Okrasné stromy do záhrady: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Okrasné stromy do záhrady

Okrasné stromy a dreviny predstavujú nedomysliteľnú súčasť malých i veľkých záhrad. Krásne ich doplnia a ozdobia. Ktoré z nich sú tie najkrajšie?

Záhrady predstavujú miesto, kde radi trávime čas, grilujeme s priateľmi a rodinou a relaxujeme. Mnohí z nás svoju záhradu využívajú nielen na oddych, ale i na pestovanie svojej vlastnej zeleniny a ovocia.

Neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady sú okrem kvetinových záhonov, skaliek či úžitkových rastlín aj stromy. A tie patria i do tých najmenších záhrad. Ovocné, ale i okrasné stromy nám poskytujú príjemný tieň počas horúcich dní, súkromie a pohládzajú nám dušu svojimi krásnymi farbami a tvarmi. Dokážu našu záhradu nádherne ozdobiť najmä v období kvitnutia. 

Okrasné rastliny či listnaté stromy - vyberie si každý!

Existuje nespočetné množstvo okrasných drevín, od trpasličích a zakrpatených stromčekov až po mohutné kultivary stromov, takže či už máte malú alebo záhradu veľkých rozmerov, vždy sa tam nájde miesto pre okrasný kvitnúci strom. 

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko skutočne pôsobivých okrasných stromov, ktoré vašu záhradu premenia na čarovnú oázu. 

Okrasné dreviny a okrasné stromy do záhrady

okrasné dreviny a okrasné stromy sú dôležitou súčasťou každej záhrady. Ich využitie prináša do vonkajších priestorov estetiku, rôznorodosť a harmonickú atmosféru. Okrasné dreviny sú typicky nižšie rastliny, zatiaľ čo okrasné stromy sú vyššie a poskytujú vertikálny rozmer záhradnému dizajnu.

Okrasné dreviny:

  1. Hortenzie (Hydrangea) - Tieto kvitnúce kríky sú obľúbené pre svoje veľké a nádherné kvety. Existuje mnoho odrôd, ktoré môžu pridať farbu a textúru do záhrady v rôznych ročných obdobiach.

  2. Levanduľa (Lavandula) - Tieto aromatické dreviny sú skvelé pre vytvorenie relaxačných zelených zón. Levanduľa je známa svojou krásnou fialovou farbou a príjemnou vôňou.

  3. Tuja (Thuja) - Tento evergreen záhrad je ideálny na vytvorenie živého plota alebo ako solitér. Je to strom s hustým ihličím, ktorý poskytuje súkromie a ochranu pred vetrom.

  4. Buxus (Buxus sempervirens) - Tento stálezelený ker je ideálny na formovanie a môže byť tvarovaný do rôznych geometrických tvarov, čo dodáva záhrade moderný vzhľad.

Okrasné stromy:

  1. Čerešňa (Prunus serrulata) - Svoje nádherné kvety na jar, čerešňa je jedným z najpopulárnejších okrasných stromov. Poskytuje dramatický vizuálny efekt a v neskoršom období aj chutné plody.

  2. Japonský javor (Acer palmatum) - Tieto stromy sú známe svojím krásnym lístím, ktoré sa mení farbu v závislosti od ročného obdobia. Môžu byť skvelým doplnkom do každého záhona.

  3. Tulipánový strom (Liriodendron tulipifera) - Tento majestátny strom se vyznačuje krásnymi žltými a oranžovými kvetmi. Je to ideálny strom pre priestrannejšie záhrady, kde môže naplno rozvinúť svoj potenciál.

  4. Magnólia (Magnolia) - Svoje veľké kvety, ktoré sa otvárajú na jar, magnólia dodáva záhrade nádherný a voňavý dotyk elegance.

Výber okrasných stromov

Pri výbere okrasných drevín a stromov je dôležité zvážiť rôzne faktory, ako sú typ pôdy, podnebie a požiadavky na slnečné svetlo. Správny výber drevín a stromov dokáže premeniť vašu záhradu na krásny a harmonický priestor, ktorý poteší oko počas celého roka.

Ďalšími skvelými tipmi sú napríklad aj tuja smaragd, javor mliečny, ginkgo biloba, vŕba japonská hakuro nishiki, olivovník európsky, dub plstnatý, borovica himalájska, červienka fraserova, ružový jazmín, ambrovník styraxový, davidia obalová, akébia päťpočetná, levanduľa lekárska, safora japonská, myrta krepová či arónie okrasné stromy do malej záhrady.

Neprehliadni: Záhradné ruže: Ktoré odrody by nemali chýbať vo vašej záhrade?

Magnólia
INSTAGRAM/lindenandhill

Magnólia

Magnólia patrí medzi najobľúbenejšie okrasné stromy. Skoro na jar rozkvitne nádhernými veľkými kvetmi a stáva sa stredobodom pozornosti ešte v čase, keď väčšina stromov v záhrade ešte nekvitne.

Pútavé kvety magnólie v odtieňoch ružovej, bielej alebo žltej aj krásne voňajú a na pár týždňov rozjasnia každú záhradu. Ani po odkvitnutí magnólia nestráca na svojej atraktivite – zaujme veľkými listami počas vegetačnej sezóny a na jeseň a počas zimy aj zvláštnymi plodmi s červenými jadrami, ktoré počas zimy slúžia ako potrava pre vtáky. 

Tento okrasný strom je veľmi odolný a nenáročný na starostlivosť. Najviac sa mu bude dariť na slnečnom mieste, chránenom pred silným vetrom. 

Odporúčame: Ihličnany v črepníkoch: Ktoré druhy sú vhodné na pestovanie v nádobách a ako sa o nich starať?

Jarabina
INSTAGRAM/veryan_1

Jarabina

Jarabinu s typickými červenými bobuľami poznáme všetci. Existuje však mnoho kultivarov tohto okrasného stromu, ktoré sú vhodné do veľkých i malých záhrad. Jarabina vyniká okrem pekných kvetov v období neskorej jari aj pútavými perovitými listami, ktoré na jeseň hrajú pestrofarebnými tónmi červenej a žltej. Zaujímavé sú tiež výrazne sfarbené bobule, ktoré počas leta a jesene lákajú vtáctvo.

Nenáročná jarabina dokáže rásť prakticky kdekoľvek, ale najviac obľubuje slnečné stanoviská s priepustnou pôdou. Dobre odoláva suchu i silným mrazom.

Odporúčame aj: Príprava pôdy na jar: Tieto jesenné práce vám zaručia lepšiu úrodu budúci rok

Araukária andská
INSTAGRAM/infovegetaux

Araukária andská

Araukária andská (Araucaria araucana) predstavuje jeden z najneobvyklejších stromov na svete. Ide o jedinečný, vždyzelený ihličnan, ktorý do vašej záhrady prinesie závan exotiky. Vo svojej domovine dorastá do výšky aj 40 metrov a dožíva sa aj 1000 rokov. V Andách, odkiaľ pochádza, domorodci využívajú nielen jej drevo, ale aj semená, ktoré sú obľúbenou potravinou a zdrojom cukrov.

Pomaly rastúci ihličnan je charakteristický sivohnedou kôrou, vráskavou ako slonia koža. Konáre zdobia sploštené, ostré, lesklé, tmavozelené listy. 

Tento dekoratívny ihličnan bežne odoláva teplotám do -15 °C. Araukária preferuje dostatok priestoru a slnečného svetla. Potrebuje dobre odvodnenú pôdu a nesmie byť podmáčaná.

Tip pre vás: Jesenné trvalky, ktoré rozžiaria vašu záhradu

Okrasná čerešňa (sakura)
INSTAGRAM/falling_star_photography1949

Okrasná čerešňa (Sakura)

Okrasná čerešňa je skutočnou pastvou pre oči vďaka svojim nádherným bohatým kvetom, ktoré sa objavujú v apríli a doslova obaľujú vetvy stromu. Opojne voňajúce kvety čerešne navodia vo vašej záhrade príjemnú romantickú atmosféru.

Čerešňa Sakura je veľmi nenáročná drevina, ktorá znesie akúkoľvek pôdu, no najlepšie sa jej darí v neutrálnej až mierne kyslej pôde. Pre bohaté kvety potrebuje slnečné stanovište.

Tieto okrasné stromy majú mnoho kultivarov rôznych tvarov a kvetov v odtieňoch bielej a ružovej, a v rôznych veľkostiach v dospelosti.

Inšpirujte sa: Staré tehly nevyhadzujte! Tu je viac ako 40 tipov na ich využitie nielen na záhrade.

Judášovec kanadský
INSTAGRAM/ianbarkergardens

Judášovec kanadský

Magický strom s názvom Judášovec, ktorý má prezývku i Strom lásky, zaujme svojimi neodolateľnými ružovo-levanduľovými kvetmi. Strom patrí medzi špecifické dreviny, ktoré pravdepodobne ako jediné spomedzi listnatých okrasných stromov pučí svoje kvety z kôry. 

Jeho kvety vás potešia počas skorej jari, no textúra konárov a tvar koruny tohto okrasného stromu vyniknú počas všetkých ročných období vrátane zimy. Judášovec má rôzne odrody dreviny a farebné variácie. Zaujímavosťou tohto stromu je aj tvar kvetov, ktorý pripomína tvar kvetov hrachu (judášovec patrí, tak ako hrach, medzi bôbovité rastliny). 

Táto vysoko dekoratívna okrasná drevina je mimoriadne mrazuvzdorná a vydrží aj dlhšie sucho, dokonca si nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť.

Tip pre vás: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

Javor
INSTAGRAM/lottasnatur

Javor

Javor patrí medzi známe listnaté okrasné dreviny. Niektoré druhy týchto okrasných stromov majú obdivuhodné sfarbenie listov, kvetov a borky. Javor je dostupný vo veľkom množstve druhov a ich kultivarov, takže sa hodí do malých i veľkých záhrad.

Medzi najobľúbenejšie druhy okrasných javorov patrí javor dlaňolistý, javor japonský a javor palmový. Javory ocenia ranné slnko a poludňajší tieň. Vyhovuje im priepustná pôda, dostatočná zálievka a vrstva mulču v okolí kmeňa, aby sa predišlo nadmernému odparovaniu vody.

Odporúčame: Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

Jedľa kórejská Silberlocke
INSTAGRAM/lindawisneroregon

Jedľa kórejská Silberlocke

Atraktívna jedľa kórejská sa vyznačuje dekoratívnym strieborným ihličím. Pochádza z vyšších hôr Južnej Kórey, preto je v našich podmienkach úplne mrazuvzdorná. Ide o stredne veľký ihličnatý strom, nižšieho vzrastu ako klasická jedľa. Kôra je hladká, hnedošedej farby. Ihlice má sploštené a nepichľavé.

Jedľa kórejská patrí medzi veľmi populárne okrasné dreviny v záhradách aj vďaka nádherne sfarbeným modrým šiškám, ktoré počas sezóny postupne menia svoju fialovú farbu na hnedú. Táto okrasná drevina sa vo svojej plnej kráse ukáže na slnečnom mieste, najmä v kontraste s tmavším pozadím. V zime sa používa do adventných vencov a iných vianočných výzdob a dekorácií. 

Odporúčame: Vyskúšajte pranie uterákov s jedlou sódou, výsledok vás prekvapí

Cypruštek tupolistý
INSTAGRAM/oddnyshage

Medzi najkrajšie okrasné stromy patrí aj breza, drieň, katalpa, okrasná jabloň, hloh a platan. Z ihličnatých okrasných stromov vás ohromí svojou nevšednou krásou i borovica, majestátny céder, ale aj odrody cyprušteka tupolistého, ktoré sa hodia do menších záhrad a skaliek. 

Aktualizované na 21.09.2024

Aktualizovaný článok: 21.09.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE