Záhradnícke stroje a náradie. Toto sa oplatí vlastniť a toto si prenajmite.

Ak ste dlho snívali o svojej vlastnej záhrade alebo záhradke a konečne sa vám to podarilo, plne chápeme, že máte pocit, že sa musíte starať o každý jeden kútik. Či už sa o ňu staráte sami alebo na to máte záhradníkov, je úplne jasné, že aj aj tým bezúdržbovým záhradám je potrebné sa z času na čas povenovať. 

Chápeme, aké ťažké to musí pre vás byť keď vojdete do záhradníckych potrieb a máte pocit, že všetky zariadenia a náčinia, ktoré tam majú chcete. A určite potrebujete. Najmä, keď ste nadšený záhradkár. Nechceme vám kaziť radosť, ale určite nepotrebujete všetko.

Je potrebné tieto veci nakupovať s rozumom. Lebo ani nebudete vedieť ako a budete stavať ďalší záhradný domček na náradie.

Záhradnícke náradie – štartovacia sada

Skúsení a šikovní záhradkári, by vám povedali, že na údržbu akejkoľvek záhrady vám postačí dobrá motyka, rýľ, krhla na polievanie a chuť do práce. My s nimi súhlasíme. Ak ste však začiatočník alebo si nie ste niektorými vecami istí, pred tým, ako vykúpite celé záhradkárske potreby, určite zvážte nasledovné:

 

·      Veľkosť vašej záhrady

Ak máte jeden veľký kus trávnika, malinké políčko na tri paradajky a sem tam nejaký ten kvet, určite toho nebudete potrebovať tak veľa. Aj keď sa vám bude páčiť všetko, nekupujte všetko. Radšej stavte na kvalitu.Menšie záhrady si vyžadujú menej náradia. Aj kosenie malých trávnikov si nevyžaduje obrovksú kosačku. Robotická kosačka je tiež na väčšie pozemky.

·      Level vašich zručností

Týmto nechceme nikoho uraziť. Ale ak ste nikdy pred tým nič nepestovali, nebudete sa predsa zbytočne púšťať do komplikovaných vecí. Všetko musí prísť postupne. Preto môžete zo nákupného zoznamu vylúčiť ďalšie veci. Naopak, ak ste skúsený záhradkár alebo nebodaj profesionál, kľudne si to potrebné doprajte.

·      K čomu je vaša záhrada určená

Keď má od začiatku jasný účel a ste si istí, že žiadne radikálne zmeny sa na nej diať nebudú, nenakupujte náradie iba pre prípad, že ho raz budete potrebovať. Ak však napríklad nemáte tento rok dostatok financií na dokončenie svojej záhrady a budete si ju dorábať postupne, premyslite si, čo naozaj budete potrebovať.

·      Myslite do budúcna

Skúste si vybrať a nakúpiť veci, ktoré využijete viac ako jednu sezónu. Nemusíte kupovať náčinie do záhrady každý rok. Plus, ak sa chystajú v budúcnosti zmeny, ako sme spomínali v bode vyššie, ale vy si ešte nie ste istí aké, počkajte si, kým tie zmeny nastanú. Potom budete lepšie vedieť zhodnotiť, čo potrebujete a čo nie.

·      Nepodliehajte akciám a zľavám

Naozaj sa nenechajte zbytočne zlanáriť na veci, ktoré nepotrebujete. Na čo budete kupovať benzínový obrovský krovinorez v akcii, keď máte 100 m2 trávnika, dve hortenzie a jednu jabloň? Len preto, že je v akcii? Naozaj. Na toto pozor. Ušetrite si kopu peňazí.

Pozrite aj: Podsedáky a vankúše na záhradný nábytok: TAKTO predĺžite ich životnosť

Aké záhradnícke náradie máte kúpiť?

Berte to tak, že sa vám snažíme poradiť a ušetriť peniažky. Pokiaľ si chcete kúpiť všetko, kľudne tak urobte. Ale keď ste práve tí, čo váhajú a nevedia, čo presne by sa vám hodilo, určite začnite pri jednoduchých veciach:

  • Motyky – Je základom každej záhrady. Vyberajte kvalitnú motyku, s pevným ukončením a hlavne pevným poriskom. Nemusíte byť odborník. Keď sa vám na prvý pohľad zdá, sa vám ide rozpadnúť v rukách, kvalitná určite nie je. Kvalitnú motyku v záhrade využijete takmer na všetko. Okopávanie, sadenie, vykopávanie buriny, kyprenie pôdy a kopu ďalších iných činností. Do dobrej motyky sa oplatí investovať. Vydrží vám potom veky.
  • Rýle– Môžete a nemusíte vlastniť. Veľa záleží od toho, koľko miesta na pestovanie zeleniny, kvetov alebo byliniek vlastne máte k dispozícii. Ak máte všetko v črepníkoch, rýľ naozaj nebudete potrebovať. Ak však nejaký ten kus políčka máte a plánujete pestovať napríklad spomínanú vlastnú zeleninu, na jar a na jeseň sa vám rýľ určite hodí. Aj sadenie stromov s ním bude oveľa menej pracné. 
  • Krhla na polievanie – Na zalievanie záhonov a najmä jemnejších rastliniek ju budete potrebovať. Kúpte si takú, ktorá nebude ani príliš veľká, ani príliš malá. Nech je pre vás tak akurát, keď sa naplní, aby vás nebolel chrbát. Ak máte iba trávnik a nejaké ovocné stromy, krhlu nekupujte. Bude vám zbytočná. 
  • Rukavice – Plátenné a dobre tvarované. Existujú rôzne veľkosti, tak si vyberte na svoje ruky tie správne, aby sa vám nekĺzali, prípadne neboli malé. Starostlivosť o rastliny bude pre vás praktickejšia.
  • Záhradné nožnice – Postačia vám tie klasickej veľkosti. Nožnice používate napríklad na strihanie ruží, letný rez stromov alebo čohokoľvek, čo sa nedá vytrhnúť alebo odlomiť.
  • Malá záhradnícka lopatka – Je lacná, nezaberá veľa miesta a využijete ju pri sadení, presádzaní, pri dokladaní zeminy a podobne.
  • Malá záhradnícka vidlička – Pomôže vám pri vyberaní buriny, ale kyprení pôdy
  • Hrable – Tie sa hodia vždy. Kvalitné značkové hrable vám vydržia celý život. Či už pohrabete lístie pod stromami alebo zarovnáte políčko pred sadením, jedny dobré hrable sa oplatí vlastniť.
  • Sekera – jedná dobrá sekera, strednej veľkosti sa vám hodí.

 

Popri týchto základných nástrojoch, je ešte kopa malých zbytočností, ktoré môžete ale nemusíte potrebovať. Je preto na vás, či si ich zadovážite, alebo nie.

Záhradnícke stroje a náradie

Zdroj: Depositphotos

Záhradné náradie - toto si určite prenajmite

Existuje veľké množstvo firiem, ktoré prenajímajú náradie a stroje na záhradu alebo do domácnosti. Skúste si to pozrieť, možno je práve jedna aj vo vašom meste, či dedine. Ušetrí vám to miesto a aj financie. Údržba záhrady bude pre vás oveľa jednoduchšia. Prečo si niektoré druhy náradia radšej prenajať?

Podľa nás je úplne zbytočné mať doma všetko, keď niektoré z nich využijete dvakrát za život. Správnym záhradným náradím, si pomôžete oveľa viac, ako improvizovať s tým, čo máte doma. Náradia je veľa, tak vám spomenieme aspoň niektoré, ktoré je lepšie si prenajať: 

  • Krompáč – v dnešných moderných časoch, keď vám postavia dom robotníci a záhradu po väčšine spraví záhradnícka firma, krompáč naozaj nepotrebujete
  • Lopaty – lopaty všetkých druhov a veľkostí to je taká klasika pre našich rodičov alebo starých rodičov. Zbytočne zaberajú miesto a využijete z toho maximálne jednu
  • Vidly – klasické vidly, ako ich poznáte, na bežných moderných záhradách nemajú veľké využitie. Pokiaľ ste veľkopestovateľ a využívate ich na vyberanie zeleniny a podobne, tak to je už iná reč. Ale inak sú úplne zbytočné.
  • Postrekovač – obrovský kanister na chrbát, pre postreky proti škodcom využijete iba na veľkých pozemkoch a poliach. Na postriekanie ovocných stromčekov alebo ruží, vám postačia tie menšie, skladnejšie. 
  • Ručná pílka – ručné pílky všetkých veľkostí a druhov, sú taktiež zbytočnosťou. Pokiaľ nie ste domáci kutil, alebo vaša polovička neobľubuje takéto činnosti, nepotrebujete pílku. Ak ju veľmi chcete, kúpte si jednu, nejakú strednú veľkosť, ktorú využijete na všetko. Ostatné si radšej prenajmite.
  • Rozmetadlo – dávkovač hnojiva. Je to tiež na zváženie, koľkokrát do roka hnojíte väčšie plochy, ako je napríklad trávnik. Podľa toho sa rozhodnite.

 

Záhradnícke stroje, ktoré sa oplatí vlastniť

Záhradnícke stroje a prístroje, to je úplne iná kapitola. Je toho toľko, že sa človek nestíha vynadívať a naozaj by chcel všetko. Od fúkarov na lístie, po rôzne mini rezačky, vertikutátory, drtičky a podobne. Nehovoríme o brúskach, pílach a celkovo stroje na drevo.

V tomto platí, že polovicu z týchto strojov nevyužijete, ešte viac. Ak máte na záhrade jeden malý strom, nepotrebujete fúkar na lístie. Ak máte mini - ohnisko, kde si sem tam naložíte pre efekt zopár polienok, nepotrebujete motorovú pílu. Ale aj toto je samozrejme na vás. Vaša záhrada a vaše financie.

Bude vás zaujímať: Trápi vás zakalená a zelená voda v bazéne? S touto prísadou, čo máte doma, sa jej zbavíte!

 

 

Záhradné stroje - to by vám nemalo na záhrade chýbať

 

·      Kosačka

Elektrické kosačky sú fajn. Ale aj benzínové kosačky majú svoje využitie, pokiaľ máte väčší pozemok.Je to vaša voľba. Vybrať správnu kosačku, bude vašou hlavnou úlohou. Správna kosačka vám ušetrí kopu času a námahy. Málokto má financie na to, aby si platil firmu, ktorá mu príde pár krát do mesiaca pokosiť trávnik.

·      Hadica

Na polievanie, umývanie, zavlažovanie – hadica sa na záhrade, či už menšej alebo veľkej určite nájde využitie. 

·      Prístroj na pálenie buriny

Je to ekologický spôsob, ako sa zbaviť buriny, avšak je potrebné to robiť častejšie, aby to malo požadovaný efekt a preto je lepšie ho mať, ako si ho zakaždým požičiavať.

·      Vŕtačka 

Jedna dobrá vŕtačka v dome musí byť. Zíde sa vám na záhrade, ale má svoje využitie aj v domácnosti.

·      Čerpadlo 

Keď už nastane situácia, že ho naozaj budete potrebovať, bude fajn mať ho doma. Využijete ho napríklad aj na odčerpanie bazéna.

·      Elektrické nožnice 

Ak máte živý plot, kríky alebo iné rastliny, ktoré potrebujú pravidelný rez, tieto nožnice sa vám hodí vlastniť. Dokážete si ich zadovážiť za pár euro.

Vysokotlakové čističe sa pravdepodobne hodia tiež. Okrem toho, že s nimi umyjete auto či autosúčiastky, okná a iné veci, môžete sa nimi účinne zbaviť aj buriny. Stoja teda tiež za uváženie.

 

Odporúčame: Domáci urýchľovač kompostu: Potrebujete len 3 ingrediencie na jeho prípravu!

Záhradnícke stroje a náradie

Zdroj: Depositphotos

Prenájom záhradníckych strojov - kvalitné značkové záhradné náradie

Či už sa jedná o akumulátorové záhradné náradie, či elektrické ptrístroje, prenájom sa vám oplatí. Okrem ušetrenia peňazí a priestoru, ako sme už spomínali, má prenájom takýchto vecí ešte jednu veľkú výhodu. Dokážete sa za výhodných podmienok dostať k strojom špičkovej kvality. A teda nebudete musieť riešiť nejaké výpredajové lacné náčinie, ale požičiate si najvyššiu značkovú kvalitu. Záhradná technika na prenájom je bežná vec. Dnes si môžete prenajať naozaj všetko. Na záhradu odporúčame prenájom:

·      Vertikutátor 

Prevetranie trávnika sa robí po väčšine dvakrát do roka. Niekto si volá na to firmu, niekto si to robí sám. Ak ešte vertikutátor nemáte, určite si ho radšej prenajmite. Najmä ak máte malý trávnik.

·      Veľké elektrické nožnice

Taktiež ich potrebujete len pár krát do roka a viete si prenajať veľké elektrické nožnice s teleskopickou rúčkou, ktorá vám dovolí sa dostať aj do väčšej výšky.

·      Kultivátor

Pre tých, ktorým sa nechce rýľovať, ale chcú mať poriadne prevzdušnenú pôdu a prekopanú pôdu, je požičanie kultivátora dobré riešenie. Používa sa na jar a na jeseň, preto ho nemusíte vlastniť.

·      Motorová píla a iné píly

Jej chvíľa príde, ak sa dostanete k nejakému drevu alebo sa chcete zbaviť stromu, ktorý prekáža alebo je napríklad napadnutý. Budete ju využívať minimálne, preto si radšej prenajmite. Ostatné píly tiež využijete minimálne, pokiaľ niečo nestaviate alebo si nevyrábate vlastný nábytok. Motorové stroje sú vinikajúcim pomocníkom, ale nemusíte všetky vlastniť.

·      Brúsky na drevo

Schválne píšeme brúsky, lebo existuje niekoľko druhov. Pokiaľ nie ste drevár, nepotrebujete všetky brúsky. Ak chcete mať jednu k ruke, ktorú naozaj využijete, odporúčame kúpiť vibračnú brúsku. Slúži na vyhladenie a vybrúsenie jemných vecí, s ktorými sa budete stretávať najčastejšie. Ostatné si prenajmite.

Vyžínače a krovinorezy sú na vašom rozhodnutí. Ak máte pri pozemku veľkú burinu, ktorú je potrebné kosiť často, môžete si ich kúpiť. Ak ste ich doteraz nepotrebovali a ich čas príde, jednoducho si ich prenajmite.

 

 

 

Takto by sme mohli pokračovať asi takmer donekonečna, finálna voľba je však na vás. Kupujte si samozrejme všetko, čo chcete. Ľudia sa však v dnešnej dobe sťažujú, že majú príliš veľa vecí a príliš zapratané priestory. Preto sa aj takýmto záhradníckym "minimalizmom" vo vlastnení nástrojov a strojov, môžete dostať na efektívnejšie spôsob fungovania a uskladňovania vecí. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE