Kúpeľňa bez vodného kameňa? Dá sa to!

ako odstrániť vodný kameň

Nedovoľte, aby problémy ako upchatý odpad, pleseň alebo vodný kameň zničili vaše potešenie z dokonalej kúpeľne. Zistite spolu s nami, ako rýchlo a jednoducho zbaviť svoju sprchovú hlavicu a vodovodné batérie vodného kameňa, aby boli lesklé a funkčné. S nasledujúcimi tipmi na starostlivosť a čistenie dosiahnete veľmi jednoducho žiarivý efekt a perfektnú dlhotrvajúcu čistotu. 

Pozri si: Kuchyňa v odtieňoch zelenej - stavte aj vy na tento trend a vneste do svojich priestorov pokoj a eleganciu

Odstránenie vodného kameňa

Nesprávne metódy čistenia a neprofesionálne prípravky môžu spôsobiť poškodenie sprchovej hlavice a kohútikov. Preto sa riaďte radami, ktoré vám prinášame.

Ako odstrániť vodný kameň:

  • Zaobstarajte si mäkkú, čistú handričku, nikdy nie abrazívne pomôcky, ako napríklad drôtenky.      

  • Vyhnite sa  parným čističom, pretože vysoké teploty by mohli sprchu poškodiť.

  • Vyberte si najvhodnejší čistiaci prípravok, používajte vždy profesionálne čistiace prostriedky.

  • Nikdy nemiešajte čistiace prostriedky!

  • Čistiaci prostriedok v spreji nastriekajte na vodný kameň a nechajte pôsobiť.      

  • Po vyčistení dôkladne opláchnite čistou vodou.

Inšpiruj sa: VAROVANIE: 7 vecí, ktorým by ste mali vyhýbať pri čistení umývacím prostriedkom na riady

Ako vyčistiť sprchovú hlavicu
Depositphotos

Ako vyčistiť sprchovú hlavicu

Mnohé sprchové hlavice sa dajú jednoducho odmontovať. Je s nimi potom ľahšia manipulácia, môžete z nich jednoduchšie odstrániť vodný kameň, a to pomocou účinného prípravku, či už vo forme gélu alebo peny. Podobne, ako upchatý odtok v kúpeľni, aj toto je možné prírodnou cestou. Namočte sprchovú hlavicu do zmesi octu a vody asi na hodinu. Potom pomocou zubnej kefky a tečúcej vody odstráňte posledné kúsky vodného kameňa. 

Ak je vaša sprchová hlavica pevná, bez možnosti demontáže, budete musieť byť trochu kreatívni. Ocot síce funguje, ale na silné usadeniny si už musíte kúpiť profesionálny odstraňovač vodného kameňa. Na odvápnenie pevnej sprchovej hlavice budete potrebovať plastové vrecko, vami zvolený domáci čistič a gumičku. Naplňte vrecko prípravkom na odstraňovanie vodného kameňa a potom ho bezpečne pripevnite k sprchovej hlavici pomocou gumičiek tak, aby boli ponorené všetky trysky hlavice. Nechajte pôsobiť asi hodinu, potom opláchnite čistiaci prostriedok a rozpustený vodný kameň. Ak na hlavici zostanú nejaké nepoddajné nečistoty, vydrhnite ich zubnou kefkou. Na dočistenie trysiek poslúži aj sponka alebo špendlík. Narábajte s nimi opatrne, aby ste nepoškodili hlavicu. Ak však použijete profesionálny prípravok, tento proces bude oveľa rýchlejší, bez potreby namáčania. Na trhu nájdete čističe s integrovanou kefkou alebo penové prípravky, ktoré zaručia dlhšiu dobu pôsobenia, potrebnú najmä na vertikálnych plochách ako sú napríklad sprchovacie kúty.

Pozri si aj: Ktorá skriňa do obývačky? Ponúkame elegantný a praktický nábytok

Vodovodné batérie a vodný kameň
Depositphotos

Vodovodné batérie a vodný kameň

Pravdepodobne už máte doma všetko, čo na odstránenie vodného kameňa potrebujete. Ocot (odporúčame použiť biely) v kombinácii s jedlou sódou alebo soľou a teplou vodou, rozotrite na povrch batérie až kým pasta nezaschne. Pri väčších povlakoch môžete postupovať podobne, ako pri čistení sprchovej hlavice. 

Roztok z jedlej sódy a octu nalejte do igelitového vrecka, priviažte k telu kohútika a nechajte pôsobiť 3 až 8 hodín. Po odstránení vrecka ešte vydrhnite zubnou kefkou. Bronzové batérie si vyžadujú väčšiu starostlivosť ako chrómové alebo oceľové. Keďže sú jemnejšie, odporúčame profesionálny penový čistič na vodný kameň a na sušenie mäkké handričky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE