V horúcich letných dňoch sa každá gazdinka snaží čo najviac obmedziť používanie rúry. Predstava, že ešte aj doma budeme bojovať s horúčavou, nie je vôbec lákavá. Našťastie, existuje množstvo originálnych a chutných receptov, ktoré si nevyžadujú žiadne pečenie – a výsledok je často ešte lepší než pri klasických zákuskoch.
Či už plánujete narodeninovú oslavu, rodinné posedenie alebo len hľadáte niečo osviežujúce na popoludňajší dezert, recepty bez pečenia vás zachránia. A ak si dáte záležať na surovinách a prezentácii, môžete nimi pokojne ohúriť aj náročnejšiu svokru. Navyše, vďaka šikovným trikom ostanú pevné a chutné aj počas teplého dňa.
Sladké recepty bez pečenia
Tvarohovo-ovocná torta s piškótami
Ingrediencie:
1 balenie dlhých piškót
500 g jemného tvarohu
200 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
1 balenie želatíny alebo 1 ČL agar-agaru
300 g čerstvého ovocia (maliny, jahody, čučoriedky)
vanilkový extrakt (voliteľné)
Postup: Vyložte formu (najlepšie s odnímateľným dnom) piškótami. Tvaroh vymiešajte s cukrom a vanilkou. V osobitnej miske vyšľahajte smotanu dotuha a vmiešajte ju do tvarohu. Želatínu pripravte podľa návodu a zamiešajte do zmesi. Polovicu nalejte na piškóty, poukladajte ovocie, zalejte zvyškom krému a ozdobte zvyšným ovocím. Nechajte tuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny.
FreepikRaw čokoládové guľky s kokosom
Ingrediencie:
200 g sušených datlí (namočených aspoň 1 hodinu)
100 g vlašských orechov alebo mandlí
2 PL kvalitného kakaa
50 g strúhaného kokosu (+ trochu na obaľovanie)
1 PL kokosového oleja (voliteľné)
štipka soli
Postup: Datle sceďte a spolu s orechmi, kakaom, kokosom a soľou rozmixujte do hustej lepivej hmoty. Ak je zmes príliš suchá, pridajte kokosový olej alebo kvapku vody. Z hmoty vytvárajte malé guľky a obaľte ich v kokose. Uložte do chladničky, kde stuhnú a získajú pevnú štruktúru.
Jogurtové nanuky s ovocím
Ingrediencie:
400 g gréckeho jogurtu
2 PL medu (alebo podľa chuti)
150 g čerstvého ovocia (napr. maliny, čučoriedky, mango)
forma na nanuky
Postup: Jogurt zmiešajte s medom. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky. Do formičiek na nanuky striedavo vrstvite jogurt a ovocie. Mierne premiešajte lyžičkou, aby vznikol mramorový efekt. Vložte paličky a nechajte zmraziť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Slané pochúťky bez rúry
Nátierka z pečených paprík a syra
Ingrediencie:
2 pečené červené papriky (alebo sterilizované v oleji)
150 g syra feta
2 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čierne korenie podľa chuti
Postup: Papriky zbavte šupky, semien a vložte do mixéra. Pridajte fetu, olivový olej, pretlačený cesnak a korenie. Mixujte dohladka. Podávajte vychladené s čerstvým pečivom alebo ako nátierku na chlebíčky.
FreepikCuketové rolky s tvarohom
Ingrediencie:
1 stredná cuketa
250 g jemného tvarohu
1 PL nasekanej pažítky
1 ČL citrónovej šťavy
soľ, korenie
pár kvapiek olivového oleja
Postup: Cuketu pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky (najlepšie škrabkou na zeleninu). Posypte soľou a nechajte 10 minút „spotiť“. Potom osušte papierovou utierkou. Tvaroh zmiešajte s pažítkou, citrónovou šťavou, osolte a okoreňte. Na každý plátok naneste trochu plnky a zrolujte. Pre lepšie držanie prepichnite špáradlom.
Studený cestovinový šalát s jogurtovým dresingom
Ingrediencie:
250 g cestovín (napr. kolienka, penne)
100 g sterilizovanej kukurice
100 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
100 g cherry paradajok
100 g tvrdého syra (napr. gouda)
200 ml bieleho jogurtu
1 ČL horčice
soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Postup: Cestoviny uvarte v osolenej vode, sceďte a nechajte vychladnúť. Jogurt zmiešajte s horčicou, korením a bylinkami – vznikne jemný dressing. Zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte aspoň 30 minút v chladničke, aby sa chute spojili.
FreepikAko skladovať nepečené sladké a slané dobroty
Nepečené pochúťky si vyžadujú trochu viac pozornosti pri skladovaní, najmä ak ich pripravujete vopred alebo plánujete servírovať počas teplého dňa. Tu je niekoľko osvedčených zásad:
Vždy skladujte v chladničke, ideálne pri teplote 4–6 °C. Dezerty, ktoré obsahujú tvaroh, jogurt alebo šľahačku, sú mimoriadne citlivé na teplo.
Používajte uzatvárateľné nádoby, aby sa zabránilo vysychaniu a pohlcovaniu pachov z iných jedál.
Raw guľky a cuketové rolky môžete uložiť do plastovej alebo sklenenej nádoby v jednej vrstve, prípadne preložiť papierom na pečenie.
Jogurtové nanuky skladujte výhradne v mrazničke, a to až do chvíle tesne pred podávaním.
Ak servírujete vonku, pripravte si chladiace boxy alebo podnosy s ľadom pod taniermi, aby si jedlo zachovalo čerstvosť a tvar.
Ako podávať nepečené pochúťky s eleganciou
Vzhľad a forma podávania často rozhodujú o prvom dojme. Aj jednoduchý dezert môže vyzerať ako z cukrárne, ak si dáte záležať na detailoch. Tu sú naše odporúčania:
Tvarohovo-ovocnú tortu podávajte na porcelánovom tanieri, ozdobenú čerstvou mätou alebo kvetmi z jedlej levandule. Na kraji taniera môže byť trochu ovocného coulis alebo čokoládovej polevy.
Raw guľky naaranžujte do papierových košíčkov na pralinky alebo ich podávajte na drevenom podnose so sušeným ovocím.
Jogurtové nanuky môžete vložiť do pohára s ľadom a ovocím – vyzerajú sviežo a zostanú pevné.
Slané rolky z cukety naaranžujte na tanier do kruhu a ozdobte mikrozeleninou alebo semienkami.
Nátierku z paprík podávajte v malej miske s malými kockami toastov alebo grissini.
Cestovinový šalát naservírujte v sklenených pohároch alebo malých miskách – ideálne na oslavy či garden party.
Malý detail – ako čerstvá bylinka, kvapka olivového oleja, plátok citróna či lístok mäty – môže pozdvihnúť aj najjednoduchší recept na vizuálny zážitok.
Recepty bez pečenia nie sú len núdzovým riešením na leto – môžu byť plnohodnotným, chutným a vizuálne atraktívnym zážitkom. Stačí zvoliť správne suroviny a nebojácne skúšať nové kombinácie. Ocenia ich všetci, od detí po starých rodičov, a aj tá najnáročnejšia svokra môže ostať príjemne prekvapená.
Nech už pripravujete dezert na rodinnú oslavu alebo len chcete niečo rýchle, ľahké a chutné po obede, recepty bez pečenia sú zárukou úspechu. Dôležité je aj to, že ich zvládne pripraviť aj začiatočník. Tak neváhajte, nechajte rúru vypnutú a vyčarujte niečo svieže, čo sa neroztopí ani pod tlakom letných horúčav!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik