Nespútaný boho štýl bývania: 6 spôsobov, ako ho priniesť aj k vám domov

Štýl bez jasných pravidiel. Aj tak by sa dal definovať boho štýl, ktorý si svoje miesto našiel nielen vo vodách módy, ale aj v interiérovom dizajne.

Ak patríte medzi kreatívne duše, ktoré k svojmu životu potrebujú farby, vzory, dekorácie či vintage kúsky, tento štýl je určený práve vám.

Bohémsky štýl a jeho pôvod

Nie, naozaj nejde o nový trend, ktorý je v plienkach. Boho štýl vznikol v 19. storočí vo Francúzsku a na svedomí ho majú umelci, ktorých snahou bolo odlíšiť sa od okolia a ukázať, že sa to dá aj inak. Inakosť sa premietla nielen do ich zmýšľania ale tiež do štýlu obliekania a bývania.

V prípade bohémskeho štýlu môžeme hovoriť nielen o slobode a nekonvenčnosti. Ale tiež o slobode a túžbe obklopovať sa peknými vecami. A nech ich je poriadne veľa, v pestrých farbách, ich kombináciách a materiáloch. 

Boho štýl bývania

  • Odkazuje na bezstarostný spôsob života.
  • Vyžaduje svetlé, ale aj teplé zemité farby.
  • Rozmanitosť tvarov.
  • Rôzne textúry materiálov.
  • Veľa dekorácií a doplnkov.
  • Pohodlné pohovky a množstvo vankúšov.
  • Rastliny.
  • Rôzne typy osvetlenia.
  • Vintage a starožitné kúsky.

Ako na boho interiér?

Buď ho v sebe máte, alebo nie. Aj v tomto prípade platí, že ak urobíte niečo na silu, vo výsledku to bude cítiť. Cítite sa ako pravý bohém a potrebujete v rámci zariadenia interiéru len pomôcť jednotlivé veci prepojiť a vytvoriť tak oku lahodiaci priestor, v ktorom sa vaša kreativita a umelecká duša budú môcť ďalej slobodne rozvíjať? Nechajte sa inšpirovať tipmi, ako na to!

1. Spojte nespojiteľné

Boho štýl bývania je vo svojej podstate veľmi príbuzný so štýlom eklektickým, v ktorom rovnako neexistujú pravidlá. Spájajú sa v ňom na prvý pohľad nespojiteľné prvky.

Etno, vintage či vidiecky štýl? Ich kombinácie sa naozaj nemusíte báť, dbajte však na to, aby na vás výsledok pôsobil harmonicky.

2. Farebná paleta tón v tóne

Farby sú mimoriadne dôležité. Záleží na vašej preferencii, v hre sú rovnako svetlé odtiene, ako aj výraznejšie zemité. Aby ste sa vyhli chaosu, siahajte pri maľovke, farbe a materiáloch nábytku či podlahách vždy po príbuzných farbách. Tón v tóne je jednoducho vyvážená láska.

3. Prírodné materiály

Ak niečo boho štýl interiér vyžaduje, tak sú to prírodné materiály všade navôkol. Nebráňte sa retro nábytku, pridajte drevo, ratan a pokojne aj kameň. Samostatnou kapitolou je koža, kožušiny či prírodné látky ako je ľan. Dovolené je naozaj všetko, avšak v takom pomere, aby interiér nestratil rovnováhu.

TIP: Nechcite všetko hneď. Jednotlivé kusy pridávajte postupne, vyhnete sa tak skladovaniu zbytočností, ktoré sa do interiéru nehodia.

4. Dostatok osvetlenia

Pri výbere svetiel sa skúste odviazať. Nielen, čo sa veľkosti, ale aj počtu týka. Výbornou voľbou sú svietidlá z prírodných materiálov, akými sú ratan či morská tráva.

Nebojte sa kombinovať ich veľkosti a myslite na to, že jedno nestačí. Lustre, visiace, ale aj stojace lamy doplňte o sviečky a difuzéry. Intímna atmosféra je presne to, čo tomuto štýlu svedčí.

5. Vzory, štruktúry a rôznosť materiálov

Nenápadnosť a jednoduchosť, ktorú ste vytvorili jemnou paletou farieb na nosných prvkoch a nábytku treba „rozbiť“. Ideálnym a finančne menej náročným riešením sú závesy, koberce, deky, dekoračné vankúše aj tie na sedenie. Pozvite do boho interiéru macramé aj strapce. Odviažte sa, kombinujte, pridávajte, premiestňujte.

TIP: Kobercom sa žiadnych okolností nevyhýbajte. Interiér zútulnia rovnako, ako záclony a vkusné závesy.

6. Boho dekorácie

Veľa, veľa a ešte viac. Bohémsku atmosféru podporíte dekoráciami od výmyslu sveta. Konečne nastal čas vytiahnuť všetky obrazy, sošky, vázy, terakotové kvetináče, kvety, suveníry z dovoleniek aj kúsky, ktoré máte po starých rodičoch.

A ak ich máte náhodou málo, najbližšie si urobte výlet na burzu starožitností. Nič pre milovníkov minimalizmu, že?

Poďte sa inšpirovať, ako môže boho interiér a doplnky do bytu vyzerať!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE