Vyskúšajte pranie uterákov s jedlou sódou, výsledok vás prekvapí

pranie uterákov s jedlou sódou

Sóda bikarbóna, alebo vznešeným jazykom chémie hydrogenuhličitan sodný, je látka, ktorú si nevedia vynachváliť gazdinky z celého sveta. Biely prášok typický zásaditou chuťou, je známy predovšetkým v potravinárstve, kde sa využíva ako súčasť kypriacich práškov do pečiva. Pre svoje vlastnosti je však obľúbený aj ako prostriedok na čistenie. Použiť sa dá napríklad aj na pranie uterákov.

Sóda bikarbóna, alebo vznešeným jazykom chémie hydrogenuhličitan sodný, je látka, ktorú si nevedia vynachváliť gazdinky z celého sveta. Biely prášok typický zásaditou chuťou je známy predovšetkým v potravinárstve, kde sa využíva ako súčasť kypriacich práškov do pečiva. Pre svoje vlastnosti je však obľúbený aj ako prostriedok na čistenie. Použiť sa dá napríklad aj na pranie uterákov. Dôvodov prečo tak spraviť je hneď niekoľko.

Pranie uterákov a jedlá sóda - prečo prať uteráky so sódou?

Uteráky sú vecou, ktorú využívame niekoľkokrát za deň. Ich problém však je, že postupom času zažltnú. Tým, že zostávajú dlhší čas vlhké, stávajú sa navyše dokonalým prostredím pre množenie baktérií a plesní, ktoré sa na uteráky dostanú pri kontakte s pokožkou.

Prvým dôvodom, prečo sa oplatí pridávať jedlú sódu do prania, je, že dokáže odstrániť takmer všetky druhy nečistôt nahromadených vo vláknach a vybieliť najviac znečistené miesta. Okrem toho zmäkčuje a dezinfikuje tkaniny a je tiež skvelá na odstraňovanie mastných škvŕn. Svojimi účinkami hubí mikroorganizmy a choroboplodné zárodky.

Ďalším benefitom sódy je neutralizácia nepríjemných pachov. Okrem tkanín zmäkčuje aj samotnú vodu, čo zabraňuje usádzaniu vodného kameňa v práčke. Za zmienku tiež stojí, že ide o prírodný produkt, je lacná, ľahko dostupná a nepredstavuje žiadne riziko respiračných alebo kožných alergií.

Odporúčame: Overené tipy ako sušiť bielizeň rýchlo a jednoducho aj bez sušičky

ako prať uteráky
Shutterstock®

Ako prinavrátiť život zažltnutým uterákom?

Najjednoduchší spôsob ako prinavrátiť život zájdeným uterákom, je pridať šálku sódy bikarbóny priamo do bubna práčky alebo do zásobníka na prací prášok a spustiť vybraný prací program. Ak sa však na uterákoch nachádzajú výrazné a odolné škvrny, skúste hrnček sódy nasypať do horúcej vody. Do takto pripraveného roztoku namočte uteráky. Nechajte pôsobiť celú noc a následne ich operte tak ako zvyčajne. Pri praní uterákov je tiež dôležité zbytočne neprepchávať bubon práčky a po praní dohliadnuť na to, aby sa dokonalo vysušili. Uteráky sa odporúča prať pri maximálnej teplote 40 stupňov Celzia.

Biely ocot umocní účinky sódy

Ďalším tipom je skombinovať pri praní jedlú sódu a ocot. Ten má výborné bieliace vlastnosti a pomáha tiež odstrániť plesne a nepríjemné pachy. Taktiež zmäkčuje tkaniny, a teda slúži ako náhrada aviváže. Zmiešaním sódy a octu vytvoríte silný roztok, ktorý spôsobí okamžitú reakciu schopnú odstrániť minerálne usadeniny a iné zvyšky.

Zmäkčovač uterákov

Zmäkčovač uterákov je čoraz populárnejším produktom v domácnostiach, ktoré si želajú dosiahnuť maximálny komfort a jemnosť pri používaní uterákov. Tento výrobok má niekoľko výhod, ktoré zlepšujú kvalitu textilu a jeho celkové vlastnosti.

  • Jednou z hlavných výhod zmäkčovača uterákov je, že pomáha znižovať statickú elektrinu, čo znamená, že uteráky sa menej lepí na seba a sú príjemnejšie na dotyk. Zmäkčovače obsahujú špeciálne zložky, ktoré vytvárajú ochranný film na vláknach, čím im dodávajú hladkosť a jemnosť. Týmto spôsobom uteráky nielenže vyzerajú lepšie, ale aj sa lepšie používajú.
  • Okrem toho zmäkčovače uterákov zlepšujú absorpčné vlastnosti tkanín. Aj keď by sa mohlo zdať, že zmäkčovanie by mohlo znižovať schopnosť uterákov absorbovať vodu, moderné výrobky sú navrhnuté tak, aby toto riziko minimalizovali. Naopak, mnohé z nich podporujú dlhšiu životnosť uterákov, pretože chránia vlákna pred opotrebením.

Pri výbere zmäkčovača uterákov je dôležité venovať pozornosť zloženiu. Niektoré zmäkčovače môžu obsahovať chemikálie, ktoré sú dráždivé alebo nezdravé, preto je najlepšie hľadať prírodné alebo hypoalergénne varianty. Taktiež je dobré dodržiavať pokyny na obale a pridať zmäkčovač len do poslednej fázy prania, aby sa zabezpečilo, že sa rovnomerne rozdelí a zanechá požadovaný efekt.

Celkovo platí, že zmäkčovač uterákov môže byť skvelým doplnkom k vašim čistiacim prostriedkom, ktorý zlepší komfort a účinnosť vašich uterákov. Ak si prajete, aby vaše uteráky boli hebké, voňavé a príjemné na dotyk, zmäkčovač je určite produkt, ktorý stojí za vyskúšanie.

Prečítajte si: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!

ako prať uteráky aby boli mäkké
Shutterstock®

Sódu možno kombinovať aj s ďalšími látkami, ktoré máte doma

Skvelý výsledok pri praní uterákov dosiahnete aj vtedy, ak sódu zmiešate so šťavou z citróna. Zmes naneste na škvrnu, nechajte pôsobiť 20 minút a uterák operte. Škvrna by mala zmiznúť. So sódou môžete zmiešať napríklad aj čajovníkový olej, ktorý je známy antiseptickými účinkami, alebo peroxid vodíka. Najdôležitejšie je nechať zmes pôsobiť na tkanine dostatočne dlho, aby mala čas uvoľniť škvrnu.

Ako prať uteráky? Domáce prostriedky, ako na hebkosť uterákov

Tu je niekoľko tipov, ako prať uteráky a zabezpečiť, aby boli hebké a príjemné na dotyk.

Ako prať uteráky?

  1. Oddelené pranie: Uteráky je najlepšie prať samostatne od iného oblečenia, aby sa predišlo zachytávaniu chĺpkov a vlákien z iných tkanín. Taktiež sa odporúča prať ich v rovnakých farbách, aby sa predišlo zafarbeniu.

  2. Teplota vody: Uteráky je možné prať v teplej až horúcej vode (40-60 °C), čo pomáha zničiť baktérie a roztoče. Pri nižších teplotách (30 °C) ich môžete prať, ale môže to ovplyvniť ich hygienu.

  3. Prací prostriedok: Použite kvalitný prací prostriedok. Môžete zvoliť aj ekologické prostriedky, ktoré sú šetrnejšie k tkaninám a životnému prostrediu.

Domáce prostriedky na hebkosť uterákov

  1. Ocot: Pridajte šálku bieleho octu do posledného cyklu prania. Ocot pomáha odstrániť zbytky prášku a zmäkčuje tkaniny. Má tiež antibakteriálne vlastnosti.

  2. Bikarbonát sodný: Pridajte pol šálky jedlej sódy do prania. Pomáha neutralizovať zápach a zmäkčuje vodu, čo môže viesť k jemnejším uterákom.

  3. Správne sušenie: Najlepšie je uteráky sušiť na vzduchu. Ak používate sušičku, zvoľte nižšiu teplotu a pridajte tenisové loptičky alebo sušiace guličky, ktoré pomôžu uteráky prevzdušniť a podporiť ich hebkosť.

  4. Nedávajte aviváž: Aviváž môže zanechať na tkaninách zvyšky, ktoré znižujú absorpčnú schopnosť uterákov. Namiesto toho sa spoliehajte na ocot ako prírodnú alternatívu.

Starostlivosť o uteráky a sušenie uterákov

  • Uteráky je dôležité prať pravidelne, aby sa predišlo nahromadeniu baktérií a zápachov.

  • Uteráky skladujte na suchých miestach a v prípade, že sú vlhké, okamžite ich rozložte na sušenie, aby sa predišlo plesniam.

Vyskúšajte: Doska na krájanie ako nová? Vďaka týmto radám ju dokonale vyčistíte

Aktualizované na 07.09.2024

Aktualizovaný článok: 07.09.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE