Mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie - TAKTO ju môžete tiež využiť

Mikrovlnná rúra je bežnou súčasťou našich domácnosti. Ide o všestranného pomocníka, bez ktorého si mnohí z nás nevieme predstaviť fungovať. Používame ju na ohrev jedla, varenie jedál, rozmrazovanie jedla, varenie na pare či kvasenie, dokonca i príprava popcornu je s ňou rýchlejšia.

Jednoduché používanie, automatické predvoľby, rovnomerný ohrev - mikrovlnka je fantatický vynález, ktorý nám uľahčuje život. Vedeli ste však, že mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie? V mikrovlnke jedlo nemusíte len zohrievať a nemusí ísť taktiež len o jedlo. Poďte sa s nami pozrieť na zopár šikovných nápadov, ako využiť tento spotrebič.

Neprehliadni: Poruchy umývačky riadu – vieme, ako si poradiť aj bez opravára!

Fungovanie mikrovlnnej rúry

Ako funguje mikrovlnná rúra? Či už je to vstavaná mikrovlnná rúra, klasická alebo sú to multifunkčné mikrovlnné rúry, všetky typy fungujú na rovnakom princípe. 

Mikrovlnný ohrev a mikrovlnné žiarenie spôsobuje ohrev jedla. Mikrovlnky svojím pôsobením rozkmitávajú dipóly vody v jedle a dodávajú im tak pohybovú energiu. Frekvencia mikrovĺn v rúre presne zodpovedá rezonančnej frekvencii vody. Mikrovlnka teda veľmi ľahko rozkmitáva molekuly vody vo vnútri. Pri tomto jave sa uvoľňuje obrovské množstvo energie v podobe tepla.

Varenie strukovín bez namáčania

Mikrovlnka neslúži len na ohrievanie jedál, ale aj na rýchle varenie. Predtým, ako sa chystáte variť šošovicu, fazuľu či iné strukoviny, je potrebné ich vopred na niekoľko hodín namočiť do vody, aby zmäkli. Čo však robiť, keď na to zabudneme? Vezmite fazuľu, dajte ju do vhodnej nádoby, zalejte teplou vodou, pridajte za štvrťku čajovej lyžičky sódy bikarbóny a vložte misku do rúry. Zapnite ju na najvyšší výkon na 10 minút. Zmäknutú fazuľu môžete ihneď začať variť.

Dezinfekcia kuchynských pomôcok

Vedeli ste, že vo vnútri mikrovlnnej rúry môžete tiež dezinfikovať kuchynské predmety, ako sú plastové dosky na krájanie a špongie? Stačí namočiť špongie a dosky na krájanie do trochy citrónovej šťavy alebo octu, položiť na tanier a zohriať ich na 2 až 3 minúty v mikrovlnke. Týmto spôsobom dezinfikujete kuchynské predmety a zároveň ich zbavíte zápachu.

Pozri aj: Teplovzdušná fritéza: Aké sú jej výhody a nevýhody? Oplatí sa zaobstarať si ju?

Cesto

Zdroj: Depositphotos

Urýchlenie kysnutia cesta

Kysnuté cesto sa používa na prípravu voňavých koláčov a buchiet. Je s ním trochu viac práce, ale pri pochutnávaní si na sladkých dobrotách na to určite zabudnete.

Kysnutie cesta však môže trvať i niekoľko hodín. Vedeli ste, že tento proces môžete urýchliť aj pomocou mikrovlnky? Do vhodnej nádoby vložte vaše kysnuté cesto, prikryte ho kuchynskou utierkou, dajte ho do mikrovlnky a vedľa nádoby položte pohár s vodou. Zadajte funkciu na zohrievanie jedál na najnižší výkon na 3 minúty. Mikrovlnku však hneď neotvárajte, nechajte v nej cesto ďalšie 3 minúty postáť. Rúru nastavte znova na tri minút a následne nechajte kysnuté cesto ešte oddychovať 6 minút. Nádobu vyberte a nechajte cesto klasicky vykysnúť.

Zbavenie sa plesní v kvetináčoch

Rovnomerný ohrev mikrovlnky vám pomôže vyriešiť problém s nepríjemnými plesňami, ktoré sa objavujú v substráte v kvetináčoch.

Ako sa zbaviť plesní pomocou mikrovlnky?

  • Rastlinu vyberte z kvetináča. Buďte opatrní, aby ste jej nepoškodili korene.
  • Korene očistite, osprchujte a rastlinu položte na papierové utierky. 
  • Substrát z črepníka vysypte do papierového vrecka, vložte do mikrovlnky a časovač nastavte na jednu minútu. 
  • Následne rastliny zasaďte späť do vychladnutej pôdy.

 

 

 

Farbenie oblečenia v mikrovlnke

Ak radi batikujete, experimentujete, recyklujete a oživujete staré oblečenie farbením, využite pri tom mikrovlnku. Zmiešajte farbivo s vodou v miske a vložte do nej kus oblečenia. Nastavte rúru na 1-2 minúty v závislosti od tkaniny. Farbené oblečenie potom vyberte, opláchnite a máte hotovo.

Na čo ešte použiť mikrovlnku?

V mikrovlnke môžete premeniť starší chlieb na chrumkavú dobrotu. Ak potrebujete rýchlo usušiť bylinky, neváhajte použiť mikrovlnku. Jednoducho bylinky rozprestrite na papierovú utierku a vložte do rúry. Nezabudnite bylinky kontrolovať, aby ste ich nespálili.

Zohriatím strúčikov cesnaku v rúre dosiahnete jednoduchšie lúpanie. A ani cibuľa vás pri krájaní nepotrápi, ak ju na pár minút dáte zohriať do mikrovlnky.

Zaujme Ťa: Mini chladnička: Na čo sa zamerať pri jej kúpe?

Vajce

Zdroj: Depositphotos

Čo nepatrí do mikrovlnky?

  • Nedávajte do mikrovlnky kov

Tak ako aj na molekuly vody, tak aj na elektródy v kovových materiáloch pôsobí mikrovlnné žiarenie. Kov začne okamžite iskriť a rýchlo sa spáli. Vďaka tejto reakcii mikrovlnky dokážu narobiť poriadnu spúšť.

  • V mikrovlnke nevarte vajce

Voda vo vajci sa zahreje natoľko, že roztok nestačí stuhnúť. Vzniká vodná para, ktorá svojím rozpínaním zničí škrupinu a vajce exploduje. A výsledkom je nepríjemné čistenie mikrovlnky, niekedy aj kuchyne. Vajíčko predsa jednoducho uvaríte aj v hrnci.

  • Neohrievajte v mikrovlnke na ľadovom tanieri, pretože by mohol prasknúť.

  • Do mikrovlnky mikroténové vrecká nepatria

Ďalší mýtus. Mikroténové vrecká neobsahujú vodu, takže v nich môžete bez obáv zohrievať jedlá. Ak však naplníte mikroténové vrecko vodou a utesníte ho, tak praskne.

Mikrovlnka ničí vitamíny a enzýmy v potravinách

Toto tvrdenie je mýtus a nie je to pravda. Molekula vody je zložená z troch atómov, zatiaľ čo vitamíny, enzýmy a aminokyseliny sú oveľa zložitejšie reťazce, ktoré sa nedajú len tak ľahko rozbiť.

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE