usadenín, vhodné umiestnenie chladničky, zabránenie hromadeniu ľadu, odmrazovanie mraziacej časti či čistenie ľadových usadenín a dôsledné zatváranie chladničky.

Odporúčame: Japonská filozofia šťastného života: Ako si vybrať domov, ktorý vám prináša pokoj a radosť?

chladnička
Depositphotos

1. Prílišné plnenie chladničky

Jedným z najbežnejších zlozvykov je nadmerné plnenie chladničky. Preplnená chladnička môže mať problémy s cirkuláciou vzduchu, čo môže viesť k nerovnomernej teplote v rôznych častiach chladničky. Preťaženie spotrebiča núti motor pracovať intenzívnejšie, čím sa zvyšuje jeho opotrebenie a môže sa znížiť životnosť.

Riešenie: Zabezpečte, aby bola vaša chladnička naplnená do rozumnej miery, pričom by mala byť dostatočná medzera medzi potravinami, aby mohol chladný vzduch prúdiť bez obmedzení.

2. Ignorovanie čistenia cievok kondenzátora

Cievky kondenzátora, ktoré sa nachádzajú na zadnej strane alebo spodku chladničky, zohrávajú kľúčovú úlohu pri odvádzaní tepla. Ak sa tieto cievky zanášajú prachom, nečistotami a tukom, chladnička musí pracovať intenzívnejšie, aby udržala potrebnú teplotu, čo vedie k zvýšenej spotrebe energie a rýchlejšiemu opotrebeniu.

Riešenie: Aspoň dvakrát ročne vyčistite cievky kondenzátora pomocou vysávača alebo špeciálnej kefky. Tento jednoduchý krok môže predĺžiť životnosť vašej chladničky a znížiť náklady na energiu.

3. Časté otváranie dvierok

Každý, kto často otvára a zatvára dvierka chladničky, ju vystavuje väčšiemu zaťaženiu. Neustále otváranie dvierok spôsobuje, že teplý vzduch z miestnosti vstupuje dovnútra, čo spôsobuje, že kompresor musí pracovať na plné obrátky, aby udržal stabilnú teplotu.

Riešenie: Pokúste sa minimalizovať čas, počas ktorého sú dvierka chladničky otvorené. Naplánujte si, čo potrebujete vybrať alebo uložiť do chladničky, aby ste nemuseli otvárať dvierka zbytočne často.

4. Nevhodné teplotné nastavenie

Chladnička by mala byť nastavená na správnu teplotu, aby správne uchovávala potraviny a zároveň nepreťažovala motor. Príliš nízka teplota môže spôsobiť, že motor beží neustále, čo zvyšuje opotrebenie. Na druhej strane, príliš vysoká teplota môže spôsobiť, že potraviny sa nebudú správne chladiť a môžu sa pokaziť.

Riešenie: Ideálna teplota v chladničke by mala byť nastavená na približne 3-5 °C a mraznička by mala byť nastavená na -18 °C. Pravidelne kontrolujte teplotu a upravujte ju podľa potreby.

5. Nedostatočné vetranie okolo chladničky

Chladnička potrebuje dostatok priestoru na odvádzanie tepla. Ak je umiestnená príliš blízko pri stene alebo v úzkych priestoroch, môže dochádzať k prehriatiu, čo môže viesť k tomu, že kompresor bude pracovať nadmerne, čo zvyšuje riziko porúch a skracuje životnosť spotrebiča.

Riešenie: Uistite sa, že okolo chladničky je dostatok miesta pre správne prúdenie vzduchu, najmä v zadnej časti a na bokoch.

Neprehliadnite: Zelené bývanie: 7 krokov, ako žiť ekologicky a udržateľne

údržba chladničky
Depositphotos

6. Skladovanie teplých potravín

Vkladanie teplých alebo horúcich jedál priamo do chladničky spôsobuje zvýšenie teploty vo vnútri, čo núti kompresor pracovať tvrdšie, aby sa teplota vrátila na správnu úroveň. Tento zlozvyk môže nielen poškodiť chladničku, ale aj zvýšiť spotrebu energie.

Riešenie: Pred vložením potravín do chladničky ich nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. To pomôže znížiť záťaž na kompresor a chladničke uľahčí udržiavať správnu teplotu.

7. Zanedbávanie tesnenia dverí

Gumené tesnenie dverí chladničky zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní studeného vzduchu vo vnútri. Ak je tesnenie poškodené, opotrebované alebo špinavé, môže dôjsť k úniku chladného vzduchu, čo spôsobuje, že chladnička musí pracovať tvrdšie.

Riešenie: Pravidelne kontrolujte tesnenia dverí a uistite sa, že sú čisté a pevné. Ak nájdete akékoľvek poškodenie alebo trhliny, zvážte výmenu tesnenia, aby ste predišli zbytočnému zaťaženiu chladničky.

Prečítajte si aj: Mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie - TAKTO ju môžete tiež využiť

Chladnička je kľúčovým spotrebičom, ktorý nám pomáha uchovávať potraviny čerstvé a bezpečné. Avšak nesprávne návyky môžu viesť k jej preťaženiu a skráteniu životnosti. Tým, že sa vyvarujete bežným chybám a budete sa o svoju chladničku pravidelne starať, môžete jej životnosť výrazne predĺžiť a zároveň ušetriť na energii a opravách. Stačí niekoľko jednoduchých krokov, aby vaša chladnička fungovala efektívne a slúžila vám dlhé roky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE