Ako vybrať žehliacu dosku? Na aké parametre sa zamerať?

Žehliaca doska je nenahraditeľným pomocníkom v každej domácnosti. Kvalitná doska na žehlenie dokáže prácu uľahčiť a zaručí tiež to, že vás z tejto domácej činnosti nebude bolieť chrbát ani krčná chrbtica.

Vybrať tú správnu žehliacu dosku nie je práve jednoduchá záležitosť. Aj na žehliacu dosku existuje veľa kritérií, ktoré by sme nemali podceňovať. Veľakrát totiž zlý výber žehliacej dosky zistíme až v praxi. 

Dnes je ponuka dosiek na žehlenie skutočne široká. K dispozícií máte klasické žehliace dosky s ručným mechanizmom nastavenia, žehliacu dosku na parný generátor, žehliacu dosku na stenu či podložku na žehlenie.

Podľa čoho teda vybrať dosku na žehlenie? Na čo sa pri výbere zamerať?

Neprehliadni: Sušiak na prádlo: Aké typy existujú a ako vybrať ten správny?

 

Stabilita a konštrukcia žehliacej dosky

Jednou z najdôležitejších vlastností najlepších žehliacich dosiek je výborná stabilita. Lacné a menej kvalitné dosky sa pri žehlení môžu posúvať po podlahe, triasť či nakláňať, čo prácu rozhodne neuľahčí. Pri výbere preto dbajte na to, aby bola konštrukcia dostatočne pevná a stabilná. Niektoré z kvalitnejších modelov dosiek na žehlenie dokonca disponujú funkciou automatického prispôsobenia nerovnostiam podlahy.

Ak hľadáte ľahkú žehliacu dosku, dajte si pozor, aby mala robustný rám, ktorý sa pri žehlení nenakloní alebo neprehne. Stabilná doska uľahčuje žehlenie a môže zabrániť nehodám či zraneniam.

Doska na žehlenie

Zdroj: Depositphotos

Veľkosť žehliacej plochy

Rozmery žehliacej dosky ovplyvňujú to, ako pohodlne a rýchlo pôjde samotné žehlenie. V tomto ohľade platí pravidlo – čím väčší rozmer, tým lepšie, najmä v prípade, ak často žehlíte väčšie kusy bielizne, oblečenia či lôžkovín. Ideálna šírka žehliacej dosky je aspoň 30 centimetrov. Pri tejto šírke nebudete musieť tak často posúvať žehlené oblečenie a odkladať žehličku. 

Myslite však na to, že veľké dosky na žehlenie sú neskladné a horšie sa s nimi manipuluje. Preto je dobré prispôsobiť veľkosť žehliacej dosky vašim úložným priestorom. 

Nastaviteľná výška dosky na žehlenie

Veľmi dôležitým parametrom pri výbere žehliacej dosky je tiež rozsah výškového nastavenia. Ak pracujete s príliš nízkou žehliacou plochou, hrbíte sa a po chvíli vás zasiahne bolesť chrbta a krčnej chrbtice. Zbytočne vysoko nastavená doska zase vedie k horšej ovládateľnosti žehličky a väčšej námahe rúk. Preto vždy vyberajte len modely žehliacich dosiek s nastaviteľnou výškou. Dnes však väčšina produktov disponuje touto možnosťou. 

Na maximálnu výšku žehliacej dosky by sa mali zamerať najmä osoby vyššej postavy. Ideálne je, ak žehliaca plocha dosky siaha do oblasti pupka alebo bokov. 

Odkladacia plocha

Odkladacia plocha slúži pre odloženie žehličky. Pri výbere dbajte na to, aby bola dostatočne veľká a vaša žehlička sa na ňu bez problémov vošla v horizontálnej aj vertikálnej podobe. Niektoré modely disponujú výsuvnou odkladacou plochou. Tá sa hodí, ak máte menší úložný priestor pre žehliacu dosku. 

Pozri aj: Praktické tipy do každej kúpeľne: 5 vecí, ktoré v nej nesmú chýbať!

Doska na žehlenie

Zdroj: Depositphotos

Mechanizmus rozkladania a skladania

So skladnosťou žehliacej dosky nesúvisí len jej veľkosť, ale aj spôsob rozkladania a skladania. Aby doska v byte neprekážala a bolo ju možné ľahko uskladniť, zamerajte sa aj na spôsob, akým je možné ju zložiť. Vyberať si môžete z troch možností:

  • ručný mechanizmus – najjednoduchší, najčastejší a najlacnejší spôsob rozkladacieho systému. Žehliaca doska sa len zacvakne do drážok.
  • automatické rozkladanie – najpohodlnejší a najobľúbenejší spôsob rozkladacieho systému. Žehliace dosky s týmto typom mechanizmu disponujú aretačnou páčkou, vďaka ktorej si môžete žehliacu dosku nastaviť do ľubovoľnej výšky. 
  • automatické rozkladanie s obmedzením – žehliace dosky s týmto systémom majú tiež aretačnú páčku, ale už si nemôžete vybrať ľubovoľnú výšku.

Doplnky a príslušenstvo k žehliacej doske

Prácu so žehliacou doskou vám uľahčí i niekoľko doplnkov a príslušenstvo, ktoré je mnohokrát súčasťou balenia. Medzi praktické doplnky k doske na žehlenie patria:

  • protišmykové nožičky – zvyšujú stabilitu, vďaka ním sa podlaha nedoškriabe,
  • integrovaná elektrická zásuvka – zaručuje vysokú mobilitu a pohodlnejšie ovládanie žehličky,
  • detská poistka – bráni samovoľnému zloženiu žehliacej dosky,
  • rukávnik na žehlenie – pre jednoduchšie žehlenie rukávov,
  • poťah na žehliacu dosku – čím kvalitnejší poťah bude, tým ľahšie bude žehlička kĺzať,
  • držiak na žehliacu dosku – ponúka praktické uloženie s úsporou miesta,
  • vodiaca anténa – držiak na šnúru žehličky.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE