Zbavte sa pásavky zemiakovej! Vyskúšajte týchto 9 účinných trikov

Mandelinky alebo pásavky zemiakové sú každoročným problémom všetkých záhradkárov. Tí netrpezlivo čakajú, kedy začnú zo zeme vykúkať prvé lístky. Po objavení rastlín sa však medzi riadkami potulujú i nezvaní hostia, ktorí nechávajú za sebou spúšť v podobe úplne zničených porastov zemiakov.

Boj s týmto škodcom zemiakov je veľkou výzvou. Ak nie ste zástancom chémie a premýšľate nad tým, ako bojovať proti pásavke zemiakovej, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich spôsobov, ktoré sú priateľskejšie k prírode, ale stále rovnako účinné.

Neprehliadni: Viete ako zlikvidovať osie hniezda? Tieto rady zaručene pomôžu!

Pásavka zemiaková - škodca zemiakov

Pásavka zemiaková pochádza zo Severnej Ameriky. Prvé masívne premnoženie tohto hmyzu bolo zaznamenané v roku 1859. Do Európy sa dostala spolu so zemiakmi. Jej pomalé šírenie sa prudko zrýchlilo po druhej svetovej vojne, keď vzrástla úroveň transportu zemiakov. V bývalom Česko-Slovensku sa proti nej ako proti škodcovi najmä v 50. rokoch 20. storočia konali veľké snahy s cieľom jej vykynoženia. 

Zemiakom škodia nielen dospelé jedince, ale i larvy. Vyhryzávajú v listoch dierky a zostáva z nich len hrubšia žilnatina. Niekedy výrazne poškodzujú i vňať. 

Chrobáky prezimujú v pôde a na jar preletujú na skoršie vysadené zemiaky. Po niekoľkodňovom spásaní zelených častí zemiakov samičky kladú žltooranžové vajíčka na spodnú stranu listov. Z nich sa vyvinú larvy, ktoré sa po 10 dňoch zakuklia v pôde a asi v polovici júla sa objavujú mladé chrobáky letnej generácie. Od augusta sa chrobáky sťahujú do pôdy, kde prezimujú.

Ručný zber pásavky zemiakovej

Ak sa chcete vyhnúť chemickým postrekom proti pásavke zemiakovej, vyskúšajte pracny, ale účinný spôsob ako sa ich zbaviť. Vezmite si uzatvárateľnú nádobu a oberte z porastu zemiakov všetky vývojové štádia pásavky. Následne ich zneškodnite vo vode so saponátom. 

Dospelé chrobáky sa na noc zahrabávajú pod pôdu okolo základne rastlín. Preto je najlepšie zbierať mandelinky skoro ráno, kedy sa presúvajú k hornej časti rastliny, k najnovším, najčerstvejším a najjemnejším listom.

Pri prezeraní zelených častí rastliny si všímajte i žltooranžové vajíčka, ktoré sa nachádzajú na spodnej strane listov. Premnoženiu mandelinok môžete predchádzať ich odstránením spolu s listom.

 

 

Neemový olej proti mandelinkam

Neemový olej je prírodný ochranca proti škodcom, ktorý sa nachádza v semenách indického stromu neem. Je žltohnedý, má horkú chuť a vôňu podobnú cesnaku. Neemový olej môže byť veľmi prospešným antiparazitikom, ktorý potláča škodcov aj choroby.

Obsahuje niekoľko zlúčenín nachádzajúcich sa v komerčných pesticídoch. Funguje tak, že zasahuje do hormonálneho systému pásaviek, čím bráni ich schopnosti reprodukovať sa.

Tento olej by mal mať po ruke každý záhradkár. Okrem pásavky zatočí aj s voškami na ružiach a inými škodcami. Navyše, prospešnému hmyzu v záhrade neublíži a nie je nebezpečný ani pre ľudí.

Mandelinka

Zdroj: Depositphotos

Ekologický postrek proti mandelinkam

Možno to na prvé počutie bude znieť naozaj zvláštne, ale na pásavku zemiakovú funguje postrek z paradajok. V zelenom pletive rajčín sa totiž nachádza látka, ktorá pásavky silne odpudzuje. Takže, keď budete rajčiny prevzdušňovať, zelené časti odložte a vyskúšajte tento jednoduchý postrek.

Budete potrebovať:

  • 1 kilogram vňate, listov paradajok
  • 2,5 litra studenej vody
  • 10 gramov mydla

Postup: 

Zelené časti paradajok v hrnci necháme hodinu zaliate vodou a následne pomaly varíme 30 minút. Necháme vychladnúť a scedíme. Pridáme 10 g obyčajného mydla a roztok riedime s vodou 1:1. Po dávkach nalejeme do fľaše a striekame na zemiaky. Postrek funguje skôr na ranné štádiá škodcov zemiakov.

Octovo-horčicový postrek proti pásavke

Účinný postrek na zemiaky si pripravíte aj zmiešaním 100 ml octu, 30 až 40 g horčicového prášku s trochou vody. Všetko spolu dobre zmiešajte. Nalejte do rozprašovača a ešte poriadne pretrepte. Zmes striekajte priamo na rastliny s pásavkami.

Zemiakové šupky proti pásavke

Na tento účinný trik budete potrebovať tégliky od jogurtov a čerstvo ošúpané šupy od zemiakov. Tégliky naplňte 1/3 šupkami a zahrabte ich medzi rady zasadených zemiakov tak, aby okraj pohára bol na úrovni zeme. Po 3 – 4 dňoch z pohárov pozbierajte všetky chrobáky pásavky. Zemiakové šupky pravidelne vymieňajte za čerstvé.

Podporujte výskyt prirodzených nepriateľov

Výsadba záhrady, ktorá priláka vtákov pomôže zredukovať počet dospelých jedincov mandelinky. Vtákom poskytnite zdroj vody, kŕmidlá a miesto, kde si môžu vytvoriť hniezda. V zeleninovej záhrade je tiež dobré zasadiť nejaké zdroje potravy pre vtáky, napríklad slnečnicu.

Medzi prirodzených nepriateľov pásavky patria i lienky, ježkovia, bažanti a krtkovia. Ploštice dravé zase konzumujú ich vajíčka.

Pozri aj: Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

Cibuľa

Zdroj: Depositphotos

Červená cibuľa proti mandelinkam

Chrobáky pásavky zemiakovej neznesú zápach pokazenej červenej cibule. Zakopte preto do zeme pár hlavičiek cibule. Tá zhnije a jej zápach odplaší chrobáky. Takisto rastliny ako harmanček, chren či fazuľa sú pre pásavku rovnako nepríjemné.

Drevený popol na zemiaky

Pripravte si roztok z dreveného popola tak, že 2 kg popola rozmiešate v 10 litroch vody. 1 l tohto roztoku zrieďte s 10 l vody a roztok nastriekajte na zelené časti rastlín. Najlepšie je aplikovať ho na rastliny hneď ráno, keď sú listy ešte mokré od rosy alebo tesne po daždi.

Kukuričný škrob proti pásavke

Okrem toho, že kukuričný škrob používame v kuchyni, dokáže nám pomôcť i pri umývaní okien, leštení striebra, poradí si s fľakmi na oblečení, a dokonca je účinný v boji proti pásavke zemiakovej. Jednoducho ním poprášte zelené časti rastlín a následne jemne pokropte vodou, najlepšie pomocou rozprašovača.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE