Ak máte v rodine včelára, máme pre vás tip na dokonalú narodeninový tortu, ktorá dozaista poteší aj malých milovníkov včeličiek. Tento krásny a isto i chutný úľ upiekol v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Miňo. Kombinuje v sebe chuť orechov, pomarančov a, samozrejme, medu. Čo na tento medový úľ poviete vy? Veru, škoda ho i nakrojiť.
Suroviny na cesto (3x):
- 6 vajec
- 100g pr. cukor
- 80g medu
- 100g polohrubá múka
- 100g zomleté orechy
- ½ balíčku pr. do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček sušená pomarančová kôra
- šťava z dvoch pomarančov
Suroviny na plnku:
- 600 g maslo
- 300 ml smotana na šľahanie
- 400 g čokoláda 52 %
- 100 g pr. cukor
- 300 g Pomarančové pyré
- 50 g kr. cukor
- 20 g gustin
Chrumkavá zložka:
- 150 g biela čokoláda
- 50 g orechy
- 50 g ľanové semiačka
- 50 g slnečnicové semiačka
Ozdoba:
- 1 kg Čierny fondán
- 0,5 kg biely fondán
- 0,7 kg žltý fondán
- 0,5 g žltá čokoláda Master Martiny (poleva)
- 100 g mandľové lupienky
Postup prípravy torty:
- Cesto: Žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
- Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 °C asi 30 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť). Do vymiešaného masla vyšľaháme ganáž a plnka je hotová.
- Ešte si urobíme ovocnú zložku, a to tak, že pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a gustin a uvaríme polotekutú hmotu, ktorú budeme po vychladnutí natierať na pláty cesta.
- Vychladnuté cestá prekrojíme a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou.
- Na spodné cesto chrumkavú zložku a postupne na každé poschodie čokoládová plnka a pomarančová zmes.
- Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte.
- Zo žltej polevy si spravíme „medové plásty“.
- Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym fondánom a žltým fondánom. Na tortu si z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plastami zo žltej čokolády.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko