Celoročná starostlivosť o vírivku. Nezanedbajte tieto kroky

Ľudia si väčšinou kupujú vírivku do záhrady. Je to autentickejší zážitok, keď je vonku trocha chladnejšie (ako napríklad na jar) a vy sa môžete ponoriť to teplej bublinkujúcej vody. Niektorí ju dokonca majú namiesto bazéna v lete. Základným rozdielom medzi týmito vonkajšími jacuzzi je, či je to vírivá vaňa alebo nafukovacia, mobilná vírivka. 

Nafukovacia vírivka je dnes viac cenovo dostupná, zatiaľ čo vírivá vaňa je oveľa väčšia investícia. Taktiež sa pri kúpe musíte rozhodnúť či chcete celoročnú vírivku, alebo iba sezónnu. 

Pokiaľ máte priestor vo vnútri alebo si ju môžete dať do zimnej záhrady, ktorá je vykurovaná, každá vírivka môže byť vo vašom prípade celoročná. Starať sa musíte o všetky typy. Sú tam však rozdiely, na ktoré je potrebné poukázať.

Starostlivosť o vírivku - čo nezanedbať?

Či sa práve rozhodujete pre kúpu alebo už ju máte na záhrade, je dôležité mať na ňu kvalitnú zakrývaciu plachtu alebo veko. Pokiaľ ho ešte nemáte, odporúčame zainvestovať, a to čo najskôr. Ak ste takto mali vírivku zakrytú celú zimu a pred zazimovaním ste ju kvalitne vyumývali, budete mať o to menej práce, keď ju chcete znova dať do prevádzky.

Tento typ údržby je pre tých, ktorí odišli na dlhšiu dobu preč a preto vírivku vypustili a stála bez prevádzky.

5 základných krokov pri celoročnej starostlivosti o vírivku:

1. Kontrola vírivky

Vírivku pred umývaním a používaním poriadne skontrolujte. Zamerajte sa najmä na mechanické poškodenie. Prezrite, či nemá niekde praskliny, nie sú porušené elektrické káble, alebo či nespozorujete niečo, čo sa vám nezdá. Ak je všetko v poriadku, môžete prejsť na ďalší bod.

2. Umývanie vírivkových vaní

Existuje špeciálny prípravok na umývanie vírivkových vaní, tak môžete použiť ten alebo iba obyčajnú vodu s prípravkom na umývanie riadu. V tomto kroku je dôležité vnútro vane vyumývať poriadne a dočista. Môže tam byť prach, pavučiny a iné nečistoty. Dajte si na umývaní záležať. Vypláchnite vaňu čistou vodou aj niekoľkokrát, aby tam nezostali zbytky umývacích prípravkov. Nerobte to povrchne a nespoliehajte sa na to, že tam nalejte chémiu a tá to vyrieši. Vírivka musí byť jednoducho čistá.

3. Filter vírivky

Samostatne skontrolujte filter. Pre istotu ho párkrát opláchnite pod tečúcou vodou.

4. Napúšťanie vody do vírivky

Iba čistá a lesklá vírivka je pripravená na napustenie vody.

5. Kryt vírivky

Nezabudnite vyčistiť a vyumývať aj kryt na vírivku. 

Pozri aj: Rastliny do vertikálnej záhrady: Podľa čoho ich vyberať a ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Celoročne využívaná vírivka

Tento typ vírivky patrí medzi najdrahšie, ale zároveň najkomplexnejšie a najjednoduchšie na údržbu. Po väčšine už majú zabudovaný systém na úpravu vody, takže príprava je jednoduchá.

Keď ju aj máte napustenú celý rok, aspoň raz do roka by ste jej mali dať komplexnejšie kvalitné čistenie, ako je to pri sezónnych druhoch. Zo zásady záleží veľa od toho aký druh chémie budete v tejto celoročnej vírivke používať a ako často a koľkí ju budete využívať. 

Pri celoročnej prevádzke stačí vodu vymeniť 3 až 4-krát do roka a zakaždým ju poriadne vyumývať. Musíte, samozrejme, pravidelne kontrolovať hodnoty pH a pridávať chémiu, ako pri sezónnom použití.

Pri dnešných cenách energií vám to možno príde ako príliš veľký luxus, ale z našich prepočtov sú náklady na prevádzku takejto vírivky cca 70 eur mesačne. V nákladoch je zahrnutá minutá energia, chémia (na báze kyslíka) a voda.

Odporúčame: Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu

Mobilná – nafukovacia vírivka

Skvelé na nafukovacích vírivkach je to, že keď sa rozhodnete, že je čas ju odložiť, jednoducho ju vypustíte, umyjete, sfúknete  a odložíte tam, kam sa vám to najviac hodí.

Pri príprave na novú sezónu to máte trošku komplikovanejšie oproti vírivej vani, lebo ju zase musíte vybrať a rozložiť. Nie je to však nič strašné. Zaberie to iba o trochu viac vášho času a pozornosti navyše.

  1. Po tom ako sfúknutú vírivku vytiahnete z úložného priestoru, ju pred nafúknutím rozložte niekam na zem. Dbajte však na to, aby na zemi neboli kamienky alebo iné drsné nezrovnalosti, kde by sa mohol povrch poškodiť a prederaviť.
  2. V tomto kroku je potrebné poriadne pozrieť každý centimeter vírivky. Všímajte si poškodenia, malé dierky a podobne. Mohli ste ju pri uskladňovaní oškrieť alebo sa k nej mohli dostať hlodavce. Skontrolujte taktiež elektrické prípojky, či je všetko v poriadku a či nie je niečo prehryzené a pod.
  3. Ďalej musíte vnútorný aj vonkajší priestor dôkladne vyumývať, ako pri vírivej vani. Dávajte však pozor, akým prípravkom ju budete umývať, lebo plášť vírivky je gumový alebo plastový, tak aby ste ho nejakým silným prípravkom nezničili. Tento typ vírivky musíte umývať a oplachovať oveľa jemnejšie, aby nedošlo k mini poškodeniam, cez ktoré vám bude unikať voda.
  4. Opláchnite filter.
  5. Vírivku môžete napustiť.
  6. Pri napúšťaní priebežne kontrolujte, či niekde nevznikajú malé bublinky. Ak áno, bude tam pravdepodobne nejaké poškodenie alebo dierka.
  7. Ak takéto poškodenie pri napúšťaní nájdete, opravte ho ešte pred dopustením vírivky. Slúži na to lepiaca sada, ktorá zväčša býva výbavou vírivky. Ak náhodou nie je, mimo sezóny ju kúpite vo väčších hobby marketoch, kde predávajú aj výbavu do bazénov.

Nie je chémia ako chémia. Spávna chémia do vírivky je kľúčová

Starostlivosť o vodu vo vírivke je jedna z najdôležitejších vecí. Je to alfa a omega celého fungovania a dlhej životnosti vírivky. Vyvarujte sa chýb typu, že dáte do vírivky hocičo, čo vám príde pod ruku. Existujú ľudia, čo dávajú do vírivky obyčajné savo alebo iné prípravky, ktoré na to nie sú určené. 

Chápeme, veď je to predsa dezinfekcia, ale nikdy neviete, ako veľmi také obyčajné savo môže poškodiť vnútorné časti vírivky, ako aj plášť a jej celkové fungovanie. A v neposlednom rade, budete sa v tomto roztoku máčať takmer nahí. Vaša pokožka bude pravdepodobne dosť trpieť pri takejto savovej „šupe“

Bazénová chémia do vírviky

Veľa ľudí robí ďalšiu chybu – dávajú do vírivky chémiu, ktorá patrí do bazénov. Je to síce o niečo lepšie, ale uvedomte si, že bazén má úplne inú teplotu vody ako vírivka. Tým pádom má voda vo vírivke aj iné vlastnosti. Voda vo vírivke je oveľa teplejšia a preto je viac náchylnejšia na tvorbu rias, baktérií a iných podobných nepríjemných záležitostí. 

Predstavte si, že sa v takej vode budete kúpať vy alebo vaše deti. Je to dosť nechutné. Baktérie sú vo vode aj keď ich nevidíte. Tak isto je to aj s riasami. Keď už sú viditeľné voľným okom vo forme zelenkavej vody, už je trošku neskoro. Vyberte preto správnu chémiu určenú do víriviek. 

Zaujme ťa aj: Ako pripraviť bazén na kúpaciu sezónu? TOTO nepodceňte!

Chemická príprava vírivky

  1. Po napustení vody, je potrebné pridať štartovaciu chémiu, aby sa voda upravila a mala potrebné vlastnosti na dlhodobejšie používanie. Správnu chémiu nájdete v návode na použitie alebo sa môžete poradiť v predajni, kde vám radi pomôžu s výberom chémie pre vírivku.
  2. Dbajte na pravidelnosť pridávania chémie. Aj keď sa jedná o vodu, ktorá žblnkoce a cirkuluje, musí si zachovať správne vlastnosti, aby bola nezávadná na kúpanie. Ak máte problém zapamätať si, kedy ste chémiu dávali naposledy, nastavte si jednoducho pripomienku do telefónu.
  3. Pravidelne kontrolujte pH vo vírivke. Taktiež si nastavte pripomienku, aby sa nestalo, že ju skontrolujete raz za dva mesiace. Kontrola pH je úplne jednoduchá. Slúžia na to farebné pásiky s roztokom. Sú súčasťou vybavenia vírivky. Ak nie, tak v každej predajni s vírivkami a bazénmi sa dá kúpiť. Pokiaľ je hodnota pH vo vírivke nesprávna, použite tablety na vyrovnanie pH. 
  4. Existuje aj bezchlórová chémia do víriviek, prípadne nechemické alternatívy. V takých prípadoch však musíte vírivku čistiť častejšie a aj jej venovať viac pozornosti. 

Vodu vo vírivke každé dva až tri mesiace vypustite (3x – 4x do roka) . Po vypustení, vírivku umyte a opláchnite.

Tip redakciePokiaľ chcete predĺžiť životnosť svojej vírivky, pred aj po jej použití sa osprchujte. A poproste o to aj vašich kamarátov, ktorých ste do vírivky pozvali.

Čistenie trysiek vo vírivke

Vírivka s tryskami, a to poriadnymi – to ste si predsa želali. Aby vám trysky vymasírovali a zrelaxovali boľavý chrbát, krk alebo vám celkovo iba navodili príjemnú pohodičku po ťažkom dni v práci. Sú to práve trysky, na ktoré sa najčastejšie zabúda. Po vypustení vody z vírivky a jej umývaní si dajte extra pozor na trysky. 

Zvykne sa tam usádzať vodný kameň, až kým trysku úplne neupchá a tá nebude fungovať správne alebo nebude fungovať vôbec. Pokiaľ viete, že máte tvrdú vodu, je fajn pridávať spolu s chémiou aj zmäkčovač, aby ste si nezničili aj časti vírivky, ktoré nemáte možnosť očistiť od vodného kameňa. 

Neprehliadni: Ako vybrať žehliacu dosku? Na aké parametre sa zamerať?

Pena vo vírivke

Chemické prípravky spolu s pH a obsahom iných látok vo vode sú dôvodom, prečo vírivka pení. Samozrejme, k tomu napomáhajú aj samotné trysky. Pena však zvykne vo vírivke zostať aj keď trysky vypnete. V takom prípade je potrebné používať odpeňovač, kyslíkový aktivátor, ktorý nahromadenú penu eliminuje. 

Filtre vo vírivke

Veľmi podstatnou a dôležitou súčasťou, o ktorú je potrebné sa starať, je filter alebo filtre vo vírivke. Keď sa filter zašpiní alebo sa na ňom začnú tvoriť baktérie, infikujú celú vírivku. Okrem iného môžu rôzne nečistoty upchať trysky v prípade, že filtrácia nefunguje tak, ako má. Je teda fajn filter raz do týždňa alebo raz za dva týždne, podľa intenzity používania vírivky, vybrať a dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou. 

Pokiaľ sa oňho budete takto starať, vydrží vám aj dva roky a nemusíte ho vymieňať každých pár mesiacov. Ako sa filter vyberá a vkladá naspäť nájdete v návode na použitie. Pokiaľ by ste pri oplachovaní objavili nejaké mechanické poškodenie, filter určite vymeňte, aby ste si nepokazili celú vírivku.

Vysávanie vírivky

Vírivky sa vysávajú špeciálnym vysávačom. Tým, že vírivka nie je taká obrovská ako napríklad bazén, vysávač používať nemusíte. Ak však chcete, tak môžete. Ide len o to, aby väčšie nečistoty, ktoré do vírivky nafúka vietor, boli z vody čím skôr odstránené. Nesmú zostať vo vode, lebo vám vírivku po čase veľmi znečistia. Veľké časti nečistôt sa niekedy nedokážu prefiltrovať úplne dokonale. Niektoré vírivky majú zabudované napríklad automatické čistenia dna. Pokiaľ to však vaša vírivka nemá, musíte ju vyčistiť vy.

Dúfame, že si vo svojej vírivke dokonale oddýchnete a bude vám slúžiť dlhé roky. Ak nad investíciou do vírivky iba uvažujete, po prečítaní nášho článku už viete, čo všetko budete potrebovať a ako sa o ňu máte starať. Takže, nemusíte už nič hľadať, iba si ju rovno objednať.

 

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE