Je potrebné po letnej sezóne vyčistiť klímu?

čistenie klímy po lete

Aby spoľahlivo fungovala aj v zime na prikurovanie, radšej sa o klímu postarajte.

Leto bolo horúce a klimatizácia bežala vo vašej domácnosti každý deň na plné obrátky. Po lete je teda ideálny čas dopriať jej preventívnu prehliadku spojenú s hĺbkovým čistením. Pýtate sa prečo? Aj tak ide zima a vtedy klímu nepoužívate, takže to odložíte radšej o rok? Neurobte túto chybu.

Zaujme vás: Zázraky obyčajnej kuchynskej soli: Využitia v domácnosti, o ktorých ste netušili!

Klimatizáciou si predsa môžete počas chladných mesiacov vašu domácnosť aj príjemne vykúriť.  Aby ste mohli klimatizáciu doma používať aj v zime, základom je, aby bola v top stave. Základné čistenie zvládnete aj sami. Na hĺbkovú údržbu a servis si privolajte profesionálov.

Odporúčané obdobie pre vykonanie údržby klimatizácie je spravidla raz ročne. To predovšetkým v dvoch obdobiach – pred začiatkom letnej sezóny alebo po jej ukončení v zimných mesiacoch. Takže teraz na jeseň je skvelá príležitosť.

Prečo čistiť klimatizáciu? 

Dôvody, prečo je po letnej sezóne dôležité objednať si čistenie klimatizácie u profesionálov: 

  • zvýšenie efektivity klimatizácie,
  • predĺženie životnosti,
  • zlepšenie kvality vzduchu v domácnosti,
  • vyšší výkon chladenia/vykurovania,
  • optimálna spotreba elektriny,
  • včasné odhalenie porúch. 

Mimochodom vedeli ste, že ak si klimatizáciu do domu alebo bytu zakúpite v ZSE, v rámci trvania služby Klima Bezstarosti, máte čistenie klímy raz ročne v cene?

Odporúčame: Chcete ušetriť? Skúste jednoduchý trik ako nastaviť okná na zimu!

Profesionálne čistenie môže odhaliť aj skryté poruchy
Depositphotos

Profesionálne čistenie môže odhaliť aj skryté poruchy. Ušetríte si tak zbytočné problémy

Pojem profylaktika označuje pravidelnú preventívnu údržbu klimatizačných zariadení. Túto údržbu by mali vykonávať len vyškolení servisní technici s osvedčením o odbornej spôsobilosti. Vykonávanie profylaktického servisu je nevyhnutné pre bezproblémové fungovanie a dlhú životnosť vašej klimatizácie.

Hoci majú takmer všetky modely klimatizácií funkciu automatického čistenia, ktoré interiér klimatizačnej jednotky vysušuje a sterilizuje, je veľmi dôležité podrobiť klimatizáciu profesionálnemu servisu a čisteniu.

Servisný pracovník vykoná dôkladnú obhliadku vonkajšej a vnútornej jednotky. Odborne vyčistí a vydezinfikuje vzduchové filtre. Následne vymení filtre, ktoré sa čistiť nedajú – napríklad uhlíkový filter, ktorý slúži na odstránenie pachov.

Taktiež skontroluje stav celej chladiacej sústavy a doplní chýbajúce chladivo. Ďalej preverí všetky elektrické časti a funkčnosť celého zariadenia. Spustí diagnostiku celého systému, ktorá môže odhaliť skryté poruchy. Nakoniec preskúša všetky funkcie a ovládanie klimatizácie.

Používatelia klimatizácií si zároveň neuvedomujú, že podmienkou získania záruky na klimatizáciu je nielen jej odborná inštalácia, ale aj preukázateľný servis vykonávaný pravidelne odbornou certifikovanou firmou.

Pomôže vám: Podlaha je základ! Praktické tipy, ako si ju položiť aj svojpomocne

Jednoduché čistenie zvládnete aj sami. Trvá maximálne pol hodinu

Čistenie klimatizácie doma nie je náročné a zvládnete ho do pol hodiny. Návod na základnú údržbu dostanete spolu s manuálom pri kúpe klimatizácie. Stačí, ak sa ho budete držať a nemôžete urobiť žiadnu chybu.

Pri domácom čistení je dôležité vyčistiť najmä vonkajšiu vzduchovú filtráciu, ktorú má každá klíma. Nachádza sa pod predným plastovým krytom vnútornej jednotky. Táto predfiltrácia zachytáva najväčšie prachové častice alebo zvieracie chlpy. Rovnako chráni prístup k celej ploche chladiaceho systému.

Postup je nasledovný. Najskôr klimatizáciu vypnite a vypojte z elektrickej siete. Povrch poutierajte mäkkou vlhkou handričkou.

Otvorte predný kryt a vyberte vzduchové filtre. Hrubé nečistoty, ako prach či srsť domácich zvierat, ktoré sa na nich zachytili, jemne povysávajte vysávačom so štetinovým nadstavcom.

Filtre potom opatrne umyte pod tečúcou vlažnou vodou. Ak sú veľmi znečistené, môžete použiť saponát. Nikdy ich nevkladajte do umývačky riadu ani nesušte na priamom slnku. Teplo by ich mohlo poškodiť. Suché a dôkladne vyčistené filtre vráťte na pôvodné miesto a zatvorte predný panel klimatizácie. Teraz ju môžete znova zapnúť.

Klimatizáciu by ste mali kontrolovať raz za dva mesiace. V prípade, že bývate v znečistenom a prašnom mestskom prostredí, máte doma psíka alebo mačku, koberce a závesy a používate klímu aj na prikurovanie a čistenie vzduchu, skontrolujte a vyčistite ju častejšie. Čistá klimatizácia rovná sa zdravý vzduch vo vašej domácnosti.

Nezabúdajte, že klíma má aj vonkajšiu jednotku. Tú síce nemáte na očiach, no jej čistenie je rovnako dôležité, ak chcete, aby vám klimatizácia slúžila čo najdlhšie. Okolo vonkajšej jednotky by ste mali zabezpečiť dostatok priestoru na prúdenie vzduchu.

Ak je umiestnená na balkóne alebo terase, neprikrývajte ju, ani neukladajte pod kusy nábytku. Pravidelne ju kontrolujte a čistite od hrubých nečistôt, napríklad lístia. Povrch môžete poutierať navlhčenou handričkou.

Neprehliadnite: Japonská filozofia šťastného života: Ako si vybrať domov, ktorý vám prináša pokoj a radosť?

Čo riskujete, ak údržbu klimatizácie zanedbáte?

Znížený výkon chladenia, ale zároveň vyššiu spotrebu elektriny.

Spôsobujú to prachom a nečistotami zanesené vonkajšie vzduchové filtre. Vzduch nemôže cez filtračný systém neudržiavanej klimatizácie správne prúdiť a zariadenie sa musí prispôsobiť zvýšením svojho výkonu. Tým pádom má aj vyššiu spotrebu elektrickej energie. Dobre vyčistené klimatizácie vám šetria financie, pretože fungujú efektívne a na svoj chod spotrebujú len optimálne množstvo elektrickej energie.

Zvýšené riziko zdravotných problémov.

Pri chladení sa vo vnútornej jednotke klimatizácie vytvára vlhké a teplé prostredie, ktoré má ideálne podmienky na hromadenie škodlivých baktérií a plesní. Tie sa potom môžu spolu s ochladeným vzduchom šíriť do miestnosti a spôsobovať zdravotné problémy. Pravidelným čistením a výmenou vzduchových filtrov sa tomuto riziku vyhnete. Používanie klimatizácie bude bezpečné a zdravotne nezávadné.

Nižšiu životnosť klimatizácie, aj o niekoľko rokov.

Pravidelné domáce čistenie a profesionálny servis sú dôležité aj preto, aby zariadenie fungovalo bezproblémovo a predĺžila sa jeho životnosť. Do opráv klimatizácie, o ktorú sa nestaráte, budete musieť časom investovať nemalú sumu. Pravidelnou údržbou sa takémuto scenáru vyhnete. Navyše je pravidelný servis, vykonaný odbornou firmou, podmienkou získania predĺženej záruky na vašu klimatizáciu.

Nevyhovujúcu kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti.

Klimatizácie, ktoré sú v súčasnosti na trhu majú špičkové filtračné systémy. Vďaka tomu je vzduch v miestnosti dokonale čistý. Aj filtre však potrebujú pravidelnú kontrolu, čistenie a prípadnú výmenu. Len tak vo vašej domácnosti zabezpečíte kvalitné a zdravé ovzdušie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE