Ekologické voskové obrúsky: Nekupujte ich, ale vyrobte!

Plasty sú súčasťou nášho každodenného života. Okrem iného využitia, v kuchyniach plasty vo forme nádob, dóz či mís pomáhajú udržiavať potraviny čerstvé, čisté a suché. Tušili ste, že plasty sú základným prvkom vo väčšine kuchýň po celom svete? Je však smutné, že polovica z 380 miliónov ton ročne vyprodukovaného plastu sa použije iba raz. Jednorazový plast je určený na balenie, prenášanie nákupov, vyrábajú sa z neho umelé príbory, poháre, fľaše – a takto by sme mohli pokračovať ďalej. Väčšina tohto plastu, ktorý sa rozkladá od 20 do 500 rokov, končí v našich oceánoch. A do čoho balíte vy? 

Mnohí z nás si začali uvedomovať dopad plastov na naše životné prostredie a využívajú rôzne alternatívy ako sú tašky z papiera alebo látky, sklené dózy na potraviny či slamky z bioplastu. Určite ste už počuli o voskových obrúskoch. Možno ste si ich niektorí už aj zadovážili. A viete, že si tieto ekologické náhrady obalov môžete vyrobiť sami? My vám prezradíme ako. 

Pozri aj: Neobvyklá metóda pestovania paradajok: Toto musíte určite vyskúšať!

Ako vyrobiť plastové obrúsky?

Budeme potrebovať:

  • látku zo 100% bavlny alebo ľanu
  • včelí vosk (ak nemáte priamo od včelára, môžete použiť aj včelie sviečky, ak v nich nie sú žiadne prídavné látky ako napríklad farbivá)
  • olej (ľanový, jojobový pre mäkkosť obrúskov)
  • alobalovú tácku na gril
  • plechovku
  • nožnice, štetec
  • malú panvicu

Postup výroby voskových obrúskov

Látku pred spracovaním operieme. Nožnicami ju rozstriháme na požadovanú veľkosť (kraje môžete prejsť šijacím strojom, aby sa konce látky nestrapkali a látka sa nepárala). Pripravíme si vodný kúpeľ: vosk alebo sviečky dáme do plechovky, do panvice nalejeme asi za pol pohára vody (záleží od veľkosti vašej panvice). Plechovku s voskom položíme na panvicu (voda by mala siahať asi do tretiny plechovky) a začneme zohrievať až kým sa vosk neroztopí. Potom pridáme i niekoľko kvapiek oleja. 

Medzitým si nachystáme tácku, na ktorú natiahnete látku. Pomocou štetca na látku rovnomerne nanesieme roztopený vosk a napokon vložíme do rúry vyhriatej na 80 stupňov Celzia. Asi po 15 minútach látku vyberieme a zavesíme ju na šnúru, aby dôkladne preschla.

Voskové obrúsky výroba

Zdroj: pinterest.com

Ďalšie spôsoby výroby voskových obrúskov

Voskové obrúsky si môžete vyrobiť i za pomoci žehličky. Vezmite si žehliacu dosku, položte na ňu papier na pečenie. Na papier uložte látku a na ňu nastrúhaný včelí vosk. Toto všetko zakryte ďalším kusom papiera na pečenie. Rozpáľte si žehličku na 65 °C a prechádzajte po látke až kým sa vosk neroztopí a nerozptýli po celej ploche látky. Takýmto spôsobom môžete tiež obnoviť váš používaný obrúsok.

Obrúsky si môžete vyrobiť i topením v rúre tak, že látku položíte na papier na pečenie a na ňu nastrúhaný včelí vosk. Počas pečenia, ak sa vám zdá, že vosk na niektorých miestach chýba, môžete ním znova látku posypať, nezabudnite ju počas pečenia pretáčať. Voskové obrúsky pečieme pri teplote 80 °C približne 20 až 25 minút.

Na čo použiť voskové obrúsky a obaly?

Voskový obrúsok nezohrievajte v mikrovlnnej rúre, nedávajte ho na teplé miesto a ani ho neplňte ničím teplým. Obrúsok alebo obal takisto neslúži na polotekuté či tekuté jedlá, surové mäso či ryby. Nedávajte ho ani do mrazničky, neperte ho. Do voskových obrúskov môžete zabaliť chlieb, rožky, vianočku a iné pečivo, ktoré neobsahuje plnku alebo džem. Môžete do nich tiež baliť syr, zeleninu, ovocie, desiatu pre vášho školáka či občerstvenie na turistiku. 

Ako sa starať o voskový obrúsok? Starostlivosť o obrúsky je skutočne jednoduchá – stačí z nich vytriasť odrobinky, zotrieť alebo umyť vo vlažnej vode. 

Neprehliadni: Ako rozmiestniť kuchynské spotrebiče? Poradíme, ako na to! 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE