Ruža - kráľovná kvetov: Prečo sa jej u susedov darí a u mňa nie?

Ruže prinášajú do života toľko šťastia a radosti! Aspoň mne. Neviem si predstaviť krajší začiatok dňa, ako si na záhrade vypiť kávičku a vychutnávať si pohľad na nádherne rozkvitnuté ruže. Je to ako oáza pokoja. 

Mikrovesmír, ktorý je iba môj. Kým som sa ale dopracovala k tomu, aby moje ruže boli nádherné, musela som sa veľa vecí naučiť. Ruža človeka vždy hneď upúta. Nádherné farby, rôzne druhy, veľkosti, tvary...je toho toľko. Niektorí ich majú nádherné, iní zase menej pekné. Zamýšľala som nad tým, prečo je to tak. 

Zo svojich vlastných skúseností môžem povedať, že nie je ruža ako ruža. Môžeme mať so susedom tú istú odrodu, pričom moja ruža bude biedna a jeho bude vyzerať ako z výstavy. Za tých pár rokov, čo sa ružiam venujem, som sa naučila, ako na ne a rada sa s vami o svoje poznatky podelím. Aspoň v skratke.

Ruža kráľovná kvetov - musíte si vybrať správne

Všetci milovníci rastlín a kvetov to poznáme. Vojdeme do záhradkárstva alebo kvetinárstva a vidíme tam dokonalú kvetinu, ktorú jednoducho musíme mať na záhrade. A kúpime ju. Nevadí, že je drahá. Prinesieme si ju celé šťastné domov, hneď ju aj bežíme zasadiť. O dva týždne prídeme na to, že rastlinka to nezvláda a niečo je zle. 

Pri nákupe ruží takéto spontánne rozhodnutia neodporúčam. Keď vám neprežije, bude vám to ľúto. Ruže vás očaria vždy, lebo sú naozaj prenádherné. Ale je veľmi dôležité si premyslieť, kam chcete ružu dať a podľa toho si vybrať vhodnú odrodu. Čím bude ruža prešľachtenejšia, tým náročnejšie bude jej pestovanie.

Bude vás zaujímať: Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu

 

Moje ruže a moje poučenie

Ohodnoťte teda triezvo svoje schopnosti a čas, ktorý chcete ružiam venovať a podľa toho si vyberte tú správnu ružičku pre vás. Dôležité je už vyššie spomínané miesto. Či je slnečné, s polotieňom, či tam práve nie je až príliš veľa slnka a podobne.

Ďalej je dôležité vedieť, akým chorobám je náchylná, akí škodcovia jej najviac škodia a aký druh ruže to je. Či je ťahavá, kríčková alebo napríklad na kmienku.

Ja som ako nová, naivná pestovateľka tieto veci nezvážila a nakúpila som si postupne rôzne ruže a dala ich na jeden záhon. Výsledok bol ten, že z ôsmych rastlín, mám dve krásne ruže, jednu takú polopeknú a zbytok mi uhynul. Prečo? Je tam hneď niekoľko dôvodov:

  • Pri výbere som urobila to, čo väčšina z nás – je krásna, chcem ju a hotovo! Vôbec som neriešila, či miesto kam ju zasadím bude vyhovujúce, aká je to odroda, ako veľmi je náchylná chorobám.
  • Ruža ma ťahavé korene, ktoré potrebuje dostatočný rozptyl v zemi, aby mohla byť majestátna a krásna. Môj záhon s ružami nie je pre toľko ruží dostatočne veľký. Neskôr som prišla na to, že ak chcem, aby sa ruža ťahala, musí mať aj podperu.
  • Nie všetky ruže majú rady prudký, nárazový vietor, ktorý je u mňa na záhrade takmer každý druhý deň v roku.
  • Ruža potrebuje dostatok slnka, nie však horúceho a úplne priameho. To sa mi v mojom záhone tiež nepodarilo zabezpečiť.
  • Zavlažovanie musí byť pravidelné.
  • Nepriateľ číslo 1. sú vošky na ružiach. Pokiaľ ich necháte zájsť príliš ďaleko a nepodchytíte ich na začiatku, nemáte šancu vyhrať. 

A tak som prišla o nádherné drahé odrody, ktoré mali byť teraz po 3 rokoch rozrastené po celom plote, pri ktorom sú nasadené. Aspoň také boli moje predstavy. Táto malá príprava na pestovanie ruži vám zaberie nejaký čas, ale potom to bude o to ľahšie.

Ako sa ružiam venujem

Okrem toho, že sa s nimi rada rozprávam a chválim ich, aké sú krásne, v období kvitnutia, nikdy nejdem do záhrady bez nožníc. Vždy keď si dám kávičku, tak sa na 10 minút zastavím pri ružiach a obstrihám odkvitnuté kvety. Ak to spravíte, ruža sa vám odvďačí krásnymi novými pukmi a bude vám počas roka kvitnúť niekoľkokrát. Nezaberie to viac ako desať minút každý druhý deň alebo podľa potreby a výsledok je naozaj úžasný. 

Keď ich chcem trošku rozmaznať, tak raz za pár týždňov im dám hnojivo, aby mala pôda, v ktorej sú, dostatok živín. Odvďačia sa mi bohatými kvetmi. 

Samozrejme, ich musím vyplieť od buriny a prevzdušniť pôdu miernym okopaním, kde musím dávať pozor na korene. Tieto procedúry robím podľa potreby. 

A veľmi dôležité je, aby mali dostatok vlahy, ale zase aby neboli príliš preliate. Vždy na neskorú jeseň ich potom zostrihám na výšku 70 až 100 cm. 

Nekonečný boj s voškami

Posledné roky je vošiek veľmi veľa a sú všade. Ruže sú na nich extrémne citlivé. Ak budete vyberať miesto pre svoje ruže, mali by ste zvážiť aj výskyt vošiek. Pokiaľ ich zasadíte v blízkosti ovocných stromov alebo iných rastlín, kde bývava veľa vošiek, ruže vám to zničí. Ja som vyskúšala všetky možné a nemožné postreky a takmer nič nezaberá, pokiaľ ich je príliš veľa na vašich ružiach. 

Jediné, čo ako tak pomáha je obyčajný vitamín B z lekárne rozpustený vo vode, ktorým som ruže postrekovala. Musíte to však spraviť niekoľkokrát po sebe, aby to malo nejaký účinok. Podarí sa to, pokiaľ ruže nie sú úplne obsypané voškami. Keď je ich už príliš veľa, tak z dlhodobého hľadiska sa budú vaše ružičky trápiť.

Odporúčame: Najobľúbenejšie samovýsevné rastliny pre vytvorenie dokonalej záhrady s minimálnym úsilím

 

Prečo sa teda susedovým ružiam darí?

Sused rád číta návody na použitie a teda si niečo o ružiach naštudoval pred tým, ako ich kúpil a zasadil. Keďže v priamom vetre a ostrom slnku bráni náš dom, tak podmienky má pre nich ideálne. A prezradím aj malé tajomstvo – odkvitnuté kvety mu chodím strihať ja. 

Keď sa teda pre ruže rozhodnete, smelo do toho. Budú vám prinášať nesmiernu radosť a pohodu na záhrade. Budete na nich veľmi pyšní. Vyvarujte sa však mojim chybám a určite sa im bude dariť.

Pozri aj: Stromy do malých záhrad: Ktoré patria medzi najobľúbenejšie?

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE