Byt alebo dom - kde sa lepšie býva? Pre aký typ bývania sa rozhodnúť?

Otázka bývania je jedným z najdôležitejších životných rozhodnutí, a to najmä vtedy, ak sa chystáte kúpiť si niečo vlastné. Možno aj vy práve v týchto dňoch stojíte pred veľkou dilemou – kúpiť si byt alebo dom?

Každý typ bývania má svoje výhody aj nevýhody, menšie či väčšie náklady, vyžaduje si jednoduchšiu či náročnejšiu starostlivosť. Naše rozhodnutie o tom, či žiť v byte alebo v dome často vychádza aj z toho, kde sme strávili svoje detstvo alebo prežili najkrajšie obdobia svojho života. Ak ste stále „na vážkach", možno nájdete odpoveď v našom článku. 

Neprehliadni: Rozhodujete sa pre drevodom? Toto je jeho 5 najväčších výhod!

Dom

Zdroj: Depositphotos

Výhody bývania v dome

Mnoho mladých ľudí túži po bývaní v dome. Časť tejto skupiny tvoria tí, ktorí sú zvyknutí na väčší a najmä vlastný priestor a kľud. Aké sú výhody bývania v dome?

• Súkromie

V dome sa vám nestane, že vám niekto bude dupať nad hlavou, teda okrem vlastných detí. Takisto vás nebude otravovať hlasný hudobný nástroj, hudba, prípadne vŕtanie a búchanie, ktoré sprevádza rôzne druhy rekonštrukcií. 

• Susedia

Tak ako niekedy si človek nemôže vybrať rodinných príslušníkov, tak to býva i so susedmi. Samozrejme, ak vám vaši susedia nepríjemne strpčujú život, nehnuteľnosť môžete predať. Susedské vzťahy môžu byť komplikované aj pri bývaní v dome, najmä v prípade riešenia rôznych problémov ohľadom pozemkov alebo plotu. V bytovkách je to však oveľa väčší problém. 

Od dupania, hlasnej hudby, manželských hádok, kriku po deťoch, hlučných domácich miláčikoch, rušenia nočného kľudu, vyhadzovania odpadkov z balkóna na ten váš až po riešenie spoločného rozpočtu – bývanie v bytovkách a panelákoch si vyžaduje poriadnu dávku trpezlivosti, ovládania sa, ustupovania a tiež potrebu prispôsobiť sa. 

• Presne podľa vašich predstáv

Ak nekupujete hotový alebo teda už postavený dom, v prípade, že idete stavať, môžete si sami naprojektovať vašu nehnuteľnosť presne podľa svojich predstáv, životného štýlu a rozpočtu. Jednoducho máte možnosť postaviť si svoje vysnívané bývanie. 

• Vlastný priestor

Mať vlastný pozemok, hoci aj celkom malý, je nespornou výhodou bývania v dome. Priestor môžete využiť na pestovanie rôznych plodín, nasadiť si trávnik a vytvoriť si vlastnú oázu pokoja, postaviť záhradný altán s krbom, kúpiť si bazén, vírivku či spraviť deťom radosť v podobe hojdačiek. Zaobstarať si tiež môžete akékoľvek domáce zvieratko. Pri väčších a dlhších návštevách nebudete mať pocit, že obťažujete svojich susedov. Nikto vás nebude obmedzovať, vravieť vám, čo môžete alebo nemôžete.

Život v dome je o čosi pokojnejší a nie tak uponáhľaný, a to hlavne vtedy, ak bývate na dedine alebo niekde ďalej od mesta.

• Parkovanie

Ak bývate v dome, určite nemáte problém s parkovaním. A dokonca ani vaša návšteva. V dnešnej dobe rodina má niekedy i viac áut a v tomto prípade býva naozaj ťažké nájsť parkovné miesto. Navyše niektorým susedom z paneláka by mohlo vadiť, že máte na parkovisku viac áut, zatiaľ čo on to svoje nemá kde zaparkovať. 

• Čerstvý vzduch

Ak nemáte čas ísť s deťmi na prechádzku alebo ihrisko, môžu sa hrať na záhrade pri dome. Skvelou výhodou domu je, že počas teplých dní môžete obedovať na terase alebo si vychutnať rannú kávu v pohodlnom záhradnom kresle s výhľadom na svoj kvetinový záhon.

Nevýhody bývania v dome

Stavba domu si vyžaduje omnoho viac času, energie a peňazí, ako nasťahovanie sa do nového bytu. Či už si chcete dom od základov postaviť sami alebo to necháte na firmu, vždy to bude veľká investícia, ktorá sa nezaobíde bez vysokej pôžičky alebo dlhých rokov šetrenia. Možnosťou je aj prerábka staršieho domu, čo však nie je úplne tou najšťastnejšou voľbou. Staršie domy je totižto potrebné neustále prerábať.

Nezabúdajte i na to, že o dom sa treba starať, keďže je náročnejší na údržbu ako byt. Záhrada tiež potrebuje porýľovať, poliať, trávnik si vyžaduje pokosiť, bazén vyčistiť a v zime treba odhrnúť sneh.

Ďalšou nevýhodou je údržba domu, keďže je to oveľa väčší priestor, tak vám upratovanie zaberie viac času. S priestorom súvisí i fakt, že na vykurovanie, vodu aj na elektrospotrebiče budete potrebovať viac energií.

Väčšina novostavieb vzniká v tzv. satelitoch na okrajoch miest a obcí a s tým je spojená aj horšia dopravná dostupnosť, najmä čo sa týka verejnej dopravy. 

Pozri aj: Kontajnerové domy: 4 najväčšie výhody a nevýhody!

Čerstvý vzduch

Zdroj: Depositphotos

Výhody bývania v byte

Viaceré mladé rodiny a mladomanželia sa prikláňajú k bývaniu v byte. Dnes je trh s nehnuteľnosťami naozaj pestrý a ponuka je skutočne široká, či už si chcete byt prenajať alebo kúpiť. Všetko záleží na vašom rozpočte, potrebách a predstavách. Poznáte výhody bývania v byte?

• Pohodlie

Bývať v byte je pohodlnejšie ako bývať v dome. Nemusíte sa starať o záhradu, ak náhodou vypadne elektrina, domovník zabezpečí odborníka. Ak vám je zima, jednoducho zapnete radiátor na vyššiu teplotu. Všetky rekonštrukcie, ako je napríklad výmena stúpačiek, zatepľovanie budovy či maľovanie je spoločnou záležitosťou – nemusíte nič riešiť sami. 

Mnohí z tých, ktorí bývajú v byte sa cítia bezpečnejšie. Vedia, že hneď vedľa sú susedia, ktorým stačí zaklopať na dvere. 

• Konštanté náklady

Či už je to platba za vodu, elektrinu, plyn, prenájom či internet, presne viete, koľko si máte na tieto účely odložiť, najmä v tom prípade, ak bývate v podnájme. Zatiaľ čo náklady na dom sa menia podľa ročného obdobia či počtu členov domácnosti.

• Starostlivosť

Starostlivosť o byt a upratovanie je menej náročné ako v dome. Staráte sa a zveľaďujete len svoj byt. Raz za niekoľko týždňov je potrebné upratať i spoločné priestory paneláku podľa rozpisu služieb pre každý byt, ale len vtedy, ak sa vám o bytovku nestará upratovacia spoločnosť. 

Tým, že štandardne sú byty menšie ako domy, tak vám upratovanie zaberie menej času a ušetrí i peniaze na čistiacich prostriedkoch. 

• Lepšia dostupnosť a viac možností

Dopravná dostupnosť a rozsah služieb či možností trávenia voľného času v dnešnej dobe nemožno považovať len za výhodu bývania v byte. V súčasnosti sa totižto domy nestavajú len na dedinách či predmestiach, aj keď v mestách stále prevláda väčší počet bytov. Rozvinutá infraštruktúra vo forme mestskej dopravy a sieť kultúrnych, športových či stravovacích zariadení je určite obrovskou výhodou bývania v meste. 

Odporúčame: Drobné opravy v domácnosti: Ktoré z nich zvládnete ľavou zadnou?

Byt

Zdroj: Depositphotos

Nevýhody bývania v byte

S deťmi, ktoré radi behajú a chcú veľa hračiek, je bývanie v byte menších rozmerov skutočne náročné. Ak bývate v byte v meste, život je akýsi uponáhľanejší. Práca, nákupy, domov – ani vlastne neviete, ako rýchlo ten čas plynie. No a ak si nesadnete so susedmi alebo sa s nimi pohádate čo i len kvôli maličkosti, tak bývanie v byte bude pre vás utrpením. Nedostatok súkromia a bezprostredná blízkosť susedov, či už tých obľúbených alebo menej obľúbených, je tiež veľkou nevýhodou. 

Byt alebo dom - ako sa rozhodnúť?

Pri rozhodovaní, či si vybrať byt alebo dom, ide predovšetkým o detaily a o to, čo je pre vás dôležité. Urobte si zoznam výhod a nevýhod jedného i druhého podľa vašich osobných preferencií. Neunáhlite sa s definitívnou voľbou a radšej si všetko dobre premyslite a zvážte. Byt alebo dom nie sú bežnou položkou na vašom týždennom nákupnom zozname. Ide predsa o vašu kvalitu bývania na niekoľko ďalších rokov. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE