Ako na ucholakov v záhrade? Týmito spôsobmi sa ich účinne zbavíte

Každý z nás už videl ucholaka a vie, ako vyzerá. Napriek tomu, že ide o užitočný hmyz, mnohí z nás majú z neho strach. Možno to nie je len ich vzhľadom, ale aj povesťou, ktorá nám bola vštepovaná od detstva. Údajne tento živočích úmyselne vchádza do ľudského ucha a prepichuje ušné bubienky. Táto povera sa však nezakladá na pravde. 

Ucholaky môžeme nájsť takmer v každej záhrade. Najradšej však obývajú teplé a vlhké miesta. Cez deň ich až tak nevidieť, lebo sa skrývajú. Majú radi rozpadajúce sa drevo či rastlinný materiál. Tento hmyz okrem iného rád napáda rastliny v našej záhrade, čo nepoteší žiadneho záhradkára.

Ako sa zbaviť ucholakov? Ako na ucholaky? Vyskúšajte zopár účinných trikov, vďaka ktorým odpudíte tento hmyz z vašej záhrady alebo domácnosti.

Neprehliadni: Čo s pokosenou trávou? Poznáte týchto 5 spôsobov jej využitia?

Ako vyzerá ucholák?

Ucholaky sú jedinými členmi radu hmyzu Dermaptera, starodávnych chrobákov, ktoré sa začali plaziť po Zemi približne pred 208 miliónmi rokov. Dnes je takmer 2000 druhov roztrúsených všade okrem polárnych oblastí. U nás na Slovensku žije 6 druhov ucholakov, z ktorých najznámejší je ucholák obyčajný.

Vedeli ste, že ucholaky vedia lietať? Tieto chrobáky majú na hornej strane hrude kožovité krídla, pod ktorými sa ukrývajú pomerne veľké blanité krídla, vďaka ktorým sú schopné lietať.

Pre tento hmyz sú typické dva výrastky, pripomínajúce klepetá, ktorými sa bránia a pridržiavajú si s nimi partnera pri párení. Ucholak dorastá do dĺžky 5 až 25 milimetrov. 

Samice si na jeseň stavajú podzemné komôrky, kde spoločne so samčekmi prezimujú. Hneď na jar nakladú 20 až 80 vajíčok. 

Ucholaky - pomocníci v záhrade

Napriek ich povesti a vzhľadu je tento hmyz veľmi užitočný v záhrade. Ucholaky sú aktívne hlavne v noci, keď sliedia za potravou. Sú to všežravce, ktoré zožerú všetko, od mŕtveho hmyzu, strapky, vošky, vajíčka motýľov, červy, malé húsenice či ďalší hmyz. 

Ucholaky nepohrdnú ani malými rastlinkami, kvetmi a plodmi stromov. To však neznamená, že by sme ich mali zabíjať alebo chemicky ničiť. Práve naopak, ucholaci sú usilovní pomocníci, ktorí nás zbavujú škodcov, mŕtveho hmyzu a hnijúceho ovociaAk sa však v lete objavia v našej domácnosti, určite z nich nebudeme mať radosť.

Tento hmyz celkovo nespôsobuje tak obrovské škody, aby ste museli proti nemu vo veľkom bojovať. Ak sa však jeho populácia vymkne z kontroly a uvidíte ich veľké množstvo v okolí rastlín alebo vo vašej kuchyni, zvážte prijatie opatrení.

Pozri aj: Zbavte sa pásavky zemiakovej! Vyskúšajte týchto 9 účinných trikov

 

Ochrana ucholakov

Ak vám tento hmyz v záhrade neprekáža, nemáte v pláne likvidovať ucholáky a nechystáte sa na ne použiť chemické postreky, vyrobte im závesné úkryty, v ktorých nájdu útočisko. Použiť môžete rôzne prázdne trubky, keramické či hlinené kvetináče, ktoré zavesíte dolu hlavou a naplníte ich drevitou vlnou, slamou a pilinami.

Ak vám predsa len tieto chrobáky prekážajú, tento úkryt s nahromadenými ucholakmi jednoducho vezmite a vysypte niekde v lese alebo ďalej od vášho domu. Takáto biologická ochrana vašej záhrady ucholakom neuškodí.

Pasca na ucholaky

Ak v záhone s rastlinami spozorujete škody spôsobené ucholakmi, vytvorte im jednoduchú pascu, ktorá vám poslúži na ich odchyt.

Ako si vyrobiť pascu na ucholaky?

  • Do nepriehľadnej plastovej škatule s objemom asi jeden liter nalejte približne dva centimetre rastlinného oleja.
  • Nasypte do nej niekoľko granúl pre mačky alebo psy.
  • Nádobu uzavrite a do veka vyrežte zopár malých otvorov s priemerom asi jeden centimeter.
  • Pascu zakopte do pôdy tak, aby veko nádoby bolo zarovno so zemou. Ucholaky, ktoré zacítia rozkladajúcu sa potravu, vlezú do krabičky cez malé otvory, kde prepadnú a utopia sa v rastlinnom oleji.

Vazelína proti ucholakom

Nikoho zo záhradkárov nepoteší, ak nájdu svoje úžitkové rastliny obžraté a zničené hmyzom. Týchto pomocníkov v záhrade, ale zároveň i škodcov sa môžete zbaviť i za pomoci vazelíny, vďaka ktorej ochránite svoje rastliny. Okolo ich stoniek rozotrite vazelínu. Ucholaky sa po nej nebudú plaziť.

Odporúčame: Záhradnícke stroje a náradie. Toto sa oplatí vlastniť a toto si prenajmite.

Ucholak

Zdroj: Depositphotos

Ucholaci v domácnosti

Ak chcete zabrániť tomu, aby sa tieto chrobáky nasťahovali do vašej kuchyne, vyskúšajte jeden výborný trik. Ostrihajte kvety levandule a pridajte ocot tak, aby boli úplne zaliate. Následne nechajte zmes lúhovať 3 týždne na tmavom mieste. Potom tento levanduľový ocot nalejte do fľaše s rozprašovačom a postriekajte ním okolie rámov dverí, parapety a rámy okien. Ak chcete, môžete ním aj umyť sklá okien.

Tento domáci odpudzovač ucholakov funguje aj na muchy a pavúky. Ak teda neviete, ako sa zbaviť pavúčin v príbytku, vyskúšajte tento trik.

Ďalšie typy, ako vypudiť ucholakov

  • mätový olej - použite ho tam, kde sa vyskytujú tieto chrobáky. Mätová vôňa všeobecne odpudzuje hmyz.
  • škoricový olejček - nastriekajte alebo potrite ním rámy okien, škáry a tiež dvere.
  • krieda - cez hranicu, ktorú nakreslíte kriedou hmyz neprejde.
  • bazalka - umiestnite kvetináče s bazalkou na okná. Jej vôňu totiž ucholaky neznášajú. 
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE