Drevená podlaha: Ako vybrať tú správnu a čím sa pri kúpe riadiť?

Drevená podlaha výber a kúpa

V dnešnej dobe je ponuka podlahovín skutočne široká. Záleží len na nás a našich preferenciách. Jednotlivé druhy podlahových krytín sa líšia kvalitou, cenami, prevedeniami, materiálmi či farbou. Vyberať si môžete z vinylových či laminátových podláh, dlažieb, prírodného kameňa, rôznych imitácií betónových povrchov alebo vás môže osloviť plávajúca pvc podlaha či linoleum.

Medzi drahšie druhy podláh patria tie vyrobené z dreva. Samozrejme, ak túžite po prírodnom vzhľade môžete si zaobstarať lacné drevené podlahy, drevené parkety alebo jednoducho podlahu, ktorá predstavuje imitáciu dreva. Avšak, nie je nad pravú a kvalitnú podlahu vyrobenú z dreva. Prečo sa rozhodnúť pre túto variantu a na čo si dať pri výbere drevenej podlahy pozor? 

Neprehliadni: Chcete ušetriť? Skúste jednoduchý trik ako nastaviť okná na zimu!

Prečo drevo?

Už celé storočia ľudia používajú drevo ako podlahový materiál či už vo forme surových dosiek, opaľovaného dreva či dreva ošetreného rôznymi pastami. Drevo bolo v minulosti obľúbené pre svoju dostupnosť a vlastnosti. Medzi najčastejšie používané dreviny dodnes patria smreky, borovice, duby či buky.

Vďaka dreveným podlahám si do svojho príbytku prinesiete naturálny element, teplo a príjemnú atmosféru, ktorú nejaká PVC alebo vinyl podlaha len tak ľahko nenahradí. Prečo je drevená podlaha výbornou voľbou?

  • Nadčasový dizajn – drevené podlahy používali naši predkovia a ešte dlho sa budú používať i v budúcnosti v rôznych moderných prevedeniach.
  • Majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti.
  • Drevené podlahy sú teplé a príjemné na dotyk, prinášajú do príbytku nezameniteľnú vôňu a kus prírody.
  • Prirodzený vzhľad – v kombinácii s podlahovými olejmi je možné docieliť veľmi prirodzený charakter drevených podláh a autentickú farbu pri využití určitých techník úpravy.
  • Drevené podlahy sú vhodné do každej miestnosti v domácnosti, ak sú správne vybrané a ošetrené.
  • Kvalita.
  • Ekologická, plne recyklovateľná podlaha.
  • Ako jedinú podlahu je možné tú drevenú premeniť do iného stupňa odlesku, farby, či typu povrchu pri zachovaní kresby a štruktúry dreva. Máte teda možnosť vysokej individualizácie drevenej podlahy.
  • Drevené podlahy sú vhodné pre alergikov a astmatikov, pretože nezachytávajú prach, vírusy, baktérie, roztoče.

Pozri aj: Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?

Čo zohľadniť pri výbere drevených podláh?

Pri výbere podlahy by ste mali vziať do úvahy:

  • kvalitu – keďže drevené podlahy si nekupujeme len na pár rokov, mali by sme trochu zainvestovať a zaobstarať si kvalitné drevené podlahy. Kvalita podláh súvisí najmä s typom použitého dreva a s jeho spracovaním. Vždy sa uistite, aká je kvalita drevených podláh, pre ktoré ste sa rozhodli, alebo sa poraďte s odborníkom.
  • povrchová úprava – pri drevených podlahách si môžete vyberať medzi lakovanými drevenými podlahami a olejovanými. Lakované drevené podlahy sú lesklejšie a odolnejšie voči mechanickému poškodeniu a tlaku. Olejované podlahy majú matný vzhľad a zvýrazňujú štruktúra dreva. Olej tiež chráni drevo proti vlhkosti a rôznym teplotám. 
  • typy drevenej podlahy – odolnými podlahami s najdlhšou životnosťou sú podlahy z masívu zväčša vyrábané s hrúbkou okolo 2 cm. Obľúbenými sú tiež dvojvrstvové a trojvrstvové drevené podlahy. Najstarším typom sú palubovkové drevené podlahy. Tento typ podlahy sa však skôr hodí do víkendovej chaty či na chalupu, nie do domácnosti. 
  • tvrdosť drevenej podlahy – drevené podlahy sa dnes vyrábajú z viac ako 50 domácich a aj exotických drevín. Pri výbere drevenej podlahy berte do úvahy aj tvrdosť jednotlivých drevín, ktoré sa pri jej výrobe používajú. Medzi mäkšie druhy dreva patria jedľa, smrek, borovica, lipa a topoľ. Stredne tvrdé sú dub, jaseň, breza, buk, javor, orech, jelša a drevo z ovocných drevín. Veľmi tvrdé druhy dreva sú agát, niektoré exotické dreviny a eben. Tvrdšie dreviny sú vhodné do miestností, kde je podlaha vystavená vyššej námahe. Mäkšie dreviny sa zase hodia na chaty a víkendové domy.
  • prevedenie drevených podláh – vyberať si môžete z doskových, kazetových podláh alebo parkiet.

Ak chcete oživiť vaše vonkajšie priestory, zaobstarať si môžete i drevenú podlahu na balkón alebo na terasu – buď vo forme terasových dosiek alebo dlaždíc. 

Ako sa starať o drevené podlahy?

Podlahu pravidelne vysávajte alebo za­metajte. Rozliate tekutiny a škvrny sa snažte čo naj­rýchlejšie odstrániť. Pri umývaní drevenej podlahy mop poriadne vyžmýkajte a nechajte podlahu vyschnúť, prípadne pootvárajte okná. K vchodovým dverám, pri vstupoch z terasy a balkóna je vhodné umiestniť rohože, aby zachytávali piesok a jem­ný štrk z topánok.

Používajte pod nohy stoličiek a nábytku samolepiace plstené podložky. Takto zabránite priamemu treniu, opotrebovaniu a poškodeniu podlahy.

Údržba drevenej podlahy spočíva v ochrane pred vlhkosťou a teplom. Vlhkosť v miestnosti s drevenou podlahou by nemala presahovať 55 – 65 %. Zmeny vlhkosti v interiéri by mohli spôsobiť praskanie a zväčšenie dreva. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE