Ak máte radi talianske tiramisu, no ešte ste ho neskúšali v nejakej netradičnej verzii, je čas to napraviť. Tradičné tiramisu je skvelé, no čo tak ho obohatiť o ovocie? Kávová chuť sa bude výborne dopĺňať napríklad s čučoriedkami. Čučoriedkové tiramisu si môžete pripraviť podľa receptu z Pečie celé Slovensko od súťažiacej Milky.
Domáce piškóty:
- 3 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 15 g lyofilizovaných čučoriedok
- 90 g hladkej múky
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 2 PL rozmixovaných zaváraných čučoriedok
- Štipka soli
- 30 g práškového cukru na posyp
Čučoriedková ganache:
- 2 čučoriedkové kompóty
- 200 g bielej čokolády + 200ml rozmixovaného kompótu bez šťavy
Krém:
- 5 žĺtkov
- 125 g krupicového cukru
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
Sirup:
- 200 ml scedenej šťavy z čučoriedkového kompótu
- 50 ml čučoriedkového likéru
Ozdoba:
- 300 g čerstvých čučoriedok
- 1 scedený čučoriedkový kompót
- 50 g krupicového cukru
- 1 vega gél
- Citrón
- Lístky mäty, jedlé kvety (sirôtky)
- 15 g lyofilizovaných čučoriedok
Postup prípravy tiramisu:
- Rúru zapneme na 220 stupňov a necháme predhrievať.
- 40 g cukru rozmixujeme spolu s liofilizovanými čučoriedkami najemno.
- Vajcia rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Z čučoriedkového kompótu zlejeme šťavu a zvyšok rozmixujeme najemno.
- Žĺtky vyšľaháme s čučoriedkovým cukrom a dvomi PL rozmixovaných čučoriedok. Bielky šľaháme a postupne pridávame 50 g cukru.
- Múku preosejeme spolu so škrobom do žĺtkovej hmoty a postupne pridávame vyšľahaný sneh.
- Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame piškóty v tvare trojuholníka na plech vystlaný papierom. Piškóty posypeme práškovým cukrom pomocou sitka.
- Plech vložíme do nahriatej rúry a pečieme 8 min. v pootvorenej rúre. Potom dopečieme na 180 stupňov v zatvorenej rúre. Celkový čas pečenia – cca 20min. Po dopečení otvoríme dvierka rúry, rúru vypneme a piškóty dosušíme.
- Do misky dáme na kúsky nasekanú bielu čokoládu a necháme roztápať nad parou. Pridáme rozmixovaný čučoriedkový kompót a miešame, kým sa všetko spojí. Necháme chladiť.
- Z druhého kompótu zlejeme šťavu a pridáme čučoriedkový likér.
- Čučoriedky z kompótu rozmixujeme. Zmes dáme do kastróla a dolejeme vodou tak, aby sme mali 500 ml tekutiny. Pridáme 150 g čerstvých čučoriedok a povaríme. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom. V cukru rozmiešame vega gél a pridáme do zmesi. Varíme ešte 3 min. Polovicu čučoriedkového želé vylejeme do štvorcového ráfika 20x20cm a necháme stuhnúť. Zvyšok necháme chladnúť pri izbovej teplote.
- Do misy dáme žĺtky a cukor a nad parou šľaháme do 50 stupňov. Necháme chladiť. V druhej mise vyšľaháme šľahačku a pridáme mascarpone. Postupne vmiešame vychladenú žĺtkovú penu. Polovicu krému preložíme do cukrárskeho vrecka a do druhej vmiešame čučoriedkovú ganache. Tiež ju dáme do cukrárskeho vrecka.
- Na dno veľkého pohára na truffle poukladáme namočené piškóty a nanesieme vrstvu fialového krému. Piškóty namáčame v sirupe s likérom a ukladáme tak, aby pokryli dno pohára.
- Na piškóty vreckom nanesieme svetlý krém a poukladáme čerstvé čučoriedky.
- Zo zatuhnutého želé vykrájame formičkou srdiečka a prilepíme na steny pohára po celom obvode.
- Na bielu vrstvu s čučoriedkami naukladáme namočené piškóty a nanesieme fialový krém.
- Ďalšia vrstva budú opäť namočené piškóty.
- Na piškóty nanesieme biely krém. Želé premiešame a v tenkej vrstve ho nanášame na biely krém. Vrch pohára ozdobíme fialovým krémom v podobe malých pusiniek a poukladáme čerstvé čučoriedky.
- Vrch posypeme rozmixovanými lyofilizovanými čučoriedkami cez sitko.
- Pohár dozdobíme lístkami mäty a jedlými kvetmi. Necháme stuhnúť.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko