Životnosť plota je veľmi dôležitá. Rozhodnite sa správne a vyberte si ten najlepší pre vás

Či už vlastníte dom alebo staviate dom, oplotenie pozemku patrí medzi neodmysliteľné súčasti domu. Vybrať si správny plot okolo domu, či pozemku, nemusí byť jednoduchá voľba.

Vďaka moderným technológiám, dnes vyzerá esteticky takmer všetko, takže dizajnového prešľapu sa báť nemusíte. Čo však so životnosťou plota? Musíte mať na zreteli výber materiálu, z ktorého si želáte mať plot. Ten vám určí, okrem iných aspektov, ako dlho vám plot vydrží.

Poznáte funkcie oplotenia pozemkov ?

Funkcia oplotenia pozemkov nemusí zastávať iba bezpečnostnú funkciu. K peknému pozemku, či domčeku ten plot akosi patrí. A ak vám architekt navrhol dom aj s plotom, plot vám tam bude určite chýbať.

Oplotenie teda má aj dekoračný charakter, ale zabezpečuje vám aj súkromie a oddeľuje napríklad iné časti pozemku z praktických dôvodov. Ploty vás zároveň oddelia od hluku, zabránia vetru alebo prachu. Samozrejme záleží, aký typ plota si vyberiete.

Pozrite aj : Chcete brúsiť, rezať alebo leštiť: Ako správne vybrať kotúč?

Realizácia oplotenia

Realizáciu oplotenia ma každý vo svojich rukách. Pokiaľ sa na to cítite, môžete si plot spraviť aj sami. Dnes sa dá kúpiť čokoľvek, ako tzv. "polotovar" a teda aj plotové diely, pre dielcové ploty kúpite takmer v každých stavebninách. Otázkou zostáva, pre aký materiál sa rozhodnete a na základe toho buď budete kopať základy alebo nie.

Môžete si taktiež nechať urobiť všetko na kľúč. ďalšia vymoženosť dnešnej modernej doby. Takmer všetko sa objednať na kľúč. Keď si ale budete vyberať firmu, stavte na osobné skúsenosti svojich známych, kamarátov alebo kolegov, nie iba na internetové recenzie. Existuje totiž kopu podvodníkov a nekvalitných pracovníkov, ktorí vám prinesú viac starostí, ako osohu.

Životnosť plota

Zdroj: Depositphotos

Potrebujem stavebné povolenie alebo stačí mi ohláška stavby plota?

Čo hovorí zákon o stavbe plota? Na stavbu plota nebudete potrebovať stavebné povolenie. Nakoľko sa jedná o drobnú stavbu, postačí ohláška stavby plota na príslušnom stavebnom úrade. Pokiaľ už pozemok oplotený máte a chystáte sa plot iba vymeniť, či zrekonštruovať, nemusíte podávať ani ohlášku.

Ale to platí iba v prípade, že technické parametre plota zostanú zachované. Tým myslíme dĺžku, výšku, vzdialenosti a podobne. Existuje však výnimka, kde budete potrebovať stavebné povolenie a to v prípade, že je plot vyšší ako dva metre, staviate ho v nezastavanej, pamiatkovej alebo chránenej oblasti.

Odporúčame: Poschodový dom alebo bungalov? Pre ktorý z nich sa rozhodnúť?

Rôzne druhy plotov. Aká je ich životnosť?

Životnosť plota záleží najmä od materiálu, z ktorého je váš budúci plot vyrobený. Máte dnes veľké množstvo možností a určite sa rozhodnete správne a najmä na základe svojich preferencií a finančných možností.

Živý plot

Dokonale plní dekoračnú aj oddeľovaciu funkciu a ešte k tomu je aj veľmi ekologický a podstate sa naňho pozerá najkratšie. Môžete sa rozhodnúť pre tuje, klasický živý plot alebo iné rýchlo - rastúce dreviny, ktoré krásne doplnia celý koncept vášho pozemku či záhrady. Musíte sa však oňho starať. Ideálne je mať pri ňom kvapôčkovú závlahu, sem - tam ho pohnojiť a musíte ho pravidelne strihať a teda aj tvarovať. Strihanie nie je len kvôli celkovému dizajnu, ale kvôli tomu, aby vám z neho nevznikla džungľa. Ak vám ho však napadnú škodcovia, môže sa stať, že vám celý alebo po častiach vyschne, ako to bolo najmä na západnom Slovensku posledné roky s tujami.

Prútený plot

Prútené ploty plnia najmä dekoračnú funkciu a môžete ho použiť na oddelenie záhonov alebo vytvorenia aspoň trošky súkromia. Čo sa však týka životnosti, vydrží vám najkratšie. Prútené diely alebo aj celé ploty, je dostať v každých väčších stavebninách.

Drevený plot z exotického dreva alebo radšej ploty z mäkkých drevín?

Drevený plot je taká klasika. Ešte stále si ho ľudia dávajú. Ploty z mäkkých drevín sú našou súčasťou. My Slováci drevo jednoducho milujeme a snažíme sa ho mať všade. Tento typ plota, je celkom náročný na údržbu. Postavenie dreveného plota nejaký čas trvá, aj keď sa dnes dajú kúpiť aj hotové plotové dielce. Základom je, aby bol umiestnený tak, že voda bude odtekať preč a nie sa vsiakať do dreva. Plus musíte zabezpečiť, že je drevo ošetrené aj v miestach, kde sú spoje a kde by sa mohlo drevo najviac ničiť.

Musíte však rátať s tým, že aj keď drevo bude impregnované proti škodcom, potom napustené nejakou fermežou a nakoniec nalakované kvalitným lakom, nevydrží vám to večne. Každých pár rokov bude potrebné plot trochu obrúsiť a natrieť na novo. Ale tak to už s drevom býva. Čiže životnosť dreveného plota priamo závisí od vašej starostlivosti. Preto ak ste lenivý alebo sa vám nechce riešiť natieranie, zvoľte iný typ plota. Dnes sú moderné aj ploty z exotického dreva, ktoré majú ešte trocha iný spôsob údržby. Za tento materiál na ploty si síce priplatíte, ale exotické drevo je odolnejšie napríklad voči mrazom a snehu.

Je pletivový plot ešte "in"?

Pletivové ploty sa používajú tak na dočasné oplotenie pozemku, ako aj na dlhodobý plot. V prípade dlhodobých plotov sa kombinujú väčšinou so živým plotom a vysádzajú sa k nim napríklad tuje. Ich životnosť je relatívne dlhá, ale priamo to závisí aké pletivo si vyberiete a akými odolnými látkami je pletivo potiahnuté. Na pletivový plot musíte použiť aj betón alebo existuje aj moderná, rýchlejšia metóda a to taká, kde sa stĺpiky na pletivový plot vŕtajú priamo do zeme. Ak vám nevadí, že k vám do záhrady bude vidno, kľudne si môžete dať aj pletivo.

Mám si dať WPC plný plot alebo nie?

WPC plné ploty sú novinkou posledných rokov. Ponúkajú riešenie pre tých, ktorí chcú mať plot na bezúdržbové uživanie a nevedia sa rozhodnúť čo by si dali. WPC diely nemusia byť iba plné, záleží od vašich preferencií. Tým, že sa jedná o drevo - plastové diely, také sú aj ich vlastnosti. Vyzerajú veľmi pekne. Ale taktiež potrebujete stĺpiky alebo rámy. Môžete sa rozhodnúť pre plný WPC plot alebo existujú rôzne diely aj s medzerami. Podľa toho, čo preferujete.

Aká je životnosť betónového plota?

Betónový plot je na odolávanie vplyvu počasia a poveternostných podmienok, tou najlepšou voľbou. Má najdlhšiu životnosť spomedzi všetkých vyššie uvedených plotov. Životnosť betónového plota je tridsať rokov a viac. Na druhej strane údržba betónového plotu je minimálna. Musíte však, ale dbať na to, aký plot si vyberiete.

Na výrobu plotových dielov, by mal byť použitý certifikovaný betón vysokej kvality, aby naozaj vydržal čo najdlhšie. Ak by vám pod vplyvom počasia plot zmenil farbu alebo štruktúru, môžete si ho dať jednoducho nastriekať a bude ako nový. Uvedomte si ale, že na betónový plot sa musia kopať klasické základy.

Bude vás zaujímať: Rozhodujete sa pre drevodom? Toto je jeho 5 najväčších výhod!

Životnosť plota

Zdroj: Depositphotos

Na ktorýkoľvek plot, pre ktorý sa rozhodnete budete potrebovať osadiť stĺpiky alebo vykopať väčšie, či menšie základy. Môžete voliť aj kombináciu murovania a vyberiete si v podstate iba správnu výplň, čo vám bude najviac vyhovovať. Takto si môžete dať aj hliníkové ploty alebo ploty z iných materiálov. Hliník ako materiál je veľmi odolný a ma tiež dlhú životnosť. Rozhodnutie je teda na vás. Veríme, že sa rozhodnete správne.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE