Nenáročné rastliny do vonkajších kvetináčov, ktoré skrášlia okno, balkón i terasu

Kvety dokážu skrášliť nielen záhradu, ale tiež okná, balkón či terasu pri dome. Pestovanie rastlín vo vonkajších nádobách nie je vôbec náročné. Dôležité je vyberať rastliny, ktoré sú určené na pestovanie v kvetináčoch. Pri výbere rastlín však nezabúdajte aj na orientáciu vášho balkóna a terasy. Podľa toho vyberajte i rastliny do tieňa, polotieňa či na slnečné stanovište.

Na váš slnečný balkón či tienistú terasu alebo na okná voľte rastliny, ktoré sú nenáročné, bohato kvitnú alebo upútajú svojimi zaujímavými listami. Ktoré z kvetín sú vhodné na výsadbu do vegetačných nádob? Akými rastlinami si môžete ozdobiť svoje vonkajšie priestory pri dome či byte?

Neprehliadni: Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

Ako vybrať vonkajší kvetináč?

Pri výbere vonkajšieho záhradného kvetináča by ste mali zohľadniť niekoľko skutočností. Pred kúpou by ste mali zvážiť, či bude kvetináč situovaný na balkóne, terase či na okne a aký veľký by mal byť. 

Kvetináče v tvare štvorca majú uhladenejší vzhľad a dajú sa použiť napríklad na lemovanie cesty popri chodníku alebo na označenie vchodu terasy. Ak hľadáte kvetináč na balkón, môžete staviť na moderné vyvýšené kvetináče či klasické oválne.

Materiál z akého je kvetináč vyrobený ovplyvňuje aj jeho hmotnosť. Ak máte v pláne rastliny častejšie presúvať, je lepšie zakúpiť si prútené alebo plastové kvetináče, ktoré sú ľahšie. Ťažšie a pevnejšie kvetináče nájdu svoje uplatnenie na veterných terasách či balkónoch alebo pri deťoch. 

Pri výbere vonkajších kvetináčoch nezabúdajte na ich dizajn a prevedenie. Kvetináče alebo truhlíky na rastliny by mali dokonale ladiť s ostatnými doplnkami a záhradným nábytkom či balkónovým sedením. 

 

Begónia

Nádherné begónie sú jednými z najbohatšie kvitnúcich sezónnych rastlín. Ide o široko používané kvety pri výzdobe záhrad, interiérov, balkónov či terás. Ich krása vynikne na slnečných aj polotienistých miestach až do prvých mrazov.

Begónie patria medzi kvety do závesných kvetináčov, samozrejme ich môžete vysadiť i do kombinovaných výsadieb. Jedným z najpopulárnejších odrôd je hľuzovitá begónia, ktorá je obľúbená pre svoje veľké, farebné kvety a krásne olistenie. 

Bršlen

Rýchlorastúci, nenáročný a vždyzelený bršlen viac ako kvetmi upúta svojimi lesklými alebo matnými kožovitými listami, ktoré môžu byť len čisto zelené alebo rôznofarebné. Odrody s pestrými panašovanými listami vyžadujú viac slnka, v tieni sú menej vyfarbené. Rastliny s čisto zelenými listami tolerujú aj tieň.

Odolný bršlen je jedným z najkrajších celoročných kvetov do kvetináčov. Najviac sa hodí na kombinované výsadby, v ktorých sa stáva pekným pozadím pre ostatné vysadené rastliny, najmä pre trvalky, nižšie okrasné trávy, miniatúrne ihličnany a dreviny.

Horčičník

Horčičník patrí medzi menej známe vonkajšie kvety do kvetináčov. Vysadiť si ho môžete nielen priamo do voľnej pôdy, ale najmä do nádob. Vynikne v rámci kombinovaných výsadieb, s dvojročnými rastlinami, cibuľovinami, trvalkami vhodnými na slnečné stanovište, takisto ako solitér. 

Horčičník preferuje slnečné a teplejšie miesta, v tieni sa mu nedarí. Táto okrasná rastlina zaujme fialovými, oranžovými alebo žltými a príjemne voňavými kvetmi, ozdobou tejto rastliny sú aj dlhšie sivozelené listy. 

Pozri aj: Ruža - kráľovná kvetov: Prečo sa jej u susedov darí a u mňa nie?

Muškáty

Stálicami a ozdobami okien či balkónov sú pestrofarebné muškáty. Sú neodmysliteľnou súčasťou dekorácie domu a tradíciou, ktorá nikdy nevyjde z módy. Existuje množstvo druhov a odrôd týchto vonkajších kvetov. Ako pestovať muškáty snáď ovláda každý z nás. Darí sa im na slnečnom mieste. V lete im doprajte pravidelnú zálievku a raz týždenne dávku hnojiva. Odviknuté kvety pravidelne odstraňujte. 

Muškáty sú známe svojou odolnosťou voči suchu a horúčave, ale sú citlivé na chlad, preto ich treba zazimovávať. Pestujú sa pre nádherne sfarbené súkvetia, no sú aj druhy s aromatickými listami, ktoré dokážu odohnať dotieravý hmyz.

Ostrice

Okrasné trávy patria v poslednej dobe medzi obľúbené rastliny do modernej záhrady. Jednými z nich sú aj nenáročné ostrice, ktoré sú vyhľadávané kvôli svojmu širokému spektru farieb. Môžete ich nájsť v zelenej, hnedej, oranžovej, žltej, bieložltej či bielozelenej farbe.

Ostrice patria medzi populárne jesenné kvety do kvetináčov, no svojím pôvabom vás potešia i v letných či zimných kompozíciach. Táto okrasná tráva sa nemusí strihať. Dokáže rásť aj na tienistom mieste a vo vlhku.

Medzi ďalšie kvety vhodné do vonkajších kvetináčov patrí voňavá levanduľa, farebné čemerice, nežné sirôtky, okrasný kavyľ či pútavé fuksie. Na balkóne či terase sa vo vonkajšom kvetináči na nožičkách či v klasickom kvetináči na balkón bude dariť i bohato kvitnúcim surfíniám, heuchere s krásnymi listami či chutným jahodám alebo listovému šalátu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE