VAROVANIE: 7 vecí, ktorým by ste mali vyhýbať pri čistení umývacím prostriedkom na riady

čo neumývať prostriedkom na umývanie riadu

Používanie čistiacich prostriedkov na umývanie riadu je nevyhnutné pre zachovanie čistoty a hygieny vo vašej kuchyni. Pri výbere čistiacich prostriedkov je dôležité mať na pamäti niekoľko vecí.

Vyberte si vhodný produkt pre typ riadu - existuje mnoho rôznych typov čistiacich prostriedkov, ktoré sú určené pre rôzne typy riadu. Napríklad niektoré prostriedky môžu byť príliš agresívne pre delikátnu keramiku alebo sklenené riady. Preto si vyberte prostriedok, ktorý je vhodný pre vaše konkrétne potreby.

Dodržiavajte pokyny na obale - každý čistiaci prostriedok má svoje vlastné pokyny na použitie, preto je dôležité ich dôkladne dodržiavať. Niektoré čistiace prostriedky môžu byť veľmi koncentrované a potrebujú len malé množstvo na dosiahnutie požadovaného účinku.

Dôkladne opláchnite riady - po umytí riadu čistiacim prostriedkom je dôležité ich dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa odstránili zvyšky prostriedku a zabránilo sa jeho zotrvaniu na riadoch.

Uchovávajte čistiaci prostriedok v bezpečí - je dôležité uchovávať čistiaci prostriedok mimo dosahu detí a domácich zvierat, aby sa predišlo nebezpečným situáciám.

Používanie čistiacich prostriedkov na umývanie riadu môže zjednodušiť proces čistenia a zabezpečiť, že vaše riady budú vždy čisté a hygienické.

  • Prikryté nádoby, ktoré sú určené na skladovanie jedla - pri umývaní týchto nádob by ste mali použiť špeciálny čistič na potravinové nádoby, aby nedošlo k nebezpečnému znečisteniu jedlom.
  • Koža a textílie - ako sú oblečenie, posteľná bielizeň alebo uteráky, by sa tiež nemali čistiť prostriedkami na umývanie riadu, pretože obsahujú chemikálie, ktoré by mohli poškodiť látky a farby.
  • Kuchynské nože a iné kovové náradie - by sa mali čistiť prostriedkami určenými pre kovové povrchy, aby nedošlo k ich poškodeniu alebo korózii.

Vždy je dôležité brať do úvahy správne použitie čističov a zachovať bezpečnosť a správnu údržbu predmetov, ktoré čistíte.

Každý čistiaci prostriedok má v domácnosti svoje miesto a svoju úlohu

V domácnosti je dôležité mať správne čistiace prostriedky pre rôzne úlohy a povrchy. Každý z týchto prostriedkov má svoje miesto a úlohu, ktorú zohráva pri udržiavaní čistoty a hygieny v našich domovoch.

  • Napríklad, na čistenie kúpeľne môžeme použiť dezinfekčné prostriedky, ktoré pomáhajú zbaviť sa baktérií a plesní. 
  • Na čistenie kuchyne je vhodné použiť odmasťovač na tuky a mastné škvrny, zatiaľ čo na podlahy a iné tvrdé povrchy je ideálny univerzálny čistič, ktorý dokáže odstrániť väčšinu škvŕn a nečistôt.
  • Okrem toho, do každej domácnosti by mal patriť aj prostriedok na čistenie skla a zrkadiel, aby sme mohli mať všetky povrchy jasné a lesklé. 
  • Pre umývanie riadu je vhodný tekutý detergent, ktorý dokáže odstrániť aj vyschnuté zvyšky jedla.

Každý čistiaci prostriedok má teda svoje miesto a úlohu v našej domácnosti a správne používanie týchto prostriedkov nám pomáha udržiavať náš domov čistý a zdravý. Je dôležité mať na pamäti správne dávkovanie a používanie týchto prostriedkov, aby sme neznečistili životné prostredie a naše zdravie.

Odporúčame: Tajomstvo farieb obliečok pre viac romantiky a vášne vo vašej spálni!

čistiace prostriedky
Depositphotos

Umývanie prostriedkom na umývanie riadu - čomu sa treba vyvarovať?

Pri umývaní riadu prostriedkom na umývanie je dôležité dodržiavať určité zásady, aby sme riad dokonale vyčistili a neškodili si ani životnému prostrediu. Pri výbere prostriedku na umývanie riadu sa treba vyvarovať prípravkov obsahujúcich škodlivé chemikálie, ktoré môžu poškodiť náš organizmus či životné prostredie.

Je dôležité vyberať prostriedky na umývanie riadu, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a neobsahujú agresívne chemikálie ako fosfáty, parabény či ftaláty. Tieto látky môžu byť škodlivé pre naše zdravie a prispievať k znečisťovaniu vody.

  • Pri umývaní riadu je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie prostriedku na umývanie, pretože prebytok chemikálií môže byť zbytočný a navyše škodlivý. 
  • Snažte sa používať ekologické prostriedky na umývanie, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a zároveň účinné voči nečistotám na riadu.
  • Ak chcete šetriť nielen životné prostredie, ale aj peniaze, skúste si vybrať koncentrované prostriedky na umývanie. Tieto sú efektívne a ekologické, zároveň vám však vďaka ich koncentrovanosti budú stačiť na oveľa dlhšiu dobu.
  • V neposlednom rade je dôležité správne skladovať prostriedky na umývanie riadu, aby nedošlo k ich znečisteniu či úniku do životného prostredia. 
  • Skladujte ich mimo dosahu detí a zvierat a dodržiavajte odporúčania výrobcu ohľadne skladovania.

S dodržiavaním týchto jednoduchých zásad môžeme nielen dokonale umyť riad, ale aj prispieť k ochrane svojho zdravia a životného prostredia.

1. Drevený nábytok

Drevený nábytok by sa nemal umývať čistiacim prostriedkom na riad, pretože obsahuje agresívne chemikálie, ktoré môžu poškodiť povrch dreva a viesť k jeho znehodnoteniu. Vhodnejšia alternatíva je použitie špeciálne určeného čistiaceho prostriedku pre drevený nábytok, ktorý je šetrnejší k povrchu a zároveň účinne odstráni špinu a nečistoty. Ďalej je dôležité pri umývaní dreveného nábytku dodržiavať správne postupy a používať jemnú handru alebo hubku, aby nedošlo k poškodeniu povrchu.

2. Elektronické zariadenia

Elektronické zariadenia, ako napríklad počítače, mobilné telefóny, televízory a iné - tieto zariadenia by sa mali čistiť špeciálnymi čističmi určenými pre elektroniku, aby nedošlo k poškodeniu citlivých komponentov.

3. Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina by sa nemali umývať čistiacim prostriedkom na riad, pretože tieto prostriedky môžu obsahovať škodlivé chemikálie, ktoré by mohli zostať na potravinách a následne sa dostať do nášho tela pri konzumácii.

Čistiace prostriedky na riad nie sú určené na umývanie potravín a ich použitie na ovocie a zeleninu môže spôsobiť zdravotné problémy. Ovocie a zelenina sa odporúča umývať len pod tečúcou vodou, aby sa odstránili nečistoty a baktérie. 

Ak sa chcete zbaviť pesticídov, odporúča sa používať špeciálne dostupné prostriedky na umývanie ovocia a zeleniny, ktoré sú bezpečné pre ľudskú konzumáciu.

Neprehliadnite: Pleseň do zdravého domova nepatrí. Zbavte sa jej raz a navždy!

umývanie ovocia a zeleniny
Depositphotos

4. Kryštálové predmety a maľované predmety

Kryštálové predmety a maľované predmety by sa nemali umývať čistiacim prostriedkom na riad, pretože tieto predmety môžu obsahovať jemné materiály alebo farby, ktoré by mohli byť poškodené agresívnymi chemikáliami obsiahnutými v čistiacich prostriedkoch na riad. 

Použitie týchto prostriedkov by mohlo spôsobiť znehodnotenie alebo zmenšenie kvality kryštálových a maľovaných predmetov. Je lepšie tieto predmety umývať ručne šetrným spôsobom, aby sa zabránilo ich poškodeniu.

5. Hliníkový riad, kovová panvica a liatinový riad

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sa hliníkový riad, kovová panvica a liatinový riad nemali umývať čistiacim prostriedkom na riad:

  1. Chemické zloženie: Mnohé čistiace prostriedky na riad obsahujú agresívne chemikálie, ktoré môžu poškodiť povrch hliníkového riadu, kovovej panvice a liatinového riadu. Tieto materiály sú citlivejšie na chemikálie a môžu sa rýchlo opotrebovať alebo skaziť.

  2. Reakcie s kovom: Niektoré čistiace prostriedky obsahujú kyseliny alebo alkalické látky, ktoré môžu reagovať s kovovým riadom a spôsobiť koróziu alebo zmeny v jeho povrchu.

  3. Strata antiadhéznej schopnosti: Použitie agresívnych čistiacich prostriedkov môže tiež ovplyvniť antiadhéznu schopnosť hliníkového, kovového alebo liatinového riadu, čo môže spôsobiť lepenie jedla na jeho povrch.

Preto je najlepšie tieto typy riadu umývať ručne v teplej vode s jemným mydlom a mäkkou handrou. Ak je to potrebné, môžete použiť aj neagresívne čistiace prostriedky, ale je dôležité ich dobre opláchnuť a dôkladne vysušiť riad po umytí.

6. POZOR na zničené riady!

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sa niektoré veci nemali umývať čistiacim prostriedkom na riady:

  1. Materiály: Niektoré predmety, ako napríklad nerezové nože alebo drevené dosky na krájanie, by sa nemali umývať agresívnymi chemickými prostriedkami, pretože môžu poškodiť ich povrch a zničiť ich.

  2. Bezpečnosť potravín: Niektoré čistiace prostriedky obsahujú škodlivé chemikálie, ktoré by sa nemali používať na čistenie predmetov, ktoré sa potom používajú na prípravu potravín. Tieto chemikálie by mohli preniknúť do jedla a spôsobiť zdravotné problémy.

  3. Zníženie životnosti: Pravidelné používanie agresívnych čistiacich prostriedkov na riady môže zničiť ich povrch a spôsobiť skazené alebo poškodené riady. To môže viesť k tomu, že budete musieť častejšie nahrádzať svoje riady a navyše to môže byť finančne náročné.

Preto je dôležité brať ohľad na to, aké predmety a materiály umývate čistiacim prostriedkom na riady a zvoliť vhodné alternatívy, aby ste predišli poškodeniu riadov a zabezpečili bezpečnosť potravín pre vás a vašu rodinu.

7. TIETO veci nepatria do umývačky riadu

  1. Drevo a drevený riad - drevené predmety a drevený kuchynský riad sa môžu poškodiť v horúcej vode v umývačke riadu.

  2. Hlinené nádoby - hlinené nádoby sa môžu deformovať alebo rozbiť v dôsledku tepla a tlaku v umývačke riadu.

  3. Kuchynské ostré nože s drevenou rúčkou - drevo na rúčke noža sa môže kvôli vlhkosti deformovať a poškodiť ostré čepele noža.

  4. Nádoby z nebezpečného materiálu - nádoby z nebezpečného materiálu, ako sú petrolejové produkty či farby, by sa nemali umývať spolu s potravinami.

  5. Krehký porcelán - krehký porcelán môže prasknúť alebo sa rozbíjať v dôsledku vibrácií a nárazov v umývačke riadu.

  6. Hliníkové predmety - vysoká teplota a prítomnosť agresívnych chemikálií v umývačke riadu môžu poškodiť hliníkové predmety a spôsobiť koróziu.

  7. Dlhé a štruktúrované poháre - dlhé a štruktúrované poháre sa môžu zachytiť medzi inými riadmi a príslušenstvom a poškodiť sa alebo poškodiť ostatný riad.

  8. Plasty s nízkou odolnosťou a niektoré plastové boxy - plasty s nízkou odolnosťou môžu byť deformované alebo roztavené v dôsledku horúcej vody a agresívnych chemikálií v umývačke riadu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE